Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

P.R.

16. 12. 2021. 17:46 >> 17:51

CETI NAJAVIO

Rezultat analize o ispravnosti vode Skadarskog 2022.

Centar za ekotoksikolška istraživanja (CETI) priprema analizu koja će pokazati ispravnost vode u Skadarskom jezeru i da li u tom vodnom resursu postoji zagađenost hemikalijama, a dokument će biti završen sljedeće godine, saopšteno je na pres konferenciji povodom predstavljanja projekta “Skadarsko jezero bez zagađenja hemikalijama”, koji sprovodi CETI.

Izvršni direktor CETI-ja, Vidoje Petričić, rekao je da veliku zahvalnost duguju Evropskoj uniji (EU), koja je podržala projekat u okviru IPA prekograničnog programa Crna Gora Albanija 2014-2020. godine.

„Tematski prioritet programa je zaštita životne sredine, podsticanje prilagođavanja klimatskim promjenama i njihovog smanjenja, sprječavanje i upravljanje rizicima. Partneri CETI-ja su institucije iz Albanije, Univerzitet Tirana i NVO Zeleni centar Albanije iz Skadra. Pridruženi partneri su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma“, naveo je Petričić.

Istakao je da Skadarsko jezero, kao najveće na Balkanu, predstavlja ogromni vodeni potencijal i ima status zaštićenog područja kako u Albaniji, tako i u Crnoj Gori.

„U cilju zaštite biodiverziteta Skadarskog jezera, potrebno je uspostaviti tijesnu i kontinuiranu saradnju ljudi sa obje strane granice. Upravo takva saradnja je započeta kroz realizaciju ovog projekta. Saradnja je ključna, uzimajući u obzir postojanje saznanja o potencijalnim zagađenjima koja su nedovoljno ispitana“, kazao je Petričić.

Poručio je da je potrebno stalno imati u vidu nedjeljivost jezera na albanski i crnogorski dio, kada je zagađenje hemikalijama u pitanju, kao i isticati važnost pravilnog postupanja sa hemikalijama.

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak, ocijenio je da će projekat da doprinese ojačavanju čitavog ekološkog sektora.

„Da biste znali kako i na koji način da upravljate sa bilo kojim resursom, u ovom slučaju tema je vodni resurs Skadarskoj jezera, prvo moramo da znamo u kakvom stanju su nam ti resursi, da budemo pošteni i da identifikujemo ako postoje problemi, a onda tek na osnovu toga, da donesemo ispravne odluke i da setom mjera učinimo da odstranimo negativne uticaje po životnu sredinu“, istakao je Mrdak.

Rekao je da se nada da u okviru projekta neće naći vrlo opasne hemikalije u Skadarskom jezeru ili ukoliko ih nađu da će da budu ispod dozvoljenih koncetracija, ukoliko su propisane za te hemikalije.

„Svjesni smo svi dvodecenijske javne debate da li su vode Skadarskog jezera u potpunosti ispravne, da li je industrijalizacija koja se dešavala u basenu Skadarskog jezera, prvobitno mislim na Nikšić i Podgoricu, dovela do značajnijih zagađenja voda i sedimenata u Skadarskom jezeru“, zaključio je Mrdak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније