Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 02. 2015. 16:52 >> 22:59
7

USVOJENI NA SAVJETU

Veliki planovi za Radio,TV i Portal

Savjet Radio Televizije Crne Gore usvojio je, uz jedan glas protiv, programsko produkcioni plan za Radio i Televiziju za 2015. godinu. Savjet je usvojio i programsko produkcione planove Portala i Odjeljenja za promociju programa.

Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Mitrović iznio je nekoliko zaključaka za koje su glasali članovi. Prvi je da nedostaje određeni kadar za Radio i Televiziju koji treba podmladiti.

"Stoga je neophodno da pri razmatranju ljudskih resursa, ovo pitanje bude obrađeno sa posebnom pažnjom i da se Savjetu dostavi način rješavanja tog pitanja", kazao je Mitrović.

Drugi zaključak je da članovi Savjeta, menadžment i urednici Televizije ostvare komunikaciju u cilju razmatranja i predlaganja poboljšanja kvaliteta, obima i vrste pojedinih emisija.

"Planirane troškove pojedinih emisija kako po strukturama, tako i po obimu treba prekontrolisati i usaglasiti sa investicionim planom kako bi se bolje iskoristila raspoloživa sredstva za što bolji programsko produkcioni plan i posebno za one emisije koje su planirane u skromnom obimu zbog manjka sredstava", kazao je Mitrović.

Da je neophodno voditi računa o većem uključivanju u program  važnih informacija, događaja i životnih potreba građana, posebno sa sjevera, je četvrti zaključak.

Zaključeno je i da menadžment u određenom roku predloži Savjetu  rješenja i novu sistematizaciju poslova i radnih zadataka.

Takođe, svi članovi su bili za predlog da se od viška novca koji je bio namijenjen za nabavku kamera kupi oprema za titlovanje emisija na albanskom jeziku.

Portal

 

Izlažući plan za 2015. godinu rukovodilac Portala RTCG Slavko Đurđić kazao je da posjeta Portalu ide uzlaznom putanjom i da je tridesetak puta povećana za dvije godine. On je kao novinu najavio aplikaciju za Ajfon, kao i novi servis "Sport radar" preko koga se mogu pratiti svi fudbalski događaji u zemlji i svijetu.

"Ispostavilo se da je android aplikacija dobro zaživjela i da se na osnovu nje povećala posjeta. Da bismo pokrili najveću lepezu korisnika mi već radimo na aplikaciji za Ajfon koja bi mogla biti operativna polovinom godine i mogla bi se preuzeti na Appleovom marketu", kazao je Đurđić.

Kao ključne probleme rukovodilac Portala je naveo nedostatak spoljnih saradnika.

"Zbog mjera štednje morali smo da se odreknemo angažovanja spoljnih saradnika. Volio bih da, ukoliko se steknu bolji uslovi,  ponovo angažujemo te ljude, kao i afirmisane intelektualce iz nauke i kulturne čiji bi tekstovi obogatili Portal", kazao je Đurđić.

 On je dodao i da se ne može požaliti na saradnju sa Televizijom i Radiom, ali da ima prostora da bude bolja.

Goran Đurović je kazao da novinari Radija i Televizije treba sarađuju sa Portalom. On je dodao da je sa generalnim direktorom i rukovodiocem Portala dogovorio da markica za žalbe građana bude na vidljivijem mjestu, kao i da se objavljuju izvještaji sa sjednice Savjeta.

Član Savjeta Perko Vukotić kazao je da je zadovoljan sadržajem Portala. "Moram da vam kažem da pratim vaš portal pored portala BBC-a. Imam osjećaj da su informacije koje objavljujete objektivnije nego u drugim sredstvima informisanja", kazao je Vukotić.

Ivan Martinović je sugerisao da treba pojačati ekonomsku rubriku, kao i saradnju sa dopisništvima Radija i Televizije na sjeveru i jugu.

Televizija

Direktorica Televizije Radojka Rutović je u izlaganju Programsko produkcionog plana kazala da će u 2015. građani imati objektivnu i pravovremenu informaciju. Istakla je da je menadžment uvažio sugestije članova Savjeta i da kreće sa radom redakcija dječjeg programa, a počela je i  emisija o potrošačima i nevladinom sektoru. Takođe i dnevnik na gestovnom jeziku je prebačen u terminu od 19 i 15, kao i emisije o pravima manjina.

"Kao što ste vidjeli tu mahom dominira informativni, filmski i sportski program, što je i razmljivo, mnogo manji, rekla bih postotak ide na dokumentarni, što opet nije neka pogreška, iz razloga što su to emisije koje se rade brižljivije i komleksnije, i za to treba mnogo više ljudstva", kazala je Rutović.

Goran Đurović je predložio da se dio novca od prenosa sportskih dešavanja prebaci za emisije o manjinama, dječji program i na redakciju za mlade. Predložio je i da se poveća broj informacija iz drugih crnogorskih gradova.

Član Savjeta Mimo Drašković kazao da takve emisije treba unaprijediti pa i na uštrb gledanosti. "Moramo da imamo veće povjerenje građana. To je Javnom servisu važnije od gledanosti", kazao je on.

Član Savjeta Dragana Tripković smatra da kulturne emisije ne treba da se svode samo na izvještavanje, Nikola Vukčević da treba zaposliti više reditelja, dramskih pisaca i montažera sa završenom školom.

Član Savjeta Zvonko Pavićević smatra da fali emisija o zaposlenima i zdravstvu. Rutovićka je na to odgovorila da je ostalim emisijama od jutarnjeg programa do dnevnika sve to obuhvaćeno.

Direktor Radija Radojica Bulatović u svom izlaganju Programsko produkcionog plana za 2015.  kazao je da su glavni problemi tog medija kadar, tehnika, finansije i oprema.

On je kazao da je redakcija Radija spremna da izađe u susret predlozima članova Savjeta.  "U datim okolnostima, sa postojećim kadrom i tehnikom, mi možemo da ovaj plan realizujemo", kazao Bulatović.

Ostalo je otvoreno pitanje emisije za afirmaciju kulture, jezika i tradicije manjinskih naroda koja treba da se realizuje u narednom periodu i za koju moraju biti  stvoreni uslovi. 

 

Izvještaj sa sjednice Savjeta Radio Televizije Crne Gore možete pogledati OVDJE.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније