Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

01. 10. 2021. 10:29 >> 10:33
2

ULIĆEVIĆ

CG da usvoji Zakon o rodnom identitetu

Crna Gora bi trebala da usvoji Zakon o rodnom identitetu koji je baziran na samoodređenju koji bi podrazumijevao jednostavnu administrativnu proceduru za dobijanje ličnih dokumenata zamo uz zahtjev bez medicinskih intervencija, kazao je izvršni direktor Asocijacije Spektra Jovan Ulićević. On dodaje da bi na taj način Crna Gora bi nastavila da bude lider po pitanju ljudskih prava.

Ulićević je gostujući u Jutarnjem programu saopštio da Crna Gora nije napredovala po pitanju rodnog identiteta.

"Po tom pitanju uopšte nijesmo napredovali ako znamo da je za pravno prepoznavanje roda, odnosno vaše pravo da u ličnim dokumentima imate oznaku pola koja odgovara vašem rodu, preduslov za to u Crnoj Gori je sterilizacija, što mislim da je najnehumanija i najnečovječnija praksa na koju možete da naiđete", kazao je Ulićević.

Zato, kaže, ne možemo govoriti o progresu, i dodaje da taj problem postoji već desetak godina.

"Prije toga trans osobe su rješavale taj problem tako što su bivale zavedene kao administrativna greška tokom promjene ličnih dokumenata", napominje Ulićević.

Sada, kaže, u crnogorskom sistemu imamo sivu zonu.

"Ovo pitanje nije do kraja definisano. Po Zakonu o matičnim registrima vi možete da promijenite oznaku pola u dokumentima nakon što predstavite odgovarajući dokument koji dokazuje vašu promjenu pola. Ne postoji smjerica kako se tumači ova odredba, i MUP, u praksi, to tumači tako što zahtijeva sprovedenu sterilizaciju", objasnio je Ulićević.

Ako bi Crna Gora usvojila Zakon o rodnom identitetu koji je baziran na samoodređenju prema Ulićeviću to bi LGBTIQ osobe štitilo od nasilja na svakom koraku. Ističe da Crna Gora ima šansu da kreira rješenje koje je bi bilo jedno od najboljih.

"Ako bi Crna Gora usvojila Zakon o rodnom identitetu koji je baziran na samoodređenju, što bi podrazumijevalo jednostavnu administrativnu proceduru gdje vi dođete, podnesete zahtjev, poslije određenog vremena on vama biva odobren na osnovu tog ličnog zahtjeva, bez ikakvog preduslova za medicinskim intervencijama, dobijate nova dokumenta. To vas štiti od nasilja na svakom koraku jer lična dokumenta pokazujemo svuda i mi moramo da objašnjavamo zašto imamo dokumenta koja ne odgovaraju ni vašem opisu ni rodnom identitetu", kazao je Ulićević.

On poručuje da bi bilo lijepo da Crna Gora za koju se kaže da je lider u regionu po pitanju ljudskih prava nastavi takav trend i donese rješenje koje će, kako je kazao, prije svega prevenirati i tužbe pred evropskim sudom za ljudska prava ali i obezbjediti ljudska prava svima kojima je to neophodno.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније