Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

29. 10. 2019. 07:12 >> 07:12
2

VELIKI GUBICI

Do potrošača ne stigne 66 odsto vode

Tehnički i komercijalni gubici vode u sjevernom regionu su 79 odsto, u primorskom 72, a u središnjem 54 odsto, piše Pobjeda.

Gubitak na nivou države je 65,7 odsto, pokazuje izvještaj Regulatorne agencije za energetiku (RAE), o aktivnostima za regulisanje komunalne djelatnosti u prošloj godini.

RAE će po prvi put davati saglasnost na cijene komunalnih djelatnosti, što je predviđeno prijedlogom Zakona o komunalnim djelatnostima koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Tim je prijedlogom, kako je objavljeno juče, predviđeno povećanje cijene vode do 400 posto domaćinstvima, zavisno od opštine, kako bi se izjednačila sa cijenom koju plaćaju preduzeća.

Da li će biti korekcija u nivou izjednačavanja, odnosno da li će se građani i preduzeća "sresti" na nekom malo nižem nivou, i da li će izjednačavanje biti u kraćem periodu od pet godina, ostaje da se vidi.

Po mnogim procjenama, cjenovni udar na građane mogao bi biti mnogo manji kada bi vodovodna preduzeća smanjila tehničke i komercijalne gobitke, kada bi svi imali sopstvene vodomjere, kada bi se uložilo u mrežu...

U analizi RAE se navodi da se podaci o tehničkim i komercijalnim gubicima "moraju posmatrati kao procjena, budući da od ukupno 20 komunalnih preduzeća obuhvaćenih analizom, samo njih tri mjere ukupno su zahvaćene, kao i ukupno isporučene vode korisnicima Herceg Novi, Podgorica, Tivat".

Iz RAE posebno ukazuju na stanje u Petnjici i Šavniku. Oni ne mjere količine zahvaćene vode, kao ni isporučene. U toku 2018. u Petnjici je za 219 korisnika isporučeno 24.720 m3 vode, dok je u Šavniku za 136 35.000 m3. Kako oba vršioca ne mjere, uočljiva je značajna razlika u količinama zahvaćene vode: u Petnjici 1.261.440 m3, a u Šavniku 45.000 m3.

Na osnovu navedenih podataka, može se izračunati stepen neprihodovane vode u 2018. godini i on u Petnjici iznosi 98,04 odsto, a u Šavniku 22,2 odsto. Iz navedenog se uočava da procijenjene količine zahvaćene, odnosno isporučene vode ne daju relevantne podatke, što je dodatni pokazatelj da je neophodno obezbijediti mjerače navodoizvorištima, kako bi se utvrdio precizan podatak o stepenu neprihodovane vode navodi se u analizi RAE.

U prošloj godini za uslugu javnog vodosnabdijevanja fizičkim licima je fakturisano ukupno 17.585.446 eura, a firmama 12.694.358 eura.
Da li će Regulatoma agencija, koja će ubuduće davati saglasnost na cijene u komunalnim djelatnostima uspjeti da „natjera" preduzeća iz ove oblasti da smanje gubitke, i to će se brzo vidjeti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније