Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

23. 09. 2016. 08:41 >> 08:20

UNIPROM METALI

Uložili 13 miliona u Biočki stan

Uniprom metali uložili su 13 miliona eura u sanaciju jame Biočki stan, koja će, nakon skoro deceniju zastoja u radu, sjutra biti svečano otvorena, saopšteno je iz te kompanije.

 

Na taj način će kompanija, čiji je vlasnik Veselin Pejović, nakon nešto manje od godinu gazdovanja Rudnicima boksita, pokrenuti jamsku proizvodnju u nikšićkom preduzeću.

"Na kopu na Seocima biće angažovana kompanija Bumech iz Poljske, lider u oblasti podzemne ekspoloatacije, koja će zajedno sa domaćom snagom eksploatisati rudu iz jame Biočki stan", kazali su iz Uniproma za Dnevne novine.

Svečano otvaranje jame zakazano je za sjutra u podne, a njemu će, prema informacijama lista, prisustvovati i premijer Milo Đukanović.

Eksploataciju rude boksita u Biočkom stanu prekinuo je krajem 2008. godine tadašnji vlasnik ruski CEAC, procijenivši da je ona ekonomski neisplativa. Od tada su jamu u više navrata koristili rudari za štrajk, koji su se zatvaranjem u nju pokušavali da izbore za radnička prava.

Osim kao simbol radničkog otpora, Biočki stan se u javnosti pojavljivao i kao omiljena meta lopova koji su iz njega tokom minulih godina izvukli sve što je bilo vrijedno, ostavljajući za sobom pustoš. To je onemogućilo ranije pokretanje proizvodnje jer je bilo teško pronaći investitora spremnog da uloži više miliona eura u obezbjeđivanje uslova za sigurnu eksploataciju.

Prema riječima predsjednika Opštine Nikšić, Veselina Grbovića, najavljeno otvaranje jame Biočki stan predstavlja veoma značajan dan za nikšićku i crnogorsku privredu.

"Poznato je da je nikšićki region bogat boksitnom rudom. Najveće zalihe kvalitetnog boksita su predviđene da se eksploatišu jamskom eksploatacijom. Posebno raduje što će tu eksploataciju raditi poljski partneri, poznati kao eksperti u toj oblasti. To garantuje da će bruto društveni proizvod (BDP) Crne Gore u narednih nekoliko godina porasti preko 150 miliona eura, na koje nijesmo ni računali prethodnih godina", rekao je Grbović za list.

 Ta investicija, kako je dodao, biće oslonac razvoja Nikšića u narednom periodu, uz investicioni razvoj Željezare i drugih privrednih kolektiva i malih i srednjih preduzeća u privatnom vlasništvu.

Precizna informaciju o broju radnika koje će Uniprom angažovati na kopu Seoce, još nije poznata. Prema ranijim najavama sindikalnih predstavnika, u Biočkom stanu bi posao trebalo da nađe oko 70 bivših radnika Boksita, ali to u Pejovićevoj kompaniji nijesu komentarisali.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније