Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 10. 2013. 10:03 >> 10:06

NIJE NEMOGUĆE

Fabris: Rast ekonomije i do tri odsto

Crnogorska ekonomija bi do kraja ove godine mogla ostvariti rast i tri odsto, a naredne dva i po procenta, ocijenio je za Radio Crne Gore viceguverner Centralne banke, Nikola Fabris. Takođe, kazao je da se rješenje za KAP može očekivati uskoro i najpoželjnije bi bilo da se što prije nađe kupac.

"Najbolje bi bilo kada bi se za KAP pojavio strateški investitor, ali moramo biti svjesni činjenice da je od Kombinata, čak i očišćenog od dugova, teško napraviti profitabilnu kompaniju bez subvencija za električnu energiju ili nešto slično", poručio je Fabris.  

Dodao je i da situaciju otežava i niska cijena aluminijuma na svjetskom tržištu.

Nove mjere štednje, koje priprema Ministarstvo finansija, za viceguvernera Centralne banke nijesu neočekivane. Dok se u Vladi zalažu za progresivno, Fabris zagovara proporcionalno oporezivanje.

"Progresivim oporezivanjem kažnjavate one koji bolje i kvalitetnije rade. Taj sistem oporezivanja narušava i investicioni ambijent i nerijetko dovodi do skrivanja iznosa zarada. Osim toga, to je svojstveno razvijenim ekonomijama, a privrede u tranziciji koje su eksperimentisale sa progresivnim oporezivanjem nijesu dale dobre rezultate", zaključio je Fabris.

Fabris je kazao i da smanjenje javnog duga u narednoj godini mora biti prioritet. Naveo je da će naša ekonomija ove zabilježiti rast od tri odsto, a naredne 2,5 procenta.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније