Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

03. 08. 2023. 17:31 >> 17:30

SASTANAK U VLADI

"Poništiti konkurs za raspodjelu sredstava Fonda za manjine"

Na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke sa predstavnicima nacionalnih savjeta konstatovano je da je potrebno poništenje konkursa za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, za finansiranje projekata za podršku aktivnostima za 2023. godinu.

Iz Vlade je saopšteno da je sastanak održan na inicijativu predsjednika četiri nacionalna savjeta, a povodom raspodjele sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, za finansiranje projekata za podršku aktivnostima iz člana 36 stav 1 Zakona o manjinskim pravima i slobodama za 2023. godinu.

Predstavnici nacionalnih savjeta izrazili su nezadovoljstvo raspodjelom sredstava za 2023. godinu, navodeći da su na posljednjom konkursu dobili oko 20% ukupnih sredstava, dodajući da se radi o kulminaciji nepravde koja traje duži niz godina.

Predstavnici nacionalnih savjeta (Albanaca, Muslimana, Srba i Hrvata) saglasili su se da imaju dobru saradnju sa Ministarstvom ljudskih i manjskih prava, te da po ovom pitanju imaju njihovu podršku.

"Zajednički su konstatovali da je potrebno poništenje konkursa za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, za finansiranje projekata za podršku aktivnostima za 2023. godinu. Dodali su da je potrebno učešće njihovih predstavnika u Upravnom odboru CEKUM-a, Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, resornom ministarstvu, kao i komisiji za vrednovanje projekata Fonda", piše u saopštenju. 



Abazović smatra da je najbolja i najefektivija poruka činjenica da četiri savjeta zajednički djeluju. Zaključio je da treba raditi na izmjeni Zakona o manjinskim pravima i slobodama kojim bi se definisao bolji model raspodjele sredstava. Abazović je naglasio da podržava njihove napore da se pravedno raspodijele sredstva Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Sasatanku su prisustvovali Faik Nika, predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori, Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore, dr Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније