Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Lalević, TVCG

11. 01. 2024. 08:24 >> 11:38
1
Čitaj mi:

BUDUĆI LJEKARI U PROBLEMU

Dvojica ministara da nađu rješenje za polaganje specijalističkog ispita

Crnogorskim specijalizantima na Medicinskom fakultetu u Beogradu od novembra je onemogućeno da polažu specijalistički ispit, što je uslov za završetak studija. Predstavnici našeg Medicinskog fakulteta kažu da su dobili negativan odgovor kolega iz Beograda i predlažu komunikaciju između ministara zdravlja dvije zemlje kako bi budući ljekari mogli da završe školovanje.

Iako naša zemlja nema dovoljno specijalista u većini oblasti medicine, oko 30 naših specijalizanata na Medicinskom faklutetu u Beogradu od novembra ne mogu dapolažu specijalistički ispit zbog promjene pravila u toj zemlji. Jedna od njih, Jovana Luburić, čeka upravo taj ispit da bi se vratila i radila kao anesteziolog.

"Medicinski fakultet u Beogradu poziva se na pravilnik iz 2022. godine po kojem se 50 odsto specijalizacije mora odraditi na fakultetu u Beogradu i kažu da mi tu razliku moramo nadoknaditi. Napominjem, mi smo upisali specijalizaciju prije toga, po pravilima koja se važila i za prethodne generacije, koje su uredno, bez ikakvih problema polagale ispit", rekla je Luburić.

Ovog problema svjesni su i na Medicinskom fakultetu u Podgorici. Rukovodilac programa za specijalizante Elvir Zvrko kaže da su imali komunikaciju sa kolegama iz Beograda ali da su dobili odgovor da se ne može praviti izuzetak za naše ljekare.

"To bi značilo da bi oni morali još najmanje godinu dana da produže svoju specijalizaciju, da borave još godinu dana u Beogradu, time se prolongira polaganje specijalističkog ispita..Oni bi bili duže odvojeni od porodice. Krši se dužina trajanja specijalizacije pa bi i naše ustanove bile u problemu", kazao je Zvrko. 

A osim što bi bolnice bile bez doktora njihov boravak u Beogradu značio bi i velike troškove za državu, a specijalizanti su izračunali i koliko. Po ocjeni Luburić, iz budžeta Crne Gore, da se 30 ljudi pošalje još jednu godinu sa platama, odvojenim životom i školarinom moralo bi da se plati 550 hiljada eura. 

"Sad ne znam šta je isplativije, da se isplati ta količina novca ili da se mi pustimo da polažemo specijalistički ispit", navodi naša sagovornica. 

Zvrko ističe da ono što trenutno vide kao rešenje jeste komunikacija menadžmenta naših zdravstvenih ustanova sa ministarstvom zdravlja. 

"Onda komunikacija između ministara zdravlja Srbije i Crne Gore, koja bi trebalo da vodi sagledavanju ovog problema i rješavanju na dobrobit naših specijalizanata", kaže naš sagovornik.

Iz Ministarstva zdravlja su našoj televiziji kazali da su oni zajdno sa kolegama iz Ministarstva prosvjete u komunikaciji sa nadležnim institucijama u Srbiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније