Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 09. 2015. 08:07 >> 19:32

POD KONTROLOM CB

Konverzija „švajcaraca“ može da počne

Konverzija kredita u švajcarskim francima u eure, koje su svojevremeno uzeli građani kod HAAB, može da počne jer je Centralna banka usvojila odluku o nadzoru nad primjenom Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

To je juče potvrđeno Pobjedi iz Centralne banke, uz ocjenu da su se stekli uslovi za implementaciju odredbi zakona u rokovima koji su propisani.

"Ta odluka, u skladu sa obavezama CBCG, uređuje nadzor nad sprovođenjem zakona, kako je to propisano članom pet", navode iz Centralne banke.

CBCG je tu odluku, kako kažu, donijela u najkraćem mogućem roku, uvažavajući odgovornost koja proističe kako za banke tako i za Centralnu banku.

"Cilj je olakšavanje pozicije korisnika kredita u CHF", objasnili su iz banke.

Zakon predviđa da konverzija bude po zvaničnom kursu koji je važio na dan uzimanja kredita uz 8,2 odsto kamate. Konverzija treba da bude završena u narednih 30 dana, a novi ugovori potpisani za 45 dana. Za nadzor nad primjenom zakona zadužena je Centralna banka.

Postoji mogućnost da se bonitetnim klijentima ponudi i niža kamatna stopa od 8,2 odsto koja je predviđena zakonom.Kamata od 8,2 odsto na stambene kredite je visoka jer se ona na crnogorskom tržištu kreće u rasponu od šest do 7,5 odsto.U HAAB  informaciju o visini mogućih nižih kamata nijesu htjeli da komentarišu, ali su kazali da će razmotriti mogućnost da klijentima ponude atraktivne i konkurentne kamatne stope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније