Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Mina biznis [ R.B. ]

15. 02. 2024. 13:56 >> 13:55
Čitaj mi:

ZAJEDNICA OPŠTINA

Rješenja iz Predloga zakona o šumama potencijalno ugrožavaju finansije opština

Rješenja iz Predloga zakona o šumama potencijalno ugrožavaju finansije opština, ocijenili su iz Zajednice opština Crne Gore (ZOCG).

“Rješenja iz Predloga zakona o šumama, odnosno predloženi način na koji se ukida koncesioni model korišćenja šuma i koncesione naknade, ne obezbjeđuje sigurnost i stabilnost prihoda lokalnih samouprava”, saopštila je generalna sekretarka ZOCG-a, Mišela Manojlović, u izjašnjenju koje je na osnovu primjedbi, predloga i sugestija opština, uputila resornom ministru Vladimiru Jokoviću.

To se, kako je navela, naročito odnosi na opštine sjevernog regiona, kod kojih će ukidanje prihoda po osnovu koncesionih naknada za korišćenje šuma, bez njihove adekvantne nadoknade, prouzrokovati dodatne probleme u obezbjeđivanju likvidnosti opštinskih budžeta.

“Ne sporeći potrebu promjene postojećeg koncesionog modela korišćenja šuma radi otklanjanja brojnih problema i unapređenja stanja u ovoj oblasti, kao nacionalna asocijacija svih opština u Crnoj Gori, smatramo nedopustivim donošenje bilo kakvog propisa kojima će se ukinuti ili smanjiti prihodi jedinica lokalne samouprave, a da se pri tome ne obezbijedi njihova adekvatna kompenzacija”, navodi se u izjašnjenju.

Predloženim zakonom, kako je kazala Manojlović, ne utvrđuje se tačan procenat prihoda preduzeća za gazdovanje šumama koji će se uplaćivati u budžet države, a koji je osnovica za raspodjelu sredstava lokalnoj samoupravi i državi u odnosu 70 prema 30 odsto.

“Ovo je pitanje neophodno precizno normirati i jasno utvrditi procenat izdvajanja, ili precizne kriterijume koji bi se koristili za izračunavanje ovog iznosa, a koji moraju da obezbijede nivo prihoda budžeta opština po ovom osnovu najmanje u visini do sada ostvarivanih prihoda po osnovu koncesionih naknada za korišćenje šuma”, smatra Manojlović.

U izjašnjenju se navodi da praksa pokazuje da u slučaju pokretanja postupka ocjene ustavnosti nedovoljno precizne odredbe propisa, Ustavni sud je uvijek proglašava protivustavnom, jer se na takav način direktno povređuje ustavno načelo pravne sigurnosti i vladavine prava.

Zajednica opština je apelovala na resorno Ministarstvo da sistemskim pristupom u pripremi zakona o šumama obezbijedi dovoljnu garanciju zaštite zajemčenog ustavnog prava na lokalnu samoupravu i prihode opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније