Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 07. 2015. 22:39 >> 22:29

VLADA OCIJENILA

Zahtjevi bivših željezaraca neprihvatljivi

Vlada je na današnjoj sjednici ocijenila neprihvatljivim zahtjeve bivših radnika Željezare jer se, kako je objašnjeno, odnose na one u različitom statusu, kao i one koji nijesu bili zaposleni u fabrici na dan otvaranja stečaja.

U Informaciji o realizaciji zaključaka Vlade koji se odnose na uplatu doprinosa za bivše radnike Željezare, navodi se da je stečajni upravnik fabrike Ministarstvu finansija 30. juna ove godine dostavio novi spisak 157 radnika koji su podnijeli zahtjev za penziju, kojima nijesu uplaćeni dopsinosi za beneficirani radni staž u iznosu od oko 376,69 hiljada eura. On je dostavio i spisak ostalih 105 radnika koji nijesu ostvarili pravo na penziju, a nijesu im uplaćeni doprinosi od oko 201,28 hiljada eura.

To je, kako se dodaje, potpuno novi spisak i on se razlikuje od spiska na osnovu kojeg su usvojeni zaključci 20. decembra 2011. godine.

"Novi zahtjevi obuhvataju radnike koji se nalaze u različitom statusu, odnosno pojedine koji nijesu bili zaposleni u Željezari na dan otvaranja stečaja, one koji su nastavili da rade nakon uvođenja stečaja i radnike koji su kasnije zasnovali radni odnos i kod Tosčelika, a kasnije raskinuli radni odnos uz isplatu otpremnina pa su sa tog aspekta ovi zahtjevi neprihvatljivi", kazali su iz Vlade.

Zaključkom od 20. decembra 2011. godine Vlada je prihvatila predlog Ministarstva finansija o preuzimanju duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji su radno angažovani nakon uvođenja stečaja u Željezaru, u iznosu od oko 1,6 miliona eura. Drugim zaključkom je odobrena isplata novca za izmirenja obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za beneficirani radni staž bivšim zaposlenima u Željezari, koji nije prijavljen u stečajnu masu, od ukupno 1,28 miliona.

U Informaciji se podsjeća da je drugi zaključak realizovan, dok prvi nije.

Predstavnici bivših zaposlenih su na sastancima sa predstavnicima Ministarstva finansija zatražili da ostvare pravo na beneficirani radni staž, kao i ostali radnici Željezare. Oni su predložili da se prioritetno doprinosi za beneficirani rani staž uplate za 68 radnika koji bi tako ostvarili pravo na penziju.

Provjerom u evidenciji Ministarstva finansija utvrđeno je da se 68 osoba za koje se zahtijeva priorotetna uplata doprinosa za beneficirani radni staž nije nalazilo na spisku radnika koji je dostavio stečajni upravnik i na osnovu kojeg je donijet prvi zaključak i na osnovu kojeg je jedan broj radnika ostvario pravo na penziju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније