Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 05. 2016. 08:12 >> 09:56
4

AUTOPUT BAR-BOLJARE

CRBC potpuno spremna za početak gradnje

Svi radnici, mašine i oprema CRBC-a su u potpunosti spremni za početak gradnje autoputa Bar-Boljare, koji je našoj kompaniji strateški važan, kazao je Dnevnim novinama Wang Hongbo, direktor projekta gradnje auto-puta.

DN: Kompanija CRBC je angažovana kao izvođač na realizaciji istorijskog i najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori. Koliko ovo iskustvo znači u vašem poslovnom portfoliju, imajući u vidu specifičan i veoma zahtjevan teren za gradnju?

WANG: Izgradnja auto-puta Bar-Boljare jedan je od najvažnijih projekata koji naša kompanija realizuje. Značaj ovom projektu daju ne samo zahtjevnost u izvođenju radova, već i njegova strateška važnost za nas kao kompaniju. U sklopu Saradnje 16+1 između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, te "Jedan pojas, jedan put", inicijative projekat izgradnje crnogorskog auto-puta doprinijeće prisutnosti našeg brenda, izgradnji dugoročnih odnosa povjerenja sa poslovnim partnerima, ali i našem dobrom pozicioniranju na regionalnom tržištu.

DN: Šta je, po Vašem mišljenju, najveći izazov sa kojim ste se susreli od početka rada na ovom projektu i šta, u građevinskom smislu, smatrate da može biti posebno zahtjevno u narednom periodu?

WANG: Kao najveći izazov do sada pokazala se priprema projektne dokumentacije i dobijanje neophodnih dozvola. Ako govorimo o realizaciji na terenu, vjerujem da će izgradnja mosta Moračica zahtijevati posebnu pažnju. Takođe, veliki broj tunela čini izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare izazovnijom u odnosu na neke druge građevinske poduhvate.

DN: U kojoj fazi je sada realizacija projekta, da li su aktivnosti na izgradnji prve dionice u skladu sa vašim planom?

WANG: Most na Moračici (podsekcija 1.3) i tunel Vjeternik (podsekcija 2.3) predstavljaju ključne objekte na auto-putu i ispunjenje plana projekta direktno zavisi od uspješnosti realizacije ove dvije podsekcije. Upravo je to razlog što su glavni projekti za ova dva objekta pripremljeni kao prioritetni. Nedavno smo dobili građevinske dozvole za tunel Vjeternik i most Moračica i glavni radovi na ovim objektima već su počeli. Projektna dokumentacija za ostale djelove auto-puta je u završnoj fazi pripreme i usaglašavanja sa Državnom komisijom za reviziju tehničke dokumentacije, dok će se građevinske dozvole za preostale podsekcije izdavati sukcesivno, tokom narednih šest mjeseci. Želim da poručim da su svi naši radnici, mašine i oprema u potpunosti spremni za početak glavnih radova.

DN: Koliko radnika, lokalnih i stranih, trenutno je uposleno na ovom projektu, a koliko očekujete da će biti dodatno angažovano u jeku radova na izgradnji auto-puta?

WANG: Kompanija CRBC u Crnoj Gori sada zapošljava ukupno 556 radnika, kako domaćih, tako i stranih državljana. U vrijeme najvećeg obima radova očekujemo da ćemo angažovati dodatnih oko 3.000 radnika, kako bismo u potpunosti odgovorili zahtjevima projekta.

DN: Koliko lokalnih podizvođača je kompanija CRBC do sada angažovala na realizaciji projekta i da li očekujete da ćete premašiti ugovorom definisan minimum od 30 odsto?

WANG: Zaključno sa 1. aprilom kompaniji CRBC je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izdalo ukupno 50 prethodnih saglasnosti za angažovanje podizvođača (domaćih i stranih kompanija) za rad na auto-putu. Vrijednost ugovorenih radova koji su povjereni lokalnim kompanijama (registrovanim u Crnoj Gori prije 1. januara 2012.) u sadašnjem trenutku iznosi 20,74 odsto. Imajući u vidu Ugovornu odredbu kojim je propisano da najmanje 30 odsto radova mora biti povjereno domaćim kompanijama, želim da poručim da će CRBC nastaviti u tom smjeru, kako bismo ispunili definisano učešće domaćih kompanija u projektu.

DN: Projekat izgradnje auto-puta Bar-Boljare realizuje Vlada Crne Gore, na čelu sa resornim Ministarstvom za saobraćaj i pomorstvo. Kako ste zadovoljni saradnjom sa Vladom Crne Gore?

WANG: Do sada imamo veoma dobru saradnju sa vladinim institucijama. Sarađivali smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i Ministarstvom održivog razvoja i turizma na nekoliko bitnih pitanja, kao što su: procjena uticaja na životnu sredinu, odobrenja za postavljanje skladišta eksploziva, kvalifikacije za miniranje. Ove Vladine institucije pokazale su se kao veoma efikasne i nama su bile od velike pomoći. Nadamo se da će se dobra saradnja nastaviti u budućnosti i biti proširena na ostale vladine institucije.

DN: Od dolaska u Crnu Goru, kompanija CRBC je iskazala interesovanje i inicijativu za realizaciju drugih velikih infrastrukturnih projekata. O kojim se projektima radi i kakve dugoročne planove kompanija ima kada je njeno poslovanje u Crnoj Gori u pitanju?

WANG: Kompanija CRBC je specijalizovana za projekte kao što su putevi, mostovi, luke, željezničke pruge, aerodromi, tuneli, projekti očuvanja voda, komunalni radovi i poslovi na iskopavanjima. Ogranak CRBC Montenegro bi želio da učestvuje u realizaciji infrastrukturnih razvojnih projekata u Crnoj Gori i da gradi dugoročnu saradnju sa Vladom Crne Gore. Trenutno smo najviše zainteresovani za nastavak projekta izgradnje auto-puta, odnosno njegovu drugu fazu, kao i za projekte razvoja Luke Bar i rekonstrukcije željezničke pruge.

DN: Kompanija CRBC prepoznata je i po društvenoj odgovornosti i humanosti. Opremali ste škole, finansirali izgradnju biciklističke staze, da. rivali bolnice, pomagali lokalnom stanovniš. tvu. Da li imate u planu još neku sličnu aktivnost?

WANG: Iako je CRBC inostrana kompanija, mi u CRBC Montenegro vidimo sebe prije svega kao kompaniju koja je prijatelj i komšij a lokalnoj zajednici. Putevi i mostovi koje gradimo će takođe voditi dobrim i čvrstim prijateljstvima. Iako je trenutno sva naša pažnja posvećena početku glavnih radova, to nas ne sprečava da konstantno pratimo šta su potrebe lokalne zajednice, čiji smo dio.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније