Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

26. 03. 2024. 19:14 >> 19:14
Čitaj mi:

Dodijeljene nagrade UPCG „NAJ menadžerke u Crnoj Gori“ za 2023.  

Prepoznati i javno promovisati uspješne žene u Crnoj Gori

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), u partnerstvu sa Skupštinom Glavnog grada Podgorica i Međunarodnom organizacijom rada (ILO), organizovala je konferenciju „Žene u menadžmentu – snaga promjena i ekonomskog napretka“.

Događaj održan u Skupštini Glavnog grada imao je za cilj da promocijom uspješnih poslovnih žena u Crnoj Gori dodatno ukaže na ulogu, snagu i potencijal ženskog liderstva, kao i značaj većeg učešća žena na pozicijama upravljanja i rukovođenja.

U okviru svečane ceremonije, dodijeljene su nagrade UPCG "NAJ menadžerke u Crnoj Gori” za 2023. godinu. Laureatkinjama UPCG uručeno je osam ravnopravnih nagrada, dodijeljenih u okviru četiri kategorije.

U kategoriji PRIVREDA, dobitnice nagrada „NAJ menadžerke u Crnoj Gori“ su Sanja Ćalasan, izvršna direktorica Pivare “Trebjesa” i Milena Raičković, direktorica pravnih poslova i ljudskih resursa Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ AD Budva.  

U kategoriji JAVNI SEKTOR, dobitnice nagrada „NAJ menadžerke u Crnoj Gori“ su Bojana Femić Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore i Marijeta Barjaktarović Lanzardi, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

U kategoriji CIVILNI SEKTOR, dobitnice nagrada „NAJ menadžerke u Crnoj Gori“ su Velida Hodžić, direktorica nevladinog udruženja “IKRE” Rožaje i Đina Janković, generalna sekretarka i projektna menadžerka Udruženja zaštite na radu Crne Gore.

U kategoriji MEDIJI, dobitnice nagrada „NAJ menadžerke u Crnoj Gori“ su Rajka Raičević, programska direktorica Adria TV i Vedrana Tadić Tarailo, glavna i odgovorna urednica portala Montenegro magazin i izvršna direktorica kompanije VD PRESS.

Predsjednik UPCG Slobodan Mikavica podsjetio je da Unija poslodavaca već godinama pokreće inicijative za veće učešće žena na rukovodećim pozicijama i u upravljačkim tijelima, kako bi stvorili ambijent koji će konačno omogućiti ženama da ostvare svoja prava

 “Cijenimo da je posebno važno prepoznati i javno promovisati uspješne žene kojih u našoj zemlji ima mnogo i već su osvojile visoke menadžerske i liderske pozicije. One mogu inspirisati nove generacije djevojčica i djevojaka, biti im uzor pri izboru zanimanja te primjer koji će slijediti u razvoju buduće karijere. Baš takve su laureatkinje UPCG iz privrede, javnog i civilnog sektora i medija kojima ćemo danas dodijeliti nagrade NAJ menadžerke u Crnoj Gori,” istakao je Mikavica.

Konferenciju je svojim obraćanjem uveličala i Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorica koja je iz svog ličnog iskustva dala savjete ženama koje žele da uđu u političku ili biznis arenu.

“Živimo u vremenu u kojem je ravnopravnost polova potreba, a ne samo priželjkivani cilj. Žene donose jedinstvenu perspektivu i kreativnost bez koje se ne može zamisliti funkcionisanje i razvoj društva u 21. vijeku. Govoreći iz svog ličnog iskustva na liderskim pozicijama, željela bih da ohrabrim svaku ženu da uđe u političku ili biznis arenu, da prihvati izazove koji sa tim dolaze, zato što na kraju sa njima dolazi i ogromna satisfakcija zbog činjenice da smo u mogućnosti da podstaknemo pozitivne promjene i da pomognemo ljudima, pa makar to bio nekad i samo jedan čovjek,” poručila je Borovinić Bojović.

Nina Krgović, nacionalna koordinatorka ILO-a u svom uvodnom obraćanju je istakla da je napredak u ostvarivanju prava žena vidljiv, ali da se još mnogo toga treba uraditi na polju jednakosti polova u poslovnom svijetu. Ukazala je na zabrinjavajući podatak da je u Crnoj Gori rodni jaz u zaradama u 2021. godini bio 21,6 posto.

“Prešli smo dug put u priznavanju prava žena na radnom mjestu. Sve više žena ruši barijere i preuzima vodeće uloge. Ipak, žene se i dalje suočavaju s nejednakošću, diskriminacijom i stereotipima, a često i same nose teret odgovornosti brige o porodici što dodatno ograničava njihove karijerne mogućnosti. Svjesni tih problema, kao najstarija agencija UN-a osnovana 1919. godine, ILO stavlja rodnu ravnopravnost visoko na listu prioriteta. Konvencija o zlostavljanju i uznemiravanju na radnom mjestu, koju će Crna Gora uskoro ratifikovati i implementirati uz podršku ILO-a, dokaz je takvog angažmana. Žene su snaga i budućnost ove zemlje,” saopštila je Krgović.

Radni dio konferencije otvorila je dr Irena Radović, guvernerka Centralne banke Crne Gore, uvodnim izlaganjem na temu „Više žena u menadžmentu: Put do ravnopravnosti i ekonomskog razvoja“.

“Ohrabrujem sve žene u Crnoj Gori da budu svoje, da budu hrabre i da se bore za bolju poziciju koja im pripada, jer njihov snažniji doprinos pokreće ekonomski napredak i stvara održivu osnovu za prosperitet društva u cjelini. Njihova uloga u oblikovanju poslovnog okruženja i promovisanju inkluzivnosti i ravnopravnosti ne samo što inspiriše druge žene, već i stvara temelje za dugoročni ekonomski uspjeh i napredak Crne Gore,” kazala je dr Radović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније