Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

04. 02. 2024. 15:21 >> 16:12
1
Čitaj mi:

NAJAVILI ŽALBU

ASP: Ne zna se gdje je novac od ekonomskog državljanstva

Iz NVO Akcija za socijalnu pravdu najavili su da će podnijeti žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama zbog, kako su kazali, sakrivanja imena onih koji su u prvih deset dana novembra prošle godine dobili ekonomsko državljanstvo u Crnoj Gori. Kazali su i da od novembra nema uplata po tom osnovu niti je poznato gdje se sada sliva novac od prodaje pasoša i za koje će svrhe biti potrošen.

"U prvih deset dana novembra prošle godine po osnovu 47 odobrenih takozvanih zlatnih pasoša, na namjenski račun za razvoj manje razvijenih opština uplaćeno je 4,7 miliona eura, a od tada nema uplata od ekonomskog državljanstva i nije poznato gdje se sada sliva novac od prodaje pasoša i za koje tačno svrhe će na kraju biti potrošen", kazali su iz ASP. 

Taj period, napominju, poklapa se sa početkom rada nove vlade.

"Podaci Akcije za socijalnu pravdu (ASP) pokazuju da je sa ovog namjenskog računa u Državni trezor 9. novembra prebačeno nepunih 8,6 miliona eura, a samo dva dana kasnije na računu se više ne registruju uplate od zlatnih pasoša", navodi se u saopštenju te NVO.

Iz ASP su kazali i da je u isto vrijeme, Agencija za investicije, kod koje se nalazi taj namjenski račun, prvi put sakrila imena aplikanata, koji su dobili ekonomske pasoše u prvih deset dana novembra prošle godine, a bez bilo kakvog obrazloženja zašto je promijenila praksu u odnosu na ranije periode, kada je dostavljala potpunu informaciju, uključujući imena lica koja su dobila pasoše.

Tim povodom su najavili su da će podnijeti žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama zbog sakrivanja informacija.

"Prema podacima ASP-a, u prošloj godini je sa namjenskog računa za razvoj manje razvijenih opština u Državni trezor prebačeno 63,2 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Iz te NVO podsjećaju da je program ekonomskog državljanstva, kojeg je Evropska unija oštro kritikovala, pokrenula 2020. godine vlada Demokratske partije socijalista donoseći Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Napominju da je odluka prestala je da važi krajem 2022. godine, ali je do kraja te godine bio podnijet veliki broj zahtjeva za dobijanjem ekonomskih pasoša, za koje je saopštavano da se radi o više stotina.

Jedan takav pasoš, kako su kazali, plaćao se 100 hiljada eura.

"Iako se kontinuirano govorilo da novac treba da se iskoristi za razvoj manje razvijenih lokalnih samouprava, odlukom bivše manjinske vlade je 13 opština na sjeveru zemlje trebalo da dobije samo po milion eura za svoj infrastrukurni razvoj, a moći će da ih koriste za projekte za koje nije obezbijeđena predpristupna pomoć od Evropske Unije", navodi se u saopštenju.

Odobrenih 13 miliona za infrastrukturni razvoj nerazvijenih opština je, kažu iz ASP, tek petina od ukupne prikupljene sume od 63,2 miliona eura od zlatnih pasoša.

"Iz Brisela se već dugo upozoravaju da šeme ekonomskih državljanstava predstavljaju rizik za pranje novca, utaje poreza, finansiranje terorizma, za korupciju", zaključuje se u saopštenju Akcije za socijalnu pravdu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније