Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 03. 2015. 19:16 >> 19:11
1

AERODROM TIVAT

Stiže oprema za nadzor u avio saobraćaju

Austrijska kompanije "Thales" doniraće Crnoj Gori opremu za nadzor u vazdušnom saobraćaju, koja će biti korištena za potrebe aerodroma Tivat. Oprema će biti uručena Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore kako bi se na njoj obučavali stručnjaci iz te oblasti.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović primio je danas predstavnike austrijske kompanije Thales potpredsjednika za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Gintera Trumera, menadžera za razvoj biznisa za Evropu Jadranku Gođevac i vođu tima za prodaju, marketing, navigaciju i novi sistem nadzora vazdušnog saobraćaja Jirgena Prause.

Kompanija Thales, godinama obezbjeđuje najveći dio telekomunikacione i navigacione opreme za kompaniju SMATSA koja pruža usluge vazdušne plovidbe u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore. Između ostalog, ta kompanija opremila je Terminalnu kontrolu letjenja Podgorica ATM sistemima i ATM simulatorima, kao i potrebnim radarskim sistemima.

Tokom prošlogodišnje posjete Beču Brajović je obišao kompaniju "Thales", gdje su mu prezentovana najnovija dostignuća telekomunikacionih i navigacionih sistema koja za cilj imaju povećanje sigurnosti u obavljanju željezničkog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

"Tim kompanije Thales prezentovao je novu ADS-B tehnologiju nadzora (Surveillance), zasnovanu na podacima koje obezbjeđuju navigacioni uređaji u vazduhoplovima (najčešće GPS prijemnici). ADS-B prijemnici na zemlji primaju ove podatke i prosleđuju u ATM sistem, koji ih obrađuje i uparuje sa podacima od ostalih nadzornih uređaja (radara). Obrađeni podaci se distribuiraju kontrolorskim radnim pozicijama i koriste se za nadzor i kontrolu vazdušnog saobraćaja", saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, primjenom ove moderne tehnologije povećala bi se sigurnost obavljanja vazdušnog saobraćaja u vazdušnom prostoru Crne Gore u odnosu na avione koji posjeduju uređaje koje ta tehnologija detektuje.

"Iz ove renomirane kompanije ponudili su i implementaciju projekta osiguranja pomorskih granica. Takav projekat realizuje se sa susjednom Hrvatskom, a oprema je instalirana u Neumu. Ovakav način kontrole sigurnosti i bezbjednosti pomorskih granica zahtijeva se od svih država članica Evropske Unije, a istu će morati da pripremi i Crna Gora u procesu pristupanja EU", piše u saopštenju.

Donacija uređaja za nadzor vazdušnog saobraćaja Crnoj Gori bi trebalo da bude uručena do kraja juna ove godine na osnovu Ugovora o razmjeni tehnologije i ekspertskog iskustva u toj oblasti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније