Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

26. 03. 2024. 06:55 >> 15:40
Čitaj mi:

ANALIZA POKAZALA

Mora se mijenjati koncept nastave

Brze reforme obrazovanja na papiru neće dati rezultate već je potrebno više vremena da se promijeni koncept nastave, ali i pasivnog učenja, čulo se na okruglom stolu CANU-a o rezultatima PISA testiranja i kvalitetu obrazovanja u Crnoj Gori.

Da crnogorski 15-godišnjaci imaju lošije znanje iz matematike, čitanja i prirodnih nauka nego što su imali učenici prije deceniju pokazuju uzastopno međunarodna PISA testiranja.

Ovaj ispit znanja pokazao je da se udaljavamo od svjetskog prosjeka pogotovo kada je riječ o matematici.

“Između dva ciklusa Pisa rezultati su pokazali da naši učenici zaostaju u odnosu na ostale za jednu školsku godinu u odnosu na ciklus iz 2018”, kaže Miloš Trivić iz Ispitnog centra.

Pisa test mjeri čet nivoa znanja, a najvažniji je nivo fukcionalne pismenosti gdje se od učenika traži da razumiju informacije i primijene ih u jednostavnim situacijama. Tu naši učenici najčešće zapnu.

“Učenici stiču predmetno znanje, ali kad se nađu u situaciji da to znanje primjene na neku realnu situaciju oni su u problemu”, kaže Zoran Lalović iz Zavoda za školstvo.

Način na koji naši đaci uče nije u skladu sa zahtjevima Pisa testa ako se uzme u obzir da kod nas učenici u školi slušaju predavanja i kući uglavnom doslovno uče iz knjiga.

“I pored prihvaćenog koncepta aktivnog učenja u praksi dominira pasivno učenje učenika i predavačka nastava. Da prevedemo njihovo znanje je neupotrebljivo osim da ih opet ispričaju nastavniku”, poručio je Lalović.

Ipak brojne preporuke i analize kvaliteta obrazovanja ostaju samo slovo na papiru, ukazuju u Crnogorskoj akademiji nauka.

“Poruka je da počnemo da uvažavamo to što nam govore podaci gdje su nam slabosti i da na osnovu toga ispravljamo sistem”, ističe akademik CANU-a Slobodan Backovic.

Možda se ne možemo takmičiti u znanju ali su naši učenici u prednosti kada je riječ o psihičkom blagostanju, otporniji su na stres i pokazuju otvorenost prema različitostima, navodi se u Nacionalnom izvještaju o PISA testiranju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније