Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Portal RTCG ]

19. 03. 2024. 07:01 >> 07:01
3
Čitaj mi:

BERANCI ZADOVOLJNI

Do Podgorice za sat vremena, ali ima propusta

Neobilježavanje makar pješačke zone na putu Berane – Kolašin, na dionici koja prolazi kroz mjesni centar Lubnice, pokazalo se već juče u popodnevnim satima kao jedan od ozbiljnih propusta.

To je Portalu RTCG kazao predsjednik ove beranske mjesne zajednice Miloš Raković.

Raković je u izjavi za naš portal naglasio da je na to ukazao i tokom nedavne javne rasprave o novom Prostonom planu Crne Gore.

"Odgovorno tvrdim da ni u vrijeme kada je počeo da se pravi ovaj put nije vođena nikakva prethodna javna rasprava na kojoj bi neko ukazao na taj problem, pa da se to unese u projekat izgradnje“, tvrdi Raković.

Put od Berana do Lubnica počeo je da se gradi 2012. godine. Za izgradnju te dionice bila je zadužena kompanija „Bemax“, sve do izlaza iz ovog sela, gdje počinju njihove prve hidroelektrane, kojih ukupno ima šest.

Prema riječima predsjednika ove mjesne zajednice, "Bemaksu“ tada nije bilo teško da državnim novcem grade put.

Istovremeno su, tvrdi Raković, kroz trup puta stavili čak 13 kilometara cijevi za hidrocentrale. O pješačkoj saobraćajnoj zoni nije se razmišljalo.

"Sada ne vidim način kako to može da se ispravi. Da se naknadno radi eksproprijacija, ili da se makar jednom stranom dužinom puta kroz selo uradi proširenje koliko je moguće i obilježi staza za pješake“, naveo je Raković.

Lubnice ima oko 200 stalno naseljenih mještana. Kroz ovaj mjesni centar vode svi putevi iz drugih sela mjesne zajednice sa oko 500 stanovnika.

"Mislim da će ovo biti ozbiljan problem. Svi značajniji objekti nalaze se odmah pored puta i pješaka ima dosta, od učenika do odraslih. Nema se kud nego putem do škole i prodavnica“, požalio se Raković.

Raković tvrdi da će ovaj problem kulminirati tokom ljetnje sezone, kad saobraćajna frekvencija bude najveća.

"Već od danas ovo je postao nafrekvetniji put, zbog radova koji se izvode na magistralnom putu prema Bijelom Polju, kao i zbog lošeg stanja u kojem se nalazi put preko Trešnjevika“, rekao je Raković.

 

Saobraćajna policija: Patrole će biti na terenu 

Iz beranskog odjeljenja bezbjednosti saopštili su za Portal RTCG da je postignut dogovor da saobraćajna policija iz ovog grada vrši kontrole od Berana do tunela, na dionici koja iznosi oko 25 kilometara.

„Mi ćemo se truditi da naše patrole maksimalno kontrolišu brzinu kretanja vozila, ali definitivno otvaranje ovog puta znači mnogo za čitav ovaj region, jer radovi na magistrali prema Bijelom Polju će isgurno još potrajati i većina vozača će koristiti ovaj putni pravac“, kazao je sagovornik iz policije iz ovog grada.

On je ukazao i na prednost u pogledu skraćenja puta od Berana do Podgorice na svega oko 85 kilometara, štednji na vremenu i gorivu, i što je najvažnije izbjegavanju magistrale na kojoj se izvode radovi.

„Tunel je izuzetno moderan, i odatle do Kolašina, saobraćaj će kontrolisati saobraćajna policija iz tog grada. To je dogovor koji je postignut i već se primjenjuje. Od otvaranja ovog puta svi će vidjeti koristi, pa i Lubničani. Vi imate i magistralnih puteva koji prolaze kroz naseljena mjesta a da nemaju pješačke staze“, poručio je ovaj sagovornik.

U Lubnicama se slažu da će benefita od otvaranja puta biti, ali upućuju apel vozačima da poštuju propise i saobraćajnu signalizaciju, posebno kroz naseljeni dio.

„To nije mnogo, nema ni kilometar, s kraja na kraj Lubnica. Tu treba svi da budu pažljivi zbog pješaka, i kada nije razmišljano prilikom projektovanja, sada, što bi narod rekao, učinjenom poslu mane nema“, istakao je Raković.

Beranci oduševljeni, do Podgorice za svega sat vremena 

U Beranama i susjednim gradovima juče je sa oduševljenjem primljena vijest da je put preko Jelovice sa tunelom „Klisrua“ pušten za probni prijem.

Za sada su svi zadovoljni što i u tom intervalu od 7 ujutru do 18 sati naveče, do Podgorice mogu doći za svega sat i dvadeset minuta, uz poštovanje sve saobraćajne signalizacije.

Vozači podsjećaju da toliko nekada, kada su gužve, traje vožnja od Berana do Ribarevina prema Bijelom Polju, od kada se magistrala rekonstruiše, a od nedavno su otvoreni, u sklopu tog projekta, i radovi od Ribarevina do Lepenca.

Svečanosti otvaranja puta Berane – Kolašin i tunela „Klisura“ za probni rad, juče su pored pored delegacije Vlade Crne Gore, prisustvovali i predsjednici nekih sjevernih opština, među kojima i predsjednik opštine Berane Vuko Todorović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније