Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

10. 01. 2023. 16:19 >> 16:18
3

OTVORENO PISMO

Kalač: Mogu li da dobijem crnogorsko državljanstvo, jesam li ga zaslužio?

Istaknuti rožajski sportista prof. dr Ernes Eko Kalač uputio je otvoreno pismo najistaknutijim državnim zvaničnicima u kojem ih je pitao da li on može dobiti crnogorsko državljanstvo. On je to poslao nakon što je Portal RTCG objavio spisak svih počasnih i ekonomskih državljanstava od 2008. do kraja 2022. godine.

"Gledajući spisak onih zaslužnih i novih državljana Crne Gore, ubadaju me u oči imena Lu, Zu, Li, Fu….., pa se pitam da li i ja mogu kao Kalač imati crnogorski pasoš", navodi se u otvorenom pismu.

Kalač navodi da je skroman čovjek i da ne želi da bude naporan, pogotovo ne prijateljima i ljudima sa kojima je odrastao.

"Istina je ja sam se odrekao crnogorskog državljanstva, jer je tada bio takav zakon u mojoj SR Njemačkoj, nisam mogao da imam dvojno državljanstvo. No, gledajući spisak i analizirajući metode davanja crnogorskog državljanstva, a dobijanjem i novih mogućnosti, da mi moja država SR Njemačka u budućnosti i promjenom zakona dozvoljava da imam i državljanstvo zemlje u kojoj sam rođen, pitam se da li mogu ja dobiti crnogorsko državljanstvo i opet imati Crnu Goru ne samo u srcu i duši, nego i kao moju državu", navodi Kalač u otvorenom pismu.

Ističe da razloga ima dosta, a on će ih navesti nekoliko koji ga preporučuju, a na osnovu spiska koji je dostupan, da može biti crnogorski državljanin.

Kalač navodi da će uzeti samo one razloge koji su nekog, kako ističe, posebnog karaktera, jer razlog da je rođen u Crnoj Gori i da je odrastao u Crnoj Gori "nije više bitan".

"Vrhunski sam sportista i sportski funkcioner, priznat kod svih svjetskih sportskih saveza, a posebno Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), naravno ni u kojem slučaju ne želim da na osnovu mojih sportskih rezultata budem osoba koja će dobiti doživotnu naknadu za sportske rezultate, moj cilj je samo državljanstvo. Nosilac sam ordena zasluge za narod SR Njemačke, za izuzetne rezultate koje je kao građanin te države ostvario sam u toj zemlji. Naučni sam radnik. Osnivač sam fondacije "Prof. dr. Ernes Erko Kalač“ koja je od 2017. godine u Crnoj Gori podijelila preko 300 stipendija sa fondom od skoro 100 hiljada eura studentima i đacima", napisao je Kalač.

Kazao je da bi imao još puno toga da piše, ali ističe da je skroman životu zato i ne želi da se, kako je naveo, "hvali“ svojim uspjesima, nego želi samo da ukaže na uslove na osnovu kojih se izdaje crnogorsko državljanstvo i koje ja po svim
kategorijama ispunjava.

"Zbog svih gore navedenih činjenica, molim vas dragi moji kao prvo političari Crne Gore, a zatim kao izvršioci državničkih obaveza i odgovorni za administraciju i dodjeljivanje državljanstva, da mi vratite moje državljanstvo i moju Crnu Goru, ali ne "protekcijom“ nego zaslugama koje nijesu male, a utiču na razvoj vaše i moje Crne Gore, jer znam da vi to možete i da nemate kad je Ernes Erko Kalač u pitanju prepreka i izgovora, da vam zakon to ne dozvoljava. Hvala vam na razumijevanju i priznavanju ličnosti koju ja imam i naravno prije svega dodjeljivanju i vraćanju meni mog državljanstva Crne Gore", zaključio je Kalač.

Otvoreno pismo Kalač je između ostalih poslao predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i premijeru Dritanu Abazoviću.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније