Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 03. 2013. 15:27 >> 15:27
1

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

MUP nema podatke o nelegalnom broju oružja

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nema podatke o broju nelegalnog oružja u Crnoj Gori, rekao je pomoćnik ministra, Abid Crnovršanin, navodeći da je registrovano 85.493 komada oružja u posjedu fizičkih lica.

Od tog broja, kako je kazao, registrovanih vlasnika oružja je 76.760. Crnovršanin je za agenciju MINA pojasnio proceduru za nabavku oružja.

„Neophodno je uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti i o obučenosti. Za lovačko oružje neophodno je uvjerenje o položenom lovačkom ispitu. Za sportsko oružje potrebno je uvjerenje sportske streljačke organizacije o aktivnom članstvu“, kazao je Crnovršanin.

Za kratko oružje, dodao je, treba uvjerenje Policijske akademije, dokaz o uplati naknade za obrazac i administrativnu taksu, osim za streljačko oružje.

„Potebno je i uvjerenje da građanin nije osuđivan ili da nije pokrenut postupak za krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednost Crne Gore, protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, protiv života i tijela, imovine, kao i druga krivična djela sa elementima nasilja, koristoljublja ili niskih pobuda“, pojasnio je Crnovršanin.

Neophodno je, naveo je on, da osoba u posljednje tri godine nije kažnjavana ili da nije pokrenut postupak za prekršaje protiv javnog reda i mira izvršene upotrebom vatrenog oružja, kao i prekršaje utvrđene Zakonom o oružju.

U MUP-u, kako je rekao, ne raspolažu podacima o nezakonitom posjedovanju oružja.

Crnovršanin je rekao da se planira donošenje novog zakona o oružju, „radi potpunog usklađivanja sa propisima Evropske unije, kojim će se propisati da vlasnici koji posjeduju oružje čija je nabavka, držanje i nošenje zabranjeno, da su obavezni da ga predaju Ministarstvu“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније