Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 04. 2014. 09:39 >> 09:39

KONJIČKI KLUB “BUDUĆNOST”

Hiporehabilitacije i u Crnoj Gori

Konjički klub "Budućnost" ima za cilj popularizaciju, promociju i omasovljavanje konjičkog sporta i zdavih stilova života, prvenstveno kod najmlađe populacije.

Klub je u fazi formiranja Konjičkog Saveza Crne Gore, a zadatak će im biti rad sa mlađim selekcijama od 6 do 12 godina.

"Pored sportsko rekreativnih aktivnosti, Klub će dati kompletnu logistiku i organizaciju u sprovodjenju programa hiporehabilitacije. Naime, riječ je o terapiji za djecu sa smetnjama u razvoju, gdje se konj koristi kao terapeutsko sredstvo", saopšteno je iz RTCG iz Konjičkog kluba.

Roditeljima preporučuju da djecu uključuju u konjički sport, bez bojazni i predrasuda zbog straha koji je veći kod njih, nego kod samih mališana.

Obuku izvode iskusni instruktori sa potpuno mirnim i staloženim konjima, dok dijete na sebi ima kacigu i zaštitni prsluk, kao mjeru predostrožnosti.

Prije otprilike godinu klub je organizovao manifestaciju pod nazivom “Konj u službi, sportu i rekreaciji”, a nosioci projekta su bili bivši ambasador Austrije Martin Pamer, Zlatko Bešker bivši prvi sekretar u slovenačkoj ambasadi i tim policije na konjima.  

Tada je pored prezentacije konjičkog sporta, najavljen i projekat hiporehabilitacije koji je danas zaživio i u Crnoj Gori.  

Uprava kluba  se opredijelila za saradnju sa specijalistom Marinom Vidojević defektolog-logoped iz Beograda koja će biti angažovana, kao stručni konsultant i voditelj hiporehabilitacije stručnog tima.         

"Konji za hiporehabilitaciju takođe prolaze kroz obuku, dresuru  i  trening  koji je veoma zahtjevan, jer  konji u toku terapije moraju  da budu mirni i staloženi,  kako bi se bez  nepredviđenih pokreta, nesmetano  odvijao tretman. Vrši se selekcija, testiranje i na kraju odabir konja koji dalje idu kroz dresurni program", saopšteno je iz Konjičkog kluba.

Oko 28 dijagnoza je indikovano za ovaj vid rehabilitacije.

"Korisnici koji se uključuju u ovaj program prolaze obaveznu dijagnostiku stručnog tima. Na osnovu postojeće medicinske dokumentacije koja se obavezno donosi na uvid radi se  procjena  i  prave se individualni programi,  koji će obuhvatati defektološke i logopedske tretmane, kao i fizikalne terapije. Osoba se dovodi u stanje duboke mišićne relaksacije putem fizioterapeutskih vježbi, autosugestijom i prateći sugestiju terapeuta. Omogućava se da shvate svoja ograničenja, fokusiraju se na sopstvene mišiće, razvijaju pozitivnu sliku o sebi, razvijaju nezavisnost i socijalno prihvatljive obrasce ponašanja", kaže Vidojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније