Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

07. 07. 2022. 06:57 >> 06:55
1

ČEKAJU PONIŠTENJE ODLUKE

Građani ponovo najavljuju proteste zbog Sinjajevine

Tačka sporenja u Vladi je pitanje vojnog poligona na Sinjajevini. Kada se činilo da će planina ostati stočarima, ministar odbrane Raško Konjević obznanio je da prethodna Vlada nije poništila tu odluku. Premijer nije demantovao svog ministra, ali je kazao da se za novom lokacijom i dalje traga. Dok političari ne usaglase stavove, građani ponovo najavljuju proteste.

Za ove riječi prije dvije godine aktuelni premijer, na Sinjavini dobio je salve aplauza. No ovih dana mještanima, a i premijeru potpuno suprotne poruke stižu od ministra odbrane.

"Svi oni koji su u prethodnoj Vladi obećavali da ce biti ukinuta odluka nisu uradili ništa. Ja vam mogu dostaviti, skinuću oznaku interno sa te odluke koja je bila na Vladi, jer nema potrebe da bude označena kao tajna, osim da se sakrije od javnosti. Vidjećete da ne postoji nikakav zaključak kojim se ozbiljnije dovodi u pitanje odabir lokaliteta na Sinjajevini", kazao je ministar odbrane Raško Konjević u parlamentu.

Premijer Dritan Abazović je juče pokušao sve bolje da pojasni.

"Ona se može tumačiti da je poništena i da nije poništena. Ono sto smo rekli to se i desilo. Tamo nema nikakvih aktivnosti i to je to. Kada budemo imali predlog za novi poligon mi ćemo se izjasniti", kazao je Abazović.

Budući da se Ministarstvo odbrane praktično već izjasnilo da je Sinjajevina idealna za vojni poligon, Abazović je sada između dvije vatre - ranijih obećanja i želja ministra odbrane.

"Sinjajevina je spektakularna jedan od najvećih pašnjaka u Evropi i šteta bi bilo da se iskoristi da dobije taj kontekst. Crna Gora ima drugih lokacija vrlo zanimljivih za trening vojske i ne da nemam nista protiv nego se radujem da se to pitanje riješi na način koji je zadovoljavajući", istakao je Abazović.

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu, zatečeni su nesaglasjem u Vladi i očekuju da ce premijer odrzati obećanje.

"U redu je imati razlicita misljenja ali ovako radikalno razlicita nije dobro i nije prihvatljivo. Sinjajevina nije mjesto ta vojni poligon i neka traže drugo rješenje i na kraju krajeva mi smo NATO članica pa neka vjezbaju na nekom od njihovih poligona", istakao je Milan Sekulović.

Dok brane svoje argumente, građani ce ostati dosljedni i istrajni u svojim zahtjevima.

"Mi se nikad nismo libili da protestujemo, pa ako budemo morali opet da stanemo u živi štit za planinu opet ćemo to biti, ali sigurno nećemo dozvoliti da niko ubije Sinjavinu", zaključio je Sekulović.

Čekajući da se premijer sa ministrom i generalštabom usaglasi, mještani i aktivisti već zauzimaju položaje na Sinjajevini gdje će se 12. jula održati veliki skup posvećen zaštiti tog lokalitata.

Milica Sekulić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније