Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B. [ Milica Kapa, TVCG ]

11. 04. 2024. 19:54 >> 19:54
1
Čitaj mi:

SKUPŠTINSKI ODBOR

Terminala za gas u Luci Bar neće biti ako analize pokažu da ugrožava zdravlje građana

Na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje raspravljalo se o prijedlogu odluke o opravdanosti implementacije terminala za tečni gas u Luci Bar kroz Prostorni plan Crne Gore. Poručeno je da izgradnje neće biti ukoliko analize pokažu da to ugrožava životnu sredinu i zdravlje građana.

Izgradnja gasne termoelektrane i terminala za pretovar prirodnog tečnog gasa u Luci Bar, neće početi dok analize ne pokažu da to ne ugrožava životnu sredinu i zdravlje građana, poručili su ministri sa sjednice skupštinskog Odbora.

"Prednost gasnih elektrana je što se vrlo brzo mogu staviti u pogon i isključiti iz pogona, što se tiče terminala njegova montaža u Luci po meni ne bi trebalo da ima negativnih implikacija, naprotiv to bi bilo dobro rješenje sa aspekta razvoja ekonomije", kazao je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, kazao je da su prilikom planiranja gdje će se nalaziti rezervoari utvrđeni svi standardi koje evropske i državna praksa predviđaju.

"To je zaštita životne sredine, protivpožarna zaštita. Brdo Volujica će biti to koje će u slučaju nesreće štiti grad i luku", ističe Odović.

Miodrag Bešović iz Direktorata za zaštitu i spašavanje kaže da garantuje da MUP neće dati pozitivno mišljenje dok se ne ispune svi uslovi da građani i imovina budu bezbjedni.

No, stavove o izgradnji terminala ne dijele poslanici vlasti i opozicije.

Vladislav Bojović iz DNP naglašava da podržava pristup temeljne analize i studije, pogotovo uticaja na životnu sredinu.

"Luku Bar ne smijemo izolovati i zatvoriti, ona mora raditi i funkcionisati", kaže Momčilo Leković iz Demokratske Crne Gore.

Branislav Nenezić iz SD smatra da su loše strane teminala potencijalno curenje štetnih materija, degradacija obalnih ekosistema, ugrožavanje morskih vrsta. On ističe i da postoji bojazan od gubitka radnih mjesta u ribarstvu, turizmu, da može doći do smanjenja vrijednosti nekretnina, zbog čega je protiv gradnje terminala.

Dejan Đurović, predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje je dodao da može biti neka vrsta turizma kao neka ispomoć privredi grada Bara, ali se ne može bazirati na turizamu.

Iz Vlade podsjećaju da se Crna Gora, učlanjenjem u Energetsku zajednicu, obavezala da će ispuniti zahtjeve Evropske unije koja je spremna da finansira izgradnju terminala u Luci Bar.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније