Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mira Rovčanin [ RCG ]

26. 03. 2024. 15:43 >> 16:16
Čitaj mi:

NACIONALNI FORUM O POLJOPRIVREDI

Poljoprivrednici daju mnogo i traže poštenu podršku

Doprinos poljoprivrednika državi i društvu je veliki i zauzvrat neophodno im je pružiti poštenu podršku razvoju, poručeno je sa Prvog nacionalnog foruma o poljoprivredi u Crnoj Gori. Forum je okupio brojne poljoprivrednike, predstavnike Vlade i opština, kao i međunardonih partnera.

Prvi nacionalni formu o poljoprivredi u Crnoj Gori prekretnica je u naporima da se unaprijedi poljoprivredni sektor. Zajedničkim radom može se i postići boljitak, zbog čega je neophodna podrška cejelokupne zajednice i međunarodnih partnera, kazao je predsjednik Poljoprivrednog klastera Crne Gore Boško Miličić.

Poljoprivrednici, kako je istakao Miličić, ne traže ništa što im ne pripada, već samo djelić onoga što daju državi i društvu.

„Tražimo da nas konačno čitavo društvo doživi ozbiljno i shvati ulogu i važnost našeg rada. Ovim forumom takođe želimo da pokažemo da smo spremni za saradnju sa svima koji će pomoći da se poljoprivrednik u Crnoj Gori osjeća bolje, vrjednije i važnije. Šaljemo jasnu poruku , prvo kolegama poljoprivrednicima da nemamo samo prava, nego i obaveze, i što ih budemo bolje ispunjavali, prava će nam biti dostupnija. Zatim onima koji odlučuju da poljoprivreda zaslužuje veću podršku. Evropskim partnerima da imaju još više strpljenja za nas, i razumjevanja još više“, poručio je Miličić.

Izazovan je period pred Crnom Gorom i potrebno je, kaže Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković intenzivnije sprovođenje IPARD-a, nacionalne strategije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao nastavak sprovođenja akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva politike EU.

Joković kaže i da svi akteri koji učestvuju u ovom procesu moraju uložiti dodatne napore kako bi poljoprivredni sektor maksimalno iskoristio sredstva koja su na raspolaganju, u iznos od 82 miliona eura.

„Poljoprivredni proizvođači morate shvatiti da sve što radimo radimo u interesu Crne Gore. Crna Gora uvozi mnogo poljoprivrednih proizvoda, po preliminarnim rezultatima, prošle godine 935 miliona i to jeste problem, ali i velika šansa za one koji žele da se bave poljoprivredom“, poručio je Joković.

Za poljoprivrednu politiku EU izdvaja se trećina evrospkog budžeta.

Pruža brojne mogućnosti, ali i zahtjeva da se mnogo uradi prije članstva, kaže šef za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ingve Engstroem.

„Ministarstvo je nadležno za strateški odluke, usklađivanje zakonskih propisa i kontrolu njihovog sprovođenja. Poljoprivrednici i preduzeća moraju da se prilagode i ulažu da bi se nosili sa novim zahtjevima, kako bi bili konkurentni na tržištima kojima će imati pristup. Lokalne uprave i savjetodavne službe imaju važnu ulogu u ovom procesu. Ako vam ovo djeluje komplikovano i teško želim da vas uvjerim da nijeste sami na ovom putu. Mi smo tu uz vas, sa našim savjetima, finasiranjem i dobrom voljom“, kazao je Engstroem.

Prisutan je u Crnoj Gori ogroman neiskorišćeni potencijal u poljoprivredi i proizvodnji hrane, koja je povezana sa turizmom i zelenom ekonomijom.

„Prisutna je velika zavisnost od uvoza, neformalnost remeti tržište, nedovoljno je inspekcije i nedovoljna je implementacija standarda“, rekao je Engstroem.

Milena Strugar iz Ministarstva ekonomskog razvoja kazala je da će u fokusu biti nastavak Programa unapređenja konkuretnosti privrede, za koji je izdvojeno, u ovoj godini, preko 3 miliona eura.

Nikšić kao najveća opština u Crnoj Gori ima ogromne potencijale za razvoj poljoprivrede. Potpredsjednik opštine Zoran Tomić podsjeća na obezbjeđene subvencije. Obaćeva podršku i u narednom periodu.

„Nikšić može biti poljoprivredni gigant. Predlog premijeru i ministru da razmisle o otvaranju Kuće poljoprivrede u Nikšiću, za šta imamo odgovarajući prostor, jer zaista vjerujemo da Nikšić to i zaslužuje“, poručio je Tomić.

Prvi nacionalni forum o poljoprivredi Crne Gore organizovao je Poljoprivredni klaster uz podršku resornog Ministarstva, Opštine Nikšić i i MFI „ Alter modus“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније