Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

K. J.

10. 01. 2024. 13:08 >> 13:10
Čitaj mi:

Diana Milev Čavor

Hitno izmijeniti ugovor o Energetskoj zajednici

Ističemo neophodnost i potrebu za izmjenom Ugovora o Energetskoj zajednici, s fokusom na aktivno učešće Evropske komisije u ovom procesu. Procesi i obaveze koje se tiču dekarbonizacije zemalja Zapadnog Balkana, EU koordinira upravo kroz Energetsku zajednicu, saopštila je Diana Milev Čavor iz Eko tima.

Kaže da su identifikovane manjkavosti i strukturni nedostaci u Ugovoru o Energetskoj zajednici koji su doprinjeli nerealizaciji obaveza iz ovog ugovora u svim zemljama regiona.

"S tim u vezi, jedna od poražavajućih činjenica je da se emisija zagađujućih materija iz većine termoelektrana na ugalj u regionu u posljednjih pet godina nisu smanjile već su se čak i povećale.Ugovor o Energetskoj zajednici odnosi se na njegovu ograničenu moć kažnjavanja. Naime, u poređenju sa drugim međunarodnim ugovorima, poput onih unutar Evropske unije, Ugovor o Energetskoj zajednici ne sadrži stroge kaznene mehanizme za zemlje koje ne poštuju njegova pravila. Nedostatak funkcionalnog kaznenog mehanizma u prethodnim godinama ograničio je primjenu Ugovora pa tako danas imamo situaciju da Enegetska zajednica  ima otvorene postupke protiv svih zemalja članica. Osim predmeta koje je protiv njih otvorila Energetska zajednica, nije bilo suštinskih posljedica ovih kršenja.“ navodi Diana Milev Čavor, koordinatorka programa za klimu i energiju u nevladinoj organizaciji Eko-tim.

Slučaj Crne Gore je takođe još uvijek otvoren s obzirom da Savjetodavni odbor u okviru Energetske zajednice još uvijek nije dostavio pravno mišljenje pa se tako na Ministarskom sastanku održanom krajem 2023. godine u Energetskoj zajednici nije donjela odluka o eventualnim sankcijama za Crnu Goru u vezi sa prekoračenjem broja dozvoljenih radnih sati TE Pljevlja.

“Evropska komisija ima važnu ulogu u okviru Ugovora o Energetskoj zajednici. Ona mora pratiti sprovođenje Ugovora o Energetskoj zajednici od strane zemalja članica i drugih ugovornih strana, te dati prijedloge za poboljšanje Ugovora o Energetskoj zajednici kako bi se osiguralo njegovo efikasno sprovođenje. Važno je da se Ugovor o Energetskoj zajednici izmijeni kako bi se obezbjedilo poštovanje i ispunjavanje obaveza iz Ugovora, mora postojati odgovornost za preuzete a neispunjene obaveze. Upravo zbog toga moramo biti pažljivi u prihvatanju ugovornih obaveza koje moraju  biti i realne i dostižne što do sada nije bio slučaj. Naši ministri su potpisivali sve sto je bilo na stolu za potpisivanje nesvjesni toga šta veliki dio tih obaveza znači, pa je zato i veliki dio tih obaveza ostao nerealizovan”, ističe ona.

Kako kaže, iako Enegetska zajednica nije podnosila izvještaje Evropskoj komisiji o postignutim rezultatima, Evropska komisija je itekako upoznata sa svim problemima u poštovanju ovog Ugovora i nesipunjavanju obaveza iz istog.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније