Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

04. 03. 2024. 17:05 >> 17:23
Čitaj mi:

NA MEDICINSKOM FAKULTETU

Promovisan udžbenik na kojem je radilo više od 250 stručnjaka

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore danas je promovisan udžbenik za studente "Hirurgija sa anesteziologijom" na čijoj izradi je radilo 254 stručnjaka iz obasti hirurgije sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. Promociji su prisustvovali ministri zdravlja Crne Gore Vojislav Šimun i Srbije Danica Grujičić, kao i dekani dvije ustanove i ljekari iz Kliničkog centra.

Dekan Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović kazao je da su profesori iz Beograda uticali na razvoj hirurgije u čitavom regionu.

"Udžbenik Hirurgija sa anesteziologijom autora Aleksandra Simića, Danice Grujičić i Dušana Spasovskog predstavlja šesti u nizu sa te ustanove, koji su neprocjenjivo doprinijeli edukaciji studenata i ljekara u regionu. Iskazujem zahvalnost i poštovanje našim gostima, uvaženim profesorima i ljekarima, što su svojim višegodišnjim radom edukovali značajan broj hirurga, neurohirurga i vaskularanih hirurga, angiologa i kardiohirurga, gradeći temelje savremenih dostignuća u hirurškoj praksi i na prostorima Crne Gore", kazao je Radunović.

Uvijek su, kaže, bili spremni ljekari iz Beograda da se odazovu i pomognu pacijentima iz Crne Gore, kojima su spašavali živote.

Jedan od autora udžbenika i šef katedre za hirurgiju Aleksandar Simić kazao je da on predstavlja zajednički poduhvat više od 250 nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta u Beogradu.

"Koncipiran je da bude osnovan udžbenik za studente, ali i upotrebljiva svakodnevna literatura za kolege. Jedinstveni napredak u hrirurgiji su izazvale veliki napredak tehnologije. Očekuje nas još veća integracija hirurgije sa tehnologijom. I pored ove činjenice nijedan tehnološki proizvod neće zamijenti hirurga, već će ih zamijenit oni koji su se njom zaživjeli. Nauka i hirurgija posljedično moraju u budućnosti predstavljati doživotni proces usavršavanja", kazao je Simić.

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić kazala je da je projekat odavno prešao granice Srbije.

"On će biti koristan studentima medicine u čitavom regionu. Te granice odavno prelazimo i mi ljekari razmjenjujući iskustva sa kolegama iz Crne Gore. Osposobljavajući studente i ljekare u nadi da će nas prevazići i postati bolji od nas", navela je Grujičić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Lazar Davidović kazao je da je ovo veliki dan za njihovu ustanovu.

"Imamo privilegiju i čast da promovišemo udžbenik u Podgorici, zahvaljujući dekanu Radunoviću. Nama je čast da se ona dešava kada Univerzitet Crne Gore proslavlja 50 godina. Ova knjiga upotpunosti zadovoljava sve osnovne namene, kako bi naše mlade kolege i u Srbiji i Crnoj Gori uspjeli da savladavaju oblast hirurgije", kazao je Davidović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније