Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 12. 2022. 17:12 >> 17:09

UDRUŽENjE DRŽAVNIH TUŽILACA

Dužina v.d. mandata nema veze sa obavezama Skupštine

Udruženje državnih tužilaca Crne Gore ocjenjuje da od Skupštine, a ne od Tužilačkog savjeta, zavisi kada će biti izabran vrhovni državni tužilac, a samim tim i koliko će trajati mandat bilo kojem licu koje vrši tu dužnost.

Kako napominju u reagovanju na komentare pojedinih predstavnika civilnog sektora, državno tužilačka organizacije već više od tri godine apeluje da se izbor VDT-a desi u što kraćem roku, pa su apsolutno neosnovane kritike da se donijetim zaključkom od 15. decembra nastoji u nedogled održati v.d. stanje ili da se sadašnja vršiteljka dužnosti zadrži na toj funkciji. Navode i da su neosnovane kritike da se njihov stav kosi sa mišljenjem Venecijanske komisije.

"Ova komisija je kritikovala beskrajno produžavanje v.d. stanja ukazujući da umjesto v.d. stanja treba da se pronađu mehanizmi za deblokadu postupka izbora vrhovnog državnog tužioca, za šta se i Udruženje državnih tužilaca zalaže. Samim tim pogrešne su tvrdnje da bi se obesmislila obaveza Skupštine da izabere vrhovnog državnog tužioca ukoliko bi mandat vršioca dužnosti trajao do izbora vrhovnog državnog tužioca, te da zbog toga treba zadržati postojeće zakonsko rješenje. Ovakve tvrdnje demantuje upravo postojeće stanje. Koliko je postojeće zakonsko rješenje stimulisalo Skupštinu Crne Gore da izabere vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu pokazuje činjenica da vrhovni državni tužilac do danas nije izabran, pa propisana dužina trajanja mandata vršioca dužnosti nije u uzročno posljedičnoj vezi sa odgovornošću Skupštine da u propisanom postupku izabere lice koje će vršiti ovu odgovornu javnu funkciju", naglašavaju u saopštenju.

Kako dodaju, u dopisu upućenom Skupštini Tužilački savjet obrazložio je stav profesionalnim razlozima, razlozima očuvanja kontinuiteta u radu i poštovanja preporuka Venecijanske komisije, u vezi sa čim su dobili pozitivne ocjene od Evropske komisije kada su takav stav primijenili prilikom određivanja sadašnje vršiteljke dužnosti vrhovne državne tužiteljke, a koje preporuke moraju biti implementirane u predstojećim izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu.

"Dakle, stavovi Udruženja državnih tužilaca, koji su identični stavovima članova Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca, zauzeti su mnogo ranije, još u vrijeme kada ni sastav sadašnjeg Tužilačkog savjeta nije bio proglašen, niti poznat i u vrijeme kada nisu postojale ni indicije o tome koje lice bi moglo biti određeno za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, pa je jasno da su stavovi državnih tužilaca principijelni, zasnovani na Ustavu i poštovanju međunarodnih pravnih standarda, te da nijesu i ne mogu biti u bilo kakvoj vezi sa postojećim personalnim rješenjem. Stoga nam se ne može pripisati nastojanje da sadašnju vršiteljku dužnosti vrhovnog državnog tužioca zadržimo na toj funkciji nakon isteka mandata", poručili su iz ovog tijela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније