Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

14. 02. 2023. 08:49 >> 09:51

SIGURNA ŽENSKA KUĆA

“Ljubav ne smije da boli”

Ljubav nikada ne bi smjela da uključuje bilo koji oblik nasilja i zlostavljanja, poručuju iz Sigurne ženske kuće, povodoma 14. februara, Dana zaljubljenih.

“Iako su praznici vrijeme za slavljenje ljubavi, takođe je važno podići svijest o opasnostima nasilnih odnosa, obrascima ponašanja zlostavljača i znacima upozorenja”, poručuju iz Sigurne ženske kuće.

Dok u zdravim vezama i brakovima, buketi cvijeća i bombonjere mogu biti izraz ljubavi i pažnje, u nasilnim odnosima, kako kaže u SŽK, ovakvi pokloni su samo karika u ,,začaranom ciklusu zlostavljanja” i jedan od razloga zašto je ženama sa iskustvom nasilja teško da prekinu odnos sa svojim zlostavljačem.

“Ciklus zlostavljanja” se sastoji od tri različite faze: faze ,,medenog mjeseca”, faze rasta tenzije i faze eksplozije. Veza počinje fazom ,,medenog mjeseca” kada nasilnik stvara iluziju bezbjednog okruženja sa puno ljubavi, obasipajući partnerku pažnjom, poklonima i komplimentima. Tokom druge faze odnos počinje da postaje zategnut i zlostavljana osoba postaje svjesna sve veće napetosti. Partner koji zlostavlja koristi taktike kao što su ignorisanje, okrivljavanje, ispitivanje, ljubomora, manipulacija, psihološke igre, itd. Napetost nastavlja da raste sve dok ne dođe do faze eksplozije kada se dešava nasilno ponašanje, bilo da je u pitanju verbalno, psihičko, seksualno ili fizičko”, poručuju iz Sigurne ženske kuće.

Nakon nasilja partner će, kako kažu, pokušati da vrati vezu u fazu ,,medenog mjeseca” tako što će se izviniti, obasipati partnerku poklonima i ljubavlju te obećanjima da će se promijeniti i da se incidentno ponašanje nikada više neće ponoviti.

“Ova vrsta manipuacije ima samo jednu svrhu, a to je da ženi ulije nadu da ljubav postoji, da će se odnos popraviti i da sve lijepe stvari koje su doživjeli ne treba odbaciti tek tako. Žena, koja možda i dalje voli svog partnera, često je ubijeđena da će nasilnik ispuniti svoja obećanja i da će se odnos poboljšati. Međutim, ovo je obično samo privremeni predah, jer će napetost ponovo početi da raste i ciklus zlostavljanja će se ponoviti”, kažu u Sigurnoj ženskoj kući.

Kako ističu ciklusi zlostavljanja uz dugotrajno psihološko nasilje uništavaju samopouzdanje žene, njen osjećaj vrijednosti kao ljudskog bića, oduzimaju joj osjećaj kontrole nad sopstvenim životom, zbog čega joj može djelovati nemoguće da prekine takav odnos i da se oslobodi.

“Ovo može biti posebno izraženo u vrijeme Dana zaljubljenih, kada smo podložniji romantizaciji partnera i nalaženju opravdanja za sva njegova loša ponašanja, te ubjeđivanju sebe da je sve to prirodno, stvar karaktera ili okolnosti ali da nas partner duboko u sebi voli”, kažu u SŽK.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније