Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2015. 16:23 >> 16:21

BRŽI PRISTUP

Tačka razmjene internet saobraćaja u Crnoj Gori

Uspostavljanje Tačke razmjene internet saobraćaja, (IXP- Internet Exchange Point) u Crnoj Gori omogućiće brži i jeftiniji pristup internetu, rasterećenije linkove i bezbjedniju razmjenu podataka, ocijenili su u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT).

Iz tog Vladinog resora su saopštili da je projekat uspostavljanja prve crnogorske Tačke razmjene internet saobraćaj predstavljen u okviru 20. jubilarnog Međunarodnog naučno-stručnog skupa IT na Žabljaku.

„Imajuci u vidu aktuelno stanje informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u Crnoj Gori i evidentna dostignuća realizovana tokom proteklih godina, ambicija je Crne Gore da prati trendove i iz ove oblasti u svijetu i na taj način postane regionalni ICT centar. Cilj je Crna Gora – digitalna država, zemlja koja je prepoznala društveni i ekonomski potencijal ICT-a i širokopojasnog pristupa Internetu (broadbanda) kao osnovne infrastrukture nakon energetske, vodovodne i saobraćajne infrastrukture“, navedeno je u saopštenju.

Kada je, kako se dodaje, broadband i internet u pitanju, važno je da država sa ovakvim ambicijama ima uspostavljenu nacionalnu tačku razmjene internet saobraćaja, što bi bio jedan od najznačajnijih koraka ka dostizanju postavljenih ciljeva.

Priču oko uspostavljanja IXP-a su pokrenuli Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Ideji se priključio i Centar informacionih sistema Univerziteta Crne Gore.

Nakon toga je uspostavljena saradnja sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije, (ITU) i Međunarodnom internet zajednicom (ISOC), koji su, kako je saopšteno, spremni da doniraju određena sredstava i opremu za uspostavljanje IXP-a.

"U toku workshopa održanog na Žabljaku, napravljena je specifikacija opreme koja je neophodna za normalno i nesmetano funkcionisanje IXP-a, a sve uz preporuke kako stručnjaka iz ITU-a i ISOC-a, tako i od predstavnika IXP-a iz evropskih zemalja koje su već uspostavile IXP", kazali su iz Ministarstva.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније