Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 05. 2016. 19:44 >> 19:26

RAIČKOVIĆ PORUČIO

Vlada izbornog povjerenja da se posveti ekonomiji

Iako ima ograničene ciljeve i domete formiranja, Vlada izbornog povjerenja tokom petomjesečnog mandata mora da posveti pažnju ekonomiji, smatra predsjednik crnogorske Asocijacije menadžera Budimir Raičković. Predsjednik Hrvatske Udruge Esad Čolaković za Radio Crne Gore je istakao da će prvi Kongres evropskih menadžera, koji se održava u Budvi, pružiti šansu svim preduzetnicima.

"Sve se reflektuje ipak na ekonomiju. Ukoliko se stalno pregovara, gubi vrijeme,ukoliko je fokus samo na političkoj komponenti a na drugoj strani trpi i stoji servis građana, onda neko mora da kaže da ova privreda sve to plaća. To je Vlada koja ima ograničene ciljeve i domete samog formiranja, ali pošto svaka Vlada ima redovni posao, mislim da nema redovnijeg posla nego što je ekonomija. Jednostavno, ekonomija i servis građanima mora biti u prvom planu bez obzira što se radi o Vladi izbornog povjerenja.Iako je liderstvu u izazovnim vremenima u krizi, vraćanje povjerenja na unutrašnjem i spoljnom planu,najvažniji je zadatak i obaveza koju će menadžeri preuzeti sa novom energijom. ", istakao je Raičković za Radio Crne Gore.

Kongres evropskih menadžera u Budvi - istorijski događaj

Prvi Kongres evropskih menadžera, koji se održava u Budvi 6. i 7. juna, biće jedinstven događaj po svom sadržaju, učesnicima i ciljevima. Prvi put u istoriji menadžerskog pokreta na jednom mjestu će se naći sve evropske menadžerske asocijacije sa konkretnim inicijativama.

Predsjednik Hrvatske Udruge Esad Čolaković za Radio CG kaže da su svesrdno prihvatili podgoričku inicijativu,uz podršku kolega iz Grčke i Srbije, što je naišlo i na veliku podršku menadžera iz Evropske Unije.

"Na tom dogovoru i sa velikim međusobnim povjerenjem održaće se prvi evropski kongres menadžera u Crnj Gori. Ideja je da menadžeri, korporativni građani EU,budu motor evropskog rasta i prosperitetne ekonomije.Veliki su ciljeva EU na kojima počiva,a to je prvenstveno mir na tlu cijele Evrope i uglavnom je osiguran. Za razliku od tog političkog, ekonomski ciljevi su nedorečen proces. Primjera je mnogo-Grčka,Španija...Na nivou EU postoje samo opšti pravni okviri ali ne i za menadžere i preduzetnike, ništa osim etičkog kompasa. Bilans uspjeha EU ne može biti zbir uspjeha i neuspjeha, jednih opdnosno drugih,jer se smisao zajedničkog tržišta gubi. Zbog toga smo pokrenuli ovu inicijativu, moguće hrabriji mi iz regiona nego članice Unije, kako bi Evropska Komisija kao izvršni organ prihvatila da se donese kodeks korporativnog upravljanja. Mi ćemo ga donijeti na kongresu, za sve preduzetnike bez obzira na veličinu kompanije, prisutnost na berzama, biće to šansa za sve."

Kongres evropskih menadžera nije samo mjesto novih ideja, inspiracije i umrežavanja već i mjesto sa kojeg ćemo poslati snažne poruke liderima društvenog i poslovnog života Evrope, smatra predsjednik Asocijacije menadžera Srbije Milan Petrović.

"Sama činjenica da je to prvi kongres evropskih menadžera, hrabar je korak i strateška vizija ne samo za region nego i za cjelu Evropu. Značaj je prije svega zbog izazova koji predstoje ne samo u Evropi već i u cijelom svijetu. Kriza koja je evidentna je i posljedica nedostatka jakog liderstva u svim sverama života najviše zbog nedostatka povjerenja koji je posljedica erozije vrijednosti u vremenu u kojem živimo. Osnova za stvaranje povjerenja,nanovo, biće predstojeći kongres u Budvi i jako je važno da susreti menadžera Evrope promijene slike iz našeg regiona,koje nisu bile najbolje poslednjih 20 godina. Siguran sam da ćemo uspjeti jer je ekonomija osnova jake države a ako je država jaka onda je i političarima lako da budu uspješni", rekao je on.

U okviru agende Kongresa održaće se sjednica Izvršnog komiteta CEC-a, Generalne skupštine EMA-e i skupštine Asocijacije menadžera jugoistočne Evrope. Nezvanično saznajemo da će šesti jun biti proglašen za Dan menadžera Evrope.

Gorica Vukićević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније