Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 06. 2016. 11:09 >> 10:51

U GRAČANICI

Bivši rudari nastavili blokadu

Grupa od oko 50 bivših rudara nikšićkih Rudnika boksita, koji traže rješenja o trajnim penzijama, proveli su noć ispred Sektora transporta u nikšićkom naselju Gračanica, ne dozvoljavajući odvoz i uvoz rude.

 

Riječ je o oko 540 radnika kojima je za povezivanje staža iz 2009. i 2010. godine neophodno obezbijediti 1,35 miliona EUR, koji su u srijedu počeli ranije najavljenu blokadu.

Predstavnik bivših radnika Boksita, Mujo Muratović, kazao je da će danas u 12 sati razgovarati sa predsjednikom Privrednog suda, Blažom Jovanićem i stečajnim upravnikom Mladenom Markovićem.

„Pozvali su nas na sastanak i prihvatili smo razgovore, ali blakadu nećemo prekidati sve dok novac ne bude uplaćen Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), kako bi nam bio povezan staž“, rekao je Muratović agenciji Mina-biznis.

Prema njegovim riječima, dok oni budu u Podgorici na pregovorima rudari će se naizmjenično smjenjivti ispred rampe Sektora trasorta kako ne bi dozvolili odvoz i uvoz rude.

Muratović je podsjetio da je sva njihova neophodna dokumentacija u potpunosti pripremljena prošle sedmice, a da su nadležni bili obećali da će čim se to završi novac za isplatu biti obezbijeđen u roku od sedam dana, ali od tog obećanja nije bilo ništa.

Nekadašnji radnici Boksita su kao tehnološki višak napustili preduzeće tokom 2009. i 2010. godine uz ponuđeni socijalni program, ali zbog nepovezanog staža, od šest mjeseci do najviše dvije godine, imaju samo rješenja o privremenim penzijama.

Bivši radnici Boksita su, shodno dogovoru, ranije predali neophodnu dokumentaciju stečajnoj upravi, kako bi njihov zahtjev bio riješen.

Njima su, kako tvrde, redovno odbijali novac za Fond PIO, ali da im staž nije uplaćen, zbog čega su se više puta obraćali nadležnima tražeći ono što im po zakonu pripada.

Rudari su zahtijevajući da rade protestovali dva puta u jami i upravnoj zgradi Boksita 2009. i 2010. godine, ali im je rečeno da kao tehnološki višak moraju u penziju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније