Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.Lj.

16. 03. 2024. 11:48 >> 11:52
4

MARTINOVIĆ

Oko 30 miliona eura za projekte iz oblasti zaštite životne sredine

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, će tokom ove godine kroz dostupne programe podržati projekte iz oblasti zaštite životne sredine od oko 30 miliona eura, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

 

Projekte će implementirati Eko-fond.

Kako je kazao ministar, sredstva prikupljena od zagađivača po principu „Zagađivač plaća“, kao i od aukcije CO2 kredita u prošloj godini, rezultiraće plasmanom za projekte koji se uveliko sprovode i koji doprinose očuvanju životne sredine.

"Kada govorimo o kontinuitetu i spremnosti da ulažemo u iste ili slične projekte, ove godine smo iz istih izvora od kojih se prikupljaju sredstva, planirali da građanima, privredi i javnom sektoru, obezbijedimo oko 11 miliona direktne bespovratne finansijske podrške. Kad se svemu tome doda i implementacija paketa podrške Evropske komisije za saniranje energetskog siromaštva kroz mjere energetske efikasnosti građani će imati direktnu podršku u ukupnom iznosu od osam miliona eura i stepen subvencije čak preko 50 odsto za sektor turizma 3,5 miliona za iste mjere", saopštio je Martinović.

Napominje da je u ovogodišnjem ciklusu implementirana, definisana i planirana podrška građanima, privredi i javnom sektoru, uz dodatna sredstva prikupljena od međunarodne saradnje, oko 30 miliona eura i najavljuje kontinuitet ovih mjera i projekata.

Takođe je u toku priprema za drugu fazu projekta pod nazivom Solari 5000+ kao nastavak uspješno realizovane prve faze projekta Solari 3000+ i 500+ koje je pokrenuto u saradnji Ministarstva, Eko fonda i EPCG.

"Naravno, građani su svojim interesovanjem i odlukom da instaliraju foto naponske sisteme na svojim krovovima postali pioniri energetske tranzicije. Međutim, to je samo jedan od koraka kada se govori o korišćenju novca koji država ubira od ekoloških naknada, a koji će protokom vremena brojati desetine miliona eura na godišnjem nivou", zaključio je on. .

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније