Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa, TVCG

18. 03. 2024. 16:36 >> 16:36
1
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Studenti nedovoljno informisani o ratnim dešavanjima 90-ih

Da studenti nijesu dovoljno informisani o ratnim dešavanjima 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije, pokazalo je istraživanje agencije Damar i Inicijative mladih za ljudska prava. Čak 90,6 odsto ispitanika kazalo je da je važno znati šta se dešavalo u prošlosti. Kao prve asocijacije na sukobe iz 90-ih, naveli su Srebrenicu, NATO bombardovanje i Kosovo.

Većina studenata, kroz formalno ili neformalno obrazovanje, djelimično je naučila o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije, uglavnom od starijih generacija, preko društvenih mreža i portala. Stoga i većina ispitanika smatra da u obrazovni sistem treba uvrstiti lekcije o dešavanjima iz 90-ih.

Da je važno da se zna o dešavanjima iz prošlosti više smatra 90,6 odsto ispitanika.

Hakile Resulbegović iz agencije "Damar" ističe da je najveći broj ispitanika kazao da je važno da znaju zbog prevazilaženja konflikta i kulturnog obogaćivanja.

Kao prve asocijacije na sukobe iz 90-ih ispitanici su naveli Srebrenicu, NATO bombardovanje i Kosovo.

"Podaci kažu da su Srbi i Muslimani po mišljenju anketiranih imali najviše žrtava tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Kao najčešći uzrok ratnih zločina studenti su naveli ektremizam i nacionalne 22,8 odsto, etničke i vjerske tenzije 22,4 odsto, te zbog političke ambicije i moći", kazala je Resulbegović.

Studenti su upitani i da li su upoznati s ratnim zločinima koji su se desili na teritoriji Crne Gore, a svega 28,4 odsto kazalo je da jeste.

"Najveći dio njih je čuo za Morinj, Bukovicu, deportaciju, Kaluđerski laz, NATO bombardovanje. Imamo veći dio ispitanika koji ne znaju koji je zvaničan stav Crne Gore po ovom pitnaju", istakao je Resulbegović.

Takođe, većina studenata kaže da nijesu informisani o naporima Crne Gore u suočavanju s prošlošću.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније