Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Vanja Rakonjac [ TVCG ]

18. 03. 2024. 19:50 >> 19:50
Čitaj mi:

završena nakon sedam godina

Nova saobraćajna ruta za više turista

Krivudavim ruiniranim putem preko Trešnjevika. Tako su Beranci putovali do Mateševa. I negodovali. Na protestima tražili otvaranje tunela Klisura. I puta Lubnice – Jezerine. Nakon brojnih inicijativa saobraćajno izolovani danas su se povezali sa ostatkom Crne Gore. Kroz otvoren i osvijetljen tunel prošli su i prvi putnici.

"Mislim da znate da je sjever CG bio apsolutno blokiran zadnju godinu što nikome ne služi na čast. Ovo je minimum korektnog što su mogli da urade – da ovo puste da možemo normalno ići na posao i vraćati se", kaže Slavko Vujisić, putnik.

"Prijatno sam se iznenadio. Put je savršen. Malo na početku još nešto da se završi ali tunel je savršen", ističe putnik Draško Miranović.

Sa novom saobraćajnom mrežom putovanje iz Berana kraće je za oko 40 kilometara. No, kroz tunel još neko vrijeme ipak neće moći sva vozila.

"Obzirom da se radi o probnom radu na žalost, za prvo vrijeme, biće zabranjen saobraćaj za teretna vozila i za prevoz opasnih materija. U daljem nastavku ćemo se potruditi da što prije dobijemo upotrebnu dozvolu i da ovaj tunel pustimo u normalan saobraćaj", naveo je direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović.

Sedam godina se čekalo na prolaz kroz Klisuru. Rokovi i budžet su probijani. I čvor se mora razvezati. Provjerava se izvođač radova. Na još jednoj trasi sprovodi se isti postupak.

"Na putu Vrulja – Mijakovići , mi smo u prethodnih par nedelja raskinuli ugovor sa tim izvođačem jer nije mogao da odgovori izazovima i to će biti slčučaj sa svim izvođačem u CG. Ako se ne mogu ispoštovati rokovi ugovori će biti raskinuti", istakao je Filip Radulović, ministar saobraćaja i pomorstva.

A u budućnosti se i sjever mora razvijati brže. Evropski fondovi su nagovještaj da se razmišlja o novim putevima.

"Ovakvi i slični projekti će samo dodatno privući i investitore i turiste i one koji žele da otvaraju nova radna mjesta", naveo jeVladimir Martinović, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

"Grant od EU koji će iznositi novac za džabe od 200 do 250 miliona eura, dobićemo i 200 miliona vrlo povolčjnih kredita. To su stvarno veliki koraci koje vidimo u zadnjih pet mjeseci i koje nijesmo imali priliku da vidimo do sada", kaže Milojko Spajić, predsjednik Vlade.

Nova saobraćajna ruta završena nakon sedam godina trebalo bi da prekroji turističku i ekonomsku kartu. Takva su i očekivanja od zelene agende. Njoj pripada 30 miliona eura. Novcem će raspolagati Eko fond. Znaju se i namjene.

"Od tih sredstava 11 miliona za građane koji će moći bespovratno da koriste za solarne panele, kroz ono što je kupovina uređaja za domaćinstva, kroz ono što su energetsko efikasne fasade, bravarije", pojašnjava Martinović.

Vozila su krenula kroz tunel. Za sada ograničenim prometom ali sa obećanjima da novi potezi Vlade donose prosperitet dijelu države koji tek treba da profitira i ekonomski i ekološki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније