Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

25. 02. 2022. 21:42 >> 21:44

UPC

Od početka godine zaplijenjeno pola tone kokaina

Službenici Uprave prihoda i carina Crne Gore (UPC) i policije, od početka godine zaplijenili su pola tone kokaina, 850 kilograma marihuane i 20 kilograma hašiša, istaknuto je na sastanku UO Kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za drogu i kriminal (UNODC).

Kako je saopšteno iz UPC, sastanku su prisustvovali članovi nacionalne delegacije koju čine vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina, Milena Petričević, carinski službenik Slobone zone Luka Bar – Carinarnica Bar Srđan Bulatović.

Kako je saopšteno, prisustvovao je i pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor granične policije Dragan Klikovac i načelnik Odsjeka za granične provjere Slavko Vojinović, i savjetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Novović.

Iz kabineta direktorice UPC su kazali da je Kancelarija UN za drogu i kriminal, zajedničkim aktivnostima sa Evropskom unijom (EU), promoviše vladavinu prava i podstiče ciljanu kontrolu granica, kako u vazdušnom prostoru, tako i vodenih i kopnenih granica.

"Aktivnosti se sprovode u okviru dva komplementarna projekta. Od 2013. godine u skladu sa UNODC - WCO sprovodi se Program kontejnerskih kontrola ( CCP) i drugi, Interpolov projekat aerodromske komunikacije (AIRCOP) koji je pokrenut 2020. godine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su projekti strateški fokusirani na vršenje ciljanih intervencija u oblasti nelegalnih finansijskih tokova, trgovine narkoticima i oružjem.

"U cilju poboljšanja analize rizika, na sastanku su predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH), Sjeverne Makedonije i Kosova, pod pokroviteljstvom UNSCR 1244, razmijenili nacionalna iskustva u prevenciji nelegalnog, prekograničnog krijumčarenja roba“, navodi se u saopštenju.

Iz UPC su kazali da su predstavnici Crne Gore održali prezentaciju Zajedničkog tima za kontrolu kontejnera u Luci Bar, gdje je posebno pohvaljen učinak Uprave u segmentu zaplijene i sprečavanja krijumčarenja u prethodna tri mjeseca.

Navodi se da je 4. januara zaplijenjeno 300 kilograma marihuane na Graničnom prelazu Vraćenovići, zatim 11. januara 500 kilograma kokaina u CI Bar, 15. januara 500 kilograma marihuane i 20 hašiša na Graničnom prelazu Božaj i 15. februara 50 kilograma marihuane na Graničnom prelazu Debeli brijeg.

Iz UPC su pojasnili da su analizirana pojedinačna, nacionalna iskustva i izvedeni zajednički zaključci i prepouke za buduće unapređenje regionalne saradnje Zapadnog Balkana, a u cilju poboljšanja njegove evropske perspektive.

Kako je saopšteno, učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno sinhronizovati aktivnosti u regionu sa globalnim programima AIRCOP/CCP, jačati i osnažiti kapacitete agencija za sprovođenje zakona.

"Koje djeluju na međunarodnim aerodromima na Balkanu u pogledu otkrivanja i presretanja visoko rizičnih putnika, sa ciljem borbe protiv međunarodnog organizvanog kriminala i nelegalnog kijumčarenja narkotika i sprječavanja terorizma“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da će njegovanje međukontinentalne saradnje i osnaživanje komunikacione platforme doprinijeti punoj afirmaciji CCP programa, sve u cilju podrške implementaciji UN Konvencija o drogi i kriminalu i Poglavlja 23 i 24 EU.

Dodaje se da sinergija u sprovođenju zakona i koordinisanju aktivnosti u skladu sa UNODC inicijativom međuregionalnog umrežavanja svih aktera, ima za cilj da ojača kapacitete nadležnih institucija u Jugoistocnoj Evropi.

"I omogući primjenu zakonske procedure prilikom rješavanje nezakonitih aktivnosti u vezi sa terorizmom, transnacionalnim organizovanim kriminalom i jačanjem trgovinskih i bezbjednosnih lanaca“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније