RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/rss.html Žrtava se sjećati s pijetetom http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/198055/zrtava-se-sjecati-s-pijetetom.html Društvo je obavezno da se sa pijetetom sjeća žrtava, palih vojnika i nevino stradalih civila tokom NATO bombardovanja 1999. godine, poručili su iz Socijalističke narodne partije. ]]>

Oni su podsjetili da su na današnji dan, prije 19 godina, avioni NATO pakta bombardovali Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Iz SNP-a su ocijenili da je bombardovanje, koje je trajalo 78 dana, uz patnje naroda, rušenje puteva, mostova, bolnica, aerodroma, brojne stradale civile i pripadnike Vojske Jugoslavije “jedna od najtamnijih mrlja na obrazu međunarodne zajednice, koja je bez odluke Ujedinjenih nacija bombardovala suverene zemlje”.

“Naša je obaveza da se sa pijetetom sjećamo žrtava bombardovanja, palih vojnika i nevino stradalih civila, medju kojima je bilo i djece. Da se nikad ne zaboravi i da se nikad i nikome ne ponovi”, poručili su iz partije.

]]>
Sat, 24 Mar 2018 18:15:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/198055/zrtava-se-sjecati-s-pijetetom.html
Od bombardovanja 19 godina http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/198000/od-bombardovanja-19-godina.html Navršava se 19 godina od početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Trajalo je 78 dana, a ukupan broj žrtava nikada nije utvrđen. ]]>

Procjenuje se da je tokom tih 78 dana bombardovanja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, dok je ukupna materijalna šteta procijenjena na više desetina milijardi dolara.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ donijeta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN. 

Naredbu je američkom generalu Vesliju Klarku, tadašnjem komandantu savezničkih snaga, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Klark je kasnije u knjizi "Moderno ratovanje" napisao ne samo da je planiranje vazdušne operacije NATO-a protiv SRJ intenzivirano sredinom juna 1998. već i da je završeno krajem avgusta te godine. 

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspjeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosova. 

NATO je 24. marta 1999. u 19.45 započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja u Srbiji i Crnoj Gori. 

Poslije više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, posljednji projektili su pali na područje sela Kokoleč tog dana u 13.30 časova. 

Savjet bezbjednosti UN je istog dana, 10. juna 1999, usvojio Rezoluciju 1244, a na Kosovo je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja.

]]>
Sat, 24 Mar 2018 08:44:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/198000/od-bombardovanja-19-godina.html
CG 11. po izdvajanjima za odbranu http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/197134/cg-11-po-izdvajanjima-za-odbranu.html Crna Gora je za odbranu u 2017. godini potrošila 66 miliona eura, odnosno 1,58 odsto bruto društvenog proizvoda. Iako je po izdvajanju u odnosu na BDP na 11. mjestu među članicama Alijanse, Crna Gora je od svih članica izdvojila najmanji iznos, 66 miliona, pokazao je NATO izvještaj za 2017. godinu. ]]>

Prema podacima objavljenim u NATO godišnjem izvještaju za 2017. godinu, koji je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg predstavio juče u Briselu, najviše novca za odbranu izdvajaju Sjedinjene Američke Države i to 3,57 odsto GDP ili 685,957 milijardi dolara.

U poređenju sa zemljama regiona, Crna Gora izdvaja najviše BDP na sektor odbrane. Tako Hrvatska izdvaja 1,26 odsto (690 miliona dolara), Slovenija 0,92 odsto (478 milion dolara) Slovačka 0,98, (preko milijardu dolara) Albanija (145 miliona) ili 1,10 odsto BDP.

Kad je u pitanju broj vojnih lica, Crna Gora prema ovom dokumentu ima 1.700 vojnih lica. Dok najmanje ima Luksemburg 800.

Najbrojniji su Amerikanci, dok od zemalja šireg regiona prednjači Hrvataska sa 15.000. Albanija ima 6.800 vojnika, Slovenija takođe, dok je vojnih lica u Bugarskoj 25.000. Predstavljajući izvještaj, Stoltenberg je kazao da je u 2017. godini bilo mnogo posla za NATO, ali da će i u 2018. nastaviti sa radom kako bi se očuvao mir.

"Ovaj izvještaj pokazuje da, u svijetu koji je nepredvidiv, Alijansa pojačava svoj doprinos kako bi očuvala naše zemlje bezbjednim", kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu NATO u Briselu.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 07:34:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/197134/cg-11-po-izdvajanjima-za-odbranu.html
Članstvo u NATO motiv za region http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/190847/clanstvo-u-nato-motiv-za-region.html Članstvo Crne Gore u NATO dodatan je motiv i drugim zemljama u okruženju, koje strijeme članstvu u Alijansu, da istraju u svojim namjerama i da sprovode neophodne reforme na putu integracija, kazao je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović. ]]> On se danas, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastao danas sa direktorom NATO Direktorata za planiranje odbrane Polom Severoom.

"Ivanović se zahvalio na posjeti i izuzetnoj podršci koju NATO kontinuirano pruža Crnoj Gori. Sastanak je bio prilika da Ivanović upozna sagovornika sa dosadašnjim preduzetim koracima u ostvarenju zadatih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Ivanović je, kako se dodaje, tokom sastanka upoznao sagovornika i sa ostvarenim rezultatima u planiranju odbrambenih sposobnosti Crne Gore.

Severo je pohvalio napredak koji je Crna Gora ostvarila, što je doprinijelo formalizovanju članstva u NATO, kao i doprinosu koji pruža u ostvarenju zajedničkih ciljeva kolektivnog sistema bezbjednosti.

"Istovremeno je naglasio da Crna Gora može računati na podršku NATO pri ostvarenju potpune integracije", navodi se u saopštenju.

Na kraju sastanka, sagovornici su razmotrili dosadašnju saradnju i dogovorili detalje o nastavku u oblasti planiranja odbrambenih sposobnosti.  Takođe, razgovarano je o mogućnostima i izazovima koji Crnu Goru očekuju u narednom periodu.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 13:38:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/190847/clanstvo-u-nato-motiv-za-region.html
Već osjetili benefite članstva u NATO http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/189713/vec-osjetili-benefite-clanstva-u-nato.html Prethodna godina za Ministarstvo odbrane bila je i više nego uspješna, i to zahvaljujući članstvu u NATO-u, kaže resorni ministar Predrag Bošković. Prve benefite građani su osjetili tokom požara, a boljitka za našu državu će, kako kaže, biti još jer u Vladi očekuju veći priliv stranih investicija. U Ministarvu odbrane planiraju obnavljanje opreme, iako , kažu, naša vojska može da parira najrazvijenijim zemljama svijeta. ]]>

Peti jun, datum kada je Crna Gora postala 29. članica NATO-a, upisan je u Crnogorskoj istoriji, i to je prema riječima ministra odbrane Predraga Boškovića, možda i najveći civilizacijski iskorak naše države. On kaže da je dovoljno reći da smo dio najvećeg vojno političkog saveza i najrazvijenijih demokratija svijeta.

"Oni konkretni benefiti što bi trebao da vidi svaki građanin, vidjeli ste i ljetos kada je su bili oni veliki požari, kada je NATO reagovao u manje od 24 sata, stigla je pomoć NATO partnerskih zemalja, pojedinih članica NATO-a kao što je Bugarska i Hrvatska, i uspjeli smo da se izborimo sa tom starvičnom nepogodom bez ljudskih žrtava i bez velike materijalne štete", istakao je Bošković za TVCG.

Članstvo u NATO-u i ekonomski znači mnogo, jer, kaže Bošković, investitori Crnu Goru doživljavaju kao zemlju u kojoj je vladavina prava zagarantovana i u kojoj se vlasti odlučno bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. On tvrdi da smo imali priliku da prve ekonomske rezultate vidimo i u godini za nama, a vjeruje da ćemo ih gledati i ubuduće.

Na daljoj afirmaciji Crne Gore, radiće i diplomatsko vojni predstavnici.

"Tamo gdje imamo i određene jedinice slaćemo i komanda lica, a što se tiče samih vojno diplomatskih predstavništava, mi nećemo mnogo širiti mrežu. Ona je trenutno imamo svoje misije u Berlinu, Beču, Briselu i Vasingtonu. Na tome ćemo za sada ostati, možda razmišljamo u narednom periodu da pošaljemo nekoga i u Veliku Britaniju", kazao je ministar odbrane.

Bošković naglašava i da je Crna Gora i prije članstva, dobijala donacije zemalja članica, naročito one iz SAD-a. Očekujemo pomoć i iz Njemačke, jer nas, kaže, sve razvijenije zemlje, ne bez razloga, doživljavaju kao kredibilnog partnera.

"Ono što je bitno jeste da sada kao članice tog bezbjednosnog sistema ne moramo razvijati te skupe sisteme bezbjednosti, siguran sam da ne bi bili sposobni a samim tim bi bila ugrožena bezbjednsot Crne Gore, na ovaj način bezbjednost je zagaranovana , granice su zagarantovane , to je najveći bezbjednosni doprinos NATO-a Crnoj Gori", naveo je Bošković.

Kazao je da za 2018. u Ministravu imaju ambiciozne planove, jer će im na raspolaganju biti 53 miliona eura. Dio će iskoristiti za obnavljanje opreme, od koje izdvajaju nabavku tri višenamjenska helikoptera, a dio za poboljšanje standarda zaposlenih u vojsci.

]]>
Fri, 5 Jan 2018 16:13:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/189713/vec-osjetili-benefite-clanstva-u-nato.html
Vrata NATO-a da ostanu otvorena http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/186247/vrata-nato-a-da-ostanu-otvorena.html Ministar odbrane Predrag Bošković saopštio je da će Crna Gora, kao članica NATO-a, nastaviti da promoviše demokratske vrijednosti alijanse, kao i da podržava sve susjedne zemlje koje su orijentisane ka članstvu u evroatlantskoj porodici. ]]>

Bošković je, na marginama sastanka ministara odbrane Američko–jadranske povelje (A-5), koji se održava danas u Ohridu, razgovarao sa kapetanom bojnog broda Gorazdom Bartolom, šefom NATO Kancelarije za vezu u Skoplju.

Bošković je izrazio zadovoljstvo podrškom koju NATO kancelarija pruža makedonskim institucijama u procesu evroatlantskih integracija.

"Bošković i Bartol su razmijenili mišljenja o situaciji u regionu i saglasili se da su integracije i kontinuirana regionalna saradnja presudni za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Bošković je naglasio da će se Crna Gora zalagati da vrata Alijanse ostanu otvorena za sve zemlje koje svojim rezultatima reformi pokažu da zaslužuju mjesto u NATO, i ponovio da na tom putu Makedonija moze računati na punu podršku Vlade Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar Bošković sastao se i sa ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti, Rustemom Berišom, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji Crne Gore i Kosova u oblasti bezbjednosti, kao i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana.

"Bošković i Beriša su se složili da postoji dovoljno prostora za unapređenje bilateralne saradnje Crne Gore i Kosova u oblasti bezbjednosti, ističući da unapređenje saradnje zemalja regiona doprinosi očuvanju povoljnog bezbjednosnog ambijenta u ovom dijelu Evrope. Ministar Bošković je istakao da će Crna Gora, kao članica NATO nastaviti da promoviše demokratske vrijednosti Sjevernoatlantske zajednice, kao i da podržava sve susjedne zemlje koje su orijentisane ka članstvu u evroatlantskoj porodici. Ministar Beriša se zahvalio na podršci Crne Gore politici 'otvorenih vrata', ukazujući na neprocjenjiv značaj spremnosti Crne Gore da svoja iskustva iz evroatlantskog procesa podijeli sa zemljama koje su se opredijelile za politiku mira i prosperiteta", navode iz MO.

]]>
Fri, 1 Dec 2017 10:26:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/186247/vrata-nato-a-da-ostanu-otvorena.html
NATO partnerima predstavili CG proizvode http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/185092/nato-partnerima-predstavili-cg-proizvode.html U sjedištu NATO-a u Briselu, juče je održan NATO Humanitarni bazar, na kome su zemlje članice Alijanse i Partneri predstavili i, u dobrotvorne svrhe, prodavali svoje nacionalne proizvode, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. ]]>  

Navodi se da je u akciji, kao i prethodnih godina, učestvovalo je i Stalno predstavništvo Crne Gore pri NATO, uz podršku Ministarstva odbrane, Privredne komore i privrednika Crne Gore.

"To je bila prilika da se velikom broju posjetilaca predstave kulturni i turistički potencijali naše zemlje, kao i crnogorski proizvođači hrane i pića", poručili su iz Ministarstva. 

Među mnogobrojnim gostima, crnogorski štand su obišli zamjenica generalnog sekretara NATO, Rouz Gotemeler, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog komiteta, general-potpukovnik Stiven M. Šepro i generalni direktor Međunarodnog vojnog štaba, general-potpukovnik Jan Broek.

"Crna Gora na ovoj značajnoj manifestaciji učestvuje od 2011. godine", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Mon, 20 Nov 2017 12:54:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/185092/nato-partnerima-predstavili-cg-proizvode.html
CG pouzdan saveznik SAD-a i NATO-a http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/183323/cg-pouzdan-saveznik-sad-a-i-nato-a.html Crna Gora je pouzdan saveznik Sjedinjenim Američkim Državama i NATO, zaključeno je tokom današnjeg susreta ministra odbrane, Predraga Boškovića i vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu SAD, Lore Kuper. ]]>

Kako navode iz Ministarstva odbrane, Bošković je zahvalio na sveobuhvatnoj podršci i značajnom doprinosu SAD-a u procesima reformi koje su prethodile članstvu Crne Gore u Alijansi.

"On je istakao da je bilateralna saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane sadržajna i kvalitetna, ukazujući na modalitete njenog unapređenja kroz savezništvo u okvirima NATO. Ministar je naglasio da će Crna Gora nastaviti da se snažno zalaže za trajnu stabilnost na Zapadnom Balkanu, posebno kroz unapređenje regionalne bezbjednosne saradnje i promociju NATO politike otvorenih vrata, te da doprinosi međunarodnom miru aktivnim učešćem u mirovnim misijama", navode u saopštenju.

Bošković je, kako navode iz Ministarstva, podvukao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da podržava Vojsku Crne Gore u budućim etapama integracije u kolektivni sistem bezbjednosti, kao i u procesima modernizacije i jačanja interoperabilnosti, te da konstantno ulaže u edukaciju i usavršavanje kadra.

"Kuper je apostrofirala uspjeh Crne Gore u evroatlantskim integracijama. Ona je naglasila da Crna Gora predstavlja primjer ostalim zemljama regiona, posebno na planu realizacije glavnih spoljno-političkih ciljeva značajnim trudom i adekvatno sprovedenim reformama", dodaju u saopštenju..

Kuper je, kako ističu, kazala da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u promociji NATO vrijednosti u regionu, ali i u daljoj modernizaciji Vojske Crne Gore.

Američka delegacija koju predvodi Kuper boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane, u okviru sedmih Bilateralnih odbrambenih konsultacija dvije zemlje.

Tokom konsultacija, navode, da je delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, upoznala američke sagovornike sa aktivnostima Crne Gore kao NATO članice, te aktuelnim i budućim planovima modernizacije Vojske Crne Gore.

"Ivanović i Kuper su razgovarali i o bezbjednosnoj i političkoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi, kao i o načinima za unapređenje bilateralne odbrambene saradnje u narednom periodu", zaključili su u saopštenju.

]]>
Fri, 3 Nov 2017 16:55:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/183323/cg-pouzdan-saveznik-sad-a-i-nato-a.html
"CG na dobrom putu i primjer regionu" http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/181416/cg-na-dobrom-putu-i-primjer-regionu.html Rezultati u procesu reformi pokazatelj su da je Crna Gora na dobrom putu i primjer koji treba da slijede ostale zemlje regiona, ocijenio je menadžer za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Tomas Majr-Hartington. ]]>

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se danas sa Majr-Hartingtonom i ambasadorom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivom Oravom.

„Predstavnici Evropske unije čestitali su na članstvu Crne Gore u Alijansi i pozdravili napredak u pristupanju EU, istakavši da je Crna Gora pouzdan i dosljedan partner Unije. Majr-Hartington naveo je da su do sada ostvareni rezultati u procesu reformi pokazatelj da je Crna Gora na dobrom putu i primjer koji treba da slijede ostale zemlje regiona“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bošković je, kako se navodi, rekao da je članstvom u NATO Crna Gora ostvarila jedan od svojih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva, kao i da će u narednom periodu intenzivno raditi na integrisanju nacionalnog sistema u sistem kolektivne bezbjednosti Alijanse.

„Istakao je da će naša zemlja ostati čvrsto posvećena svom evropskom cilju, kao i da su do sada sprovedene reforme stabilna osnova za uspjeh pregovaračkog procesa i budućeg članstva u EU“, navodi se u saopštenju.

Ministar je kazao da Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem NATO, EU i UN.

„Takođe, naveo je da će Crna Gora kao nova članica NATO snažno podržavati aspiracije susjeda kada je riječ o članstvu u EU i NATO i nastaviti da pruža puni doprinos regionalnom miru i stabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnom statusu pregovaračkog procesa, sa fokusom na poglavlja koja se tiču pitanja odbrane i bezbjednosti.

„Saglasili su se da su evropske i evroatlantske integracije komplementarni procesi i da je u tom cilju važno izbjeći dupliranje snaga u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne prijetnje“, navedeno je u saopštenju.

]]>
Mon, 16 Oct 2017 17:59:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/181416/cg-na-dobrom-putu-i-primjer-regionu.html
"Impresivni rezultatati CG" http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/180647/impresivni-rezultatati-cg.html Rezultati koje je Crna Gora posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja NATO standarda su impresivni, ocijenio je generalni seketar Alijanse, Jens Stoltenberg. ]]>

On je na Plenarnoj sjednici Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, zahvalio parlamentu Rumunije na organizaciji 63. godišnjeg zasijedanja tog tijela i aktivnostima kojima država domaćin kao članica Alijanse doprinosi očuvanju međunarodnog mira.

„U kontekstu aktuelnog skupa istakao je važnost djelovanja i snaženja uloge Parlamentarne skupštine NATO posebno imajući u vidu da jačanja veze između parlamentaraca i građana doprinosi boljem predstavljanju rada i rezultata NATO“, piše u saopštenju crnogorskog parlamenta.

Stoltenberg je podsjetio da Sjeverno atlantska Alijansa predstavlja čuvara bezbjednosti građana na globalnom nivou, spremnog da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima i naglasio da je taj političko-vojni savez u cjelosti posvećen ispunjavanju datih obećanja i postavljenih ciljeva.

„Tokom riječi o Zapadnom Balkanu te aktivnostima koje je NATO imao na ovom području i politici otvorenih vrata s tim u vezi, Jens Stoltenberg je istakao da su impresivni rezultati koje je Crna Gora tokom posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja standarda te iskazana puna posvećenost zajedničkim ciljevima Alijanse, predstavljali njenu najbolju preporuku za punopravno članstvo u NATO“, piše u saopštenju.

Navoi se da se Stoltenberg posebno osvrnuo i na pitanje jačanja saradnje na relaciji NATO-Evropska unija, posebno imajući u vidu aktuelni složeni međunarodno bezbjednosni ambijent, i istakao važnost integrisane i djelotvorne bezbjednosne saradnje na tom nivou u cilju združenog suprotstavljanja unutrašnjim i vanjskim bezbjednosnim izazovima.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO, Paolo Alli, čestitao je Crnoj Gori na punopravnom članstvu u Alijansi, poželio dobrodošlicu u zajednicu euroatlantskih država i pozvao učesnike da aplauzom podrže taj uspjeh, kako za Crnu Goru tako i Alijansu.

„Istakao je da ulazak Crne Gore u Sjeverno atlantsku Alijansu predstavlja rezultat posvećenog i predanog rada u proteklom periodu kao i pruženog doprinosa međunarodnom miru, i istakao čvrsto uvjerenje da će isti biti nastavljen u predstojećem periodu“, navodi se u saopštenju.

Učesnicima Plenarne sjednice predstavljen izvještaj blagajnika Parlamentarne skupštine NATO Marc Angel-a, i s tim u vezi uslijedilo je izjašnjenje delegata o Nacrtu budžeta za narednu godinu.

Saopšteno je da su se delegati izjasnili o predlozima rezolucijama i amandmana na Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine NATO.

“U okviru tačke dnevnog reda Plenarne sesije posvećene izboru i imenovanjima za predsjednika Parlamentarne skupštine NATO ponovo je izabran član stalne Delegacije Italije Paolo Alli, a za potpredsjednike - Lord Campbell iz Ujedinjenpišekaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je 63. Godišnje zasijedanje PS NATO okupilo predstavnike parlamenata zemalja članica iz Sjeverne Amerike i Evrope, pridruženih i partnerskih zemalja, posmatrače i druge relevantne predstavnike sa ciljem vođenja diskusija o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima međunarodnog karaktera.

Kako se navodi, stalna Delegacija Skupštine Crne Gore koja je učestvovala u radu 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO bila je u sastavu Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu.

Dodaje se da 63. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO današnjom Plenarnom sesijom završava rad.

]]>
Mon, 9 Oct 2017 17:45:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/180647/impresivni-rezultatati-cg.html
"Ratni čin" Rusije ka CG http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/179348/ratni-cin-rusije-ka-cg.html Američki senator, Ron Džonson optužio je Moskvu za ratni čin protiv Crne Gore, poručujući da Zapad mora da obrati pažnju na Jugoistočnu Evropu, čije odnose sa zapadnim demokratijama Rusija aktivno pokušava da podrije. ]]>

"Suđenje u Crnoj Gori trebalo bi da dokaže svima koji su spremni da slušaju da to nije bila samo propaganda i širenje dezinformacija. To je bio čin rata protiv sada članice NATO-a. To je ozbiljna situacija", kazao je on.

Senator Džonson govorio je na prvom Transatlantskom forumu za strateške komunikacije u Atlantskom savjetu, na kojem se raspravljalo o pokušajima državnih i ne-državnih aktera, među kojima je i Rusija, da utiču na zapadne demokratije, širenjem dezinformacija.

Pokušaji Rusije da se miješa u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore za republikanskog senatora Rona Džonsona, predsjedavajućeg pododbora za Evropu u senatskom Spoljnopolitičkom odboru, nijesu bili iznenađujući. Destabilizujuća priroda ruskih poteza, kako je rekao na današnjoj konferenciji u Atlantskom savjetu, vidljiva je širom Evrope, naročito u njenom istočnom dijelu.

Moskva, upozorava američki senator, svakodnevno pokušava da podrije odnose zapada sa državama u Jugoistočnoj Evropi, regionu – koji je prema njegovom mišljenju – na prekretnici.

“Ključno je da zapadna Evropa, zapadne demokratije obraćaju pažnju i da prenesemo Balkanu, jugoistočnoj Evropi, koliko su ključni za nas, za mir i stabilnost. Ako to ne uradimo, počeće da se okreću istoku, u situaciji kada je njihova cjelokupna ekonomska budućnost na zapadu. Susreo sa sam se sa predsjednikom Vučićem, sa predsjednikom Kosova. Oni bi željeli da poboljšaju odnose, da preuzmu rizik za mir, ali im je potrebna pomoć i podrška Amerike, Evropske unije i NATO-a”, rekao je Džonson.

Samo Zapad može da donese bezbjednost regionu, kategoričan je senator Džonson, koji ove godine više puta posjetio Balkan.

“Ne bi trebalo da budemo toliko usredsređeni na našu unutrašnju situaciju da zaboravimo koliko su važni odnosi i angažman sa Jugoistočnom Evropom. Njihova budućnost je sa nama. Moramo to da prepoznamo i da uradimo sve što možemo da im obezbijedimo stabilnost, da im otvorimo vrata. U suprotnom ćemo propustiti šansu”, kazao je on.

U međuvremenu, ključno pitanje ovdje i s druge strane Atlantika je kako se suprostaviti ruskoj kampanji dezinformisanja i destabilizacije. Džonson smatra da je za to neophodna čvršća saradnja i bolja koordinacija SAD i Evrope.

“Suština ruske propaganda je širenje dezinformacija, da se Evropljani natjeraju da vjeruju da nikome ne mogu da vjeruju. Svakako ne Rusiji, ali ni zapadnim liderima. Time se podrivaju demokratije i to je veoma efikasna strategija. Potrebna nam je daleko bolja koordinacija da se tome suprostavimo, ako ćemo da obezbijedimo mir i stabilnost”, zaključio je senator DŽonson.

]]>
Wed, 27 Sep 2017 07:35:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/179348/ratni-cin-rusije-ka-cg.html
"Pokazatelj vrijednosti mreže partnera" http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/179132/pokazatelj-vrijednosti-mreze-partnera.html Civilna NATO vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija demonstracija je istinske vrijednosti mreže partnera Alijanse, ocijenjeno je na današnjem otvaranju vježbe u Tuzli. ]]>

Vježbu “Bosna i Hercegovina 2017” organizuju Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), koji je glavni mehanizam NATO-a za pružanje pomoći u evroatlantskom području.

U vježbi učestvuje 1.200 ljudi iz više od 34 savezničke i partnerske zemlje, uključujući i tim iz Crne Gore.

Vježba će trajati do 29. septembra, a danas je demonstrirano kako reagovati u dvije incidentne situacije – hemijskom incidentu i saobraćajnoj nezgodi.

Novinar agencije MINA iz Tuzle prenosi da je u prvoj vježbi, predstavljen specijalni robot koji se, u slučaju hemijskog incidenta, šalje na lice mjesta po uzorke, nakon čega na teren izlaze spasioci sa adekvatnom opremom, dok se u blizini nalazi i mobilna laboratorija.

Pokazano je i kako timovi, u slučaju saobraćajne nezgode sa pet povrijeđenih, reaguju i spašavaju iz auta žrtve, pružaju medicinsku pomoć i evakuišu ih helikopterom.

Vođa crnogorskog tima, Milan Radović, kazao je crnogorskim novinarima u Tuzli da im je čast da prvi put, nakon učlanjenja Crne Gore u NATO, učestvuju u jednom ovakvom događaju.

„To je ujedno velika obaveza pred ovim momcima, da se pokaže da smo spremni i da možemo ispunjavati sve standarde koje NATO od nas traži. Ovo je još jedna prilika da provjerimo i svoje kapacitete, našu interoperabilnost, da se uključimo u rad sa drugim timovima na terenu“, kazao je on.

Prema riječima Radovića, Crna Gora u vježbi učestvuje sa dva tima – jedan je tim za spašavanje sa upotrebom čamaca, odnosno spašavanje na vodi, a drugi je tim za CBRN.

„Ovo je odlična prilika da uvježbavamo ove timove. Timovi su obučeni, sertifikovani i ovo je još jedna prilika da oni svojim praktičnim radom na terenu pokažu svoju spremnost za eventualno djelovanje u vanrednim situacijama u realnim okolnostima“, poručio je Radović.

Asistent generalnog sekretara NATO-a, Sorin Dukaru /Sorin Ducaru/, kazao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom bezbjednosti BiH, Draganom Mektićem, da su razmjere ove, 17. vježbe EADRCC-a, impresivne.

„Ovo demonstrira istinsku praktičnu vrijednost našeg partnerstva. Partnerska mreža je jako važna za NATO i ova vježba je konkretan način za unaprjeđenje saradnje između Alijanse i njenih partnera“, kazao je on.

Dukaru je poručio da su u vanrednoj situaciji vrijeme i efikasna organizacija najbitniji.

On je ocijenio da vježba pomaže u pravim vanrednim situacijama, što spašava ljudske živote.

Dukaru je podsjetio da je EARDCC tokom proteklih nekoliko godina primao pozive za pomoć za vanredne situacije u regionu, u Albaniji, Crnoj Gori.

„Zemlje koje rade zajedno da odgovore na izazov – to je ono što NATO predstavlja“, poručio je Dukaru.

On je ocijenio da nikad ne treba uzeti zdravo za gotovo bezbjednost. „Istorija nas uči tome. I ova zemlja je imala takva iskustva, 2014. smo imali poslednje takvo nemilo podsjećanje u poplavama i solidarnost NATO i partnera je bila pokazana na djelu ovdje u BiH“.

„Vježbaćemo narednih dana široku lepezu spašavanja, reagovanja na vanredne situacije. Ovo povećava mogućnost za svaku zemlju da bolje sarađuje sa drugima. Ovo je prilika da se u realnim uslovima isprobaju neke nove tehnologije, novi koncepti“, rekao je Dukaru.

Kako je kazao, nijedna organizacija ili zemlja ne može biti tako dobro pripremljena niti efikasna u vanrednoj situaciji kao kad svi zajedno reaguju.

Dukaru je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je BiH važan partner NATO-a.

„Što se tiče BiH i NATO-a, NATO cijeni BiH kao partnera, imamo uvažavanje za neke od osnovnih ciljeva BiH. Kad se ispune uslovi i kad reforme osposobe bezbjednosni sektor, spremni smo da izgrađujemo partnerstvo sa BiH i dalje ga osnažujemo i ispunimo ciljeve, čak i članstvo u NATO kad se ispune svi ciljevi“, rekao je on.

Upitan kako je došlo do saradnje sa Bjelorusijom, koja učestvuje u vježbi kao partner, imajući u vidu dešavanja u baltičkom regionu, Dukaru je kazao da je vježba široko otvorena za sve partnere NATO-a iz evroatlantske zajednice i šire, podsjećajući da u vježbi učestvuje i Pakistan.

„Imamo samo jednu zemlju koja nije uključena u vježbu – dok traje politički dijalog, praktična saradnja sa Rusijom je zaustavljena. Nastavljamo svejedno politički dijalog sa Rusijom, a za druge zemlje iz partnerstva vježba je otvorena i zahvalni smo svim učenicima koji doprinose vježbi“, kazao je on.

Mektić je poručio da vježba ima neprocjenjivu vrijednost za samu BiH, ali i za region i sve zemlje koje učestvuju u vježbi.

„Da se na određen način provjere, da ovdje u BiH naučimo određene lekcije u svrhu spašavanja ljudskih života i imovine i otklanjanja posledica katastrofa“, kazao je on.

Mektić je rekao da sa NATO-om skoro godinu radi na pripremi i organizaciji ove vježbe.

„Ovdje su zaista nova iskustva, dostignuća, i u tehnološkom smislu, i u obučenosti osoblja za sprječavanje posledica ovih katastrofa i posebno nama u BiH ovo treba da znači da bukvalno kao društvo i država dajemo jedan apsolutno veći značaj ovoj komponenti“, kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, vježba znači da se u saradnji više od 34 zemlje može zajednički raditi, jedni drugima pomagati i da praktično posledice katastrofa, bez obzira na to kakve bile, mogu svoditi na minimalni nivo.

Kako je objašnjeno, vježba se sastoji iz teorijskog dijela, tokom kog timovi razgovaraju sa stručnjacima, i praktičnog, koji će se dešavati na više lokacija, i obuhvatiće i noćne vježbe.

Cilj vježbi je, kako je poručeno, da timovi uspiju da odgovore na zadatke, sarađuju sa drugim timovima, kao i da se kućama vrate bezbjedni.

]]>
Mon, 25 Sep 2017 15:54:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/179132/pokazatelj-vrijednosti-mreze-partnera.html
NATO bi da okupira Srbiju i proguta Balkan http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/178332/nato-bi-da-okupira-srbiju-i-proguta-balkan.html Narod Crne Gore talac je dvije nedemokratske elite - one u Crnoj Gori i njihovih partnera u NATO savezu, ocijenio je predsjednik Otpora beznađu i Pokreta za neutralnost, Marko Milačić. ]]>  

On je, na anti NATO protestu koji je nedavno održan u Švedskoj, rekao da je Crna Gora postala članica NATO-a "na silu i protiv volje većine građana, bez referenduma ".

"Mom narodu nije dozvoljeno da odluči. Moj narod je brutalno prevaren. Moj narod je talac dvije nedemokratske elite: one u Crnoj Gori i njihovih partnera u NATO savezu. Moj narod se – procesom atlantizacije koji traje posljednje tri decenije – iskorjenjava, dijeli i uništava", saopštio je Milačić na protestu.

Prisutnima je saopštio da je Crna Gora "suočena sa snažnim, dvostrukim pritiskom".

"Pritisak spolja dolazi od NATO saveza i tog konglomerata ubilačke sile. Sa druge strane pritisak iznutra dolazi od tri decenije nesmjenjivog režima Mila Đukanovića", rekao je Milačić.

On je iznio, kako je rekao, zvanični podatak, prema kom je "čak 84 odsto građana Crne Gore za referendum o učlanjenju u NATO".

"Referenduma nije bilo. Iako je većina građana moje zemlje za neutralnost, odluka da pristupimo NATO-u donijeta je. Ne samo to, NATO želi da okupira i susjednu zemlju, Srbiju, da tako proguta cijeli Balkan. To ne smijemo dozvoliti. Ovdje je u pitanju duša cijele regije", kazao je Milačić.

Tvrdi da su izbori u Crnoj Gori "falsifikovani", dok su institucije, prema njegovim riječima, "privatizovane".

"Imate slobodu govora, ali ako kritikujete premijera i njegove drugove, ostaćete bez posla, dobiti prijetnje, ugroziti sigurnost svoje porodice, možda ćete biti prebijeni, poslati u zatvor, ili čak ubijeni. Dakle, to su partneri NATO-a u Crnoj Gori", poručio je Milačić.

Stoga je neutralnost, prema njegovoj ocjeni, jedino održivo rešenje, koje garantuje dugoročnu stabilnost, prosperitet i mir.

"Zato je od velike važno da vi, narod Švedske, nastavi i odbrani koncept neutralnosti. Borba za neutralnost i borba za očuvanje neutralnosti je prva linija odbrane slobodne Evrope. Biti Slobodan Evropljanin znači biti protiv NATO saveza", poručio je Milačić.

]]>
Sun, 17 Sep 2017 10:43:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/178332/nato-bi-da-okupira-srbiju-i-proguta-balkan.html
Rusi bi mogli ugroziti stabilnost Balkana http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/178325/rusi-bi-mogli-ugroziti-stabilnost-balkana.html Šef Vojnog komiteta NATO-a, češki general Petr Pavel, rekao je da bi stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana mogla da bude ugrožena usljed radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili "malignog uticaja iz Rusije". ]]>

"Mi se ne takmičimo s Rusijom za Zapadni Balkan. Mi smo prvenstveno fokusirani na to da Balkan ostane stabilan i bezbjedan", rekao je Pavel, koji u Tirani prisustvuje godišnjoj konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica NATO-a.

On je kazao da ne postoji plan za smanjenje broja vojnika na Kosovu ili za oročenje njihovog prisustva.

Na Kosovu je od završetka bombardovanja juna 1999. godine razmješteno oko 4.500 vojnika iz 31 zemlje.

U glavnom gradu Albanije Tirani održava se godišnja konferencija načelnika generalštabova zemalja članica NATO-a, na kojoj se diskutuje o borbi protiv terorizma, situaciji na Zapadnom Balkanu i novoj američkoj strategiji za Avganistan.

]]>
Sun, 17 Sep 2017 09:20:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/178325/rusi-bi-mogli-ugroziti-stabilnost-balkana.html
Jokić na sjednici Vojnog komiteta NATO http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/178039/jokic-na-sjednici-vojnog-komiteta-nato.html Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-pukovnik Ljubiša Jokić, učestvovao je danas na sjednici Vojnog komiteta NATO, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se održava u Tirani. ]]>

To je prvi put da Crna Gora učestvuje na ovoj konferenciji kao punopravna članica Alijanse. Riječ je o sjednici koju Vojni komitet održava jednom godišnje u nekoj od država saveznica.

"Predsjedavajući Vojnog komiteta general Peter Pavel, nakon uvodnog izlaganja, pozdravio je generala Jokića i iskazao posebno zadovoljstvo što učestvuje u formatu načelnika generalštabova članica Alijanse", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom konferencije, kako se navodi, razmatran je progres po pitanju projekcije stabilnosti sa posebnim osvrtom na bezbijednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu. Takođe, razgovaralo se o temama vezanim za strukturu NATO komande, kao i o daljim preporukama vezano za NATO misije Resolute Support u Avganistanu i KFOR na Kosovu.

Iz Ministarstva su saopštili da se Jokić na marginama konferencije susreo sa načelnikom Generalštaba Republike Albanije generalom Kolčaku i načelnikom Glavnog stožera Republike Hrvatske generalom Šundov.

Na odvojenim sastancima načelnici su razgovarali o odnosima dviju vojski i mogućnostima unaprijeđenja saradnje na polju obuke.

NATO vojni komitet će u Tirani izabrati narednog predsjedavajućeg, koji će 2018. preuzeti dužnost od generala Petra Pavela.

Ovo tijelo sastaje se dva puta godišnje u svom sjedištu u Briselu, kako bi diskutovalo o NATO operacijama i misijama, te obezbijedilo vojno viđenje najefikasnijeg načina suočavanja Alijanse sa izazovima globalnoj bezbjednosti, a jednom godišnje u nekoj od zemalja saveznica.

]]>
Sat, 16 Sep 2017 19:07:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/178039/jokic-na-sjednici-vojnog-komiteta-nato.html
Milačić na anti-NATO skupu u Švedskoj http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/177682/milacic-na-anti-nato-skupu-u-svedskoj.html Lider političke organizacije Otpor beznađu i osnivač Pokreta za neutralnost Crne Gore Marko Milačić govoriće na demonstracijama protiv NATO saveza koje se 16. septembra održavaju u švedskom gradu Geteborgu. ]]>

"Mreža od 32 organizacije i političke partije “Stop Aurora 2017”, povodom održavanja NATO vojne vježbe nazvane “Aurora 2017” na teritoriji Švedske, pozvala Milačića, kao istaknutog borca za demokratizaciju i neutralnost na području Balkana, da se obrati okupljenima i, između ostaloga, prenese iskustva Crne Gore u vezi sa NATO integracijama", saopštio je Otpor beznađu.

Milačić je, kako se navodi, kazao da je to odlična prilika da se i van granica Crne Gore čuje o "nepravdi koja nam se događa".

"Čast je govoriti na jednom ovako važnom skupu, upoznavati građane širom Evrope o jednom malom narodu velike tradicije, koji je talac dvije nedemokratske organizacije – domaće kriminalne klike oličene u tri decenije nesmjenjivoj vlasti i njenih partnera u NATO savezu. Borba za demokratizaciju, kroz zalaganje za neutralnost, mora biti bazirana na univerzalnim principima, na povezivanju sa pacifističkim organizacijama i na Istoku i na Zapadu, na većoj ulozi mladih ljudi", kazao je Milačić.

On je poručio da NATO priča u Crnoj Gori, odnsno, kako je naveo, NATO prevara, nije završena, kao što pojedini čak i u opoziciji ističu.

"Tek počela, i u narednom periodu moramo uraditi sve da je što više internacionalizujemo, osvježimo i podignemo na mnogo veći nivo. Crna Gora će biti slobodna tek onda kada se otarasimo i domaćih, i stranih okupatora. Polovičnost u toj borbi je politička prevara. To nije samo naša, crnogorska borba, već univerzalna borba za istinsku demokratiju i slobodu", poručio je Milačić.

Otpor beznađu je saopštio da će na ulicama Geteborga biti upriličen program koji obuhvata protestnu šetnju, govore lidera političkih partija i drugih organizacija, kao i koncert poznatog švedskog kantautora Mikael Wiehe.

"Poruke protestne povorke - na čijem čelu će biti hor od 150 pjevača - biće “Ne NATO u Švedskoj”, “Ne nuklearnom oružju na teritoriji Švedske”, kao i “Spriječiti memorandum o razumijevanju sa NATO savezom”. Osim Milačića na skupu će govoriti i Gudrum Schyman iz Feminsitičke partije Švedske, Valter Mutt iz partije Zelenih, Robert Mathiasson ispred Komunističke partije, Stig Henriksson iz partije Ljevice, kao i mnogi drugi", navodi se u saopštenju.

]]>
Mon, 11 Sep 2017 11:03:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/177682/milacic-na-anti-nato-skupu-u-svedskoj.html
Prednosti od članstva i za JI Evropu http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/177108/prednosti-od-clanstva-i-za-ji-evropu.html Bezbjednosni efekat učlanjenja Crne Gore u NATO osjetiće ne samo zemlje regiona već i cijela Jugoistočna Evropa, ocijenio odlazeći izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Sajmon Ficdžibon. ]]>

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da se šef tog resora Predrag Bošković danas sastao s Ficdžibonom, kao i novoimenovanim izaslanikom, potpukovnikom Edvardom Melotom, koji će dužnost izaslanika odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

"Pukovnik Ficdžibon se zahvalio na odličnoj saradnji tokom njegovog dvoipogodišnjeg mandata i izrazio zadovoljstvo velikim napretkom koji je u tom periodu načinjen, kako na bilateralnoj osnovi, tako i na evroatlantskom putu Crne Gore ka Alijansi", navodi se u saopštenju.

Ficdžibon je kazao da će bezbjednosni efekat istorijskog uspjeha koji je Crna Gora postigla učlanjenjem u NATO osjetiti ne samo zemlje regiona, već i cijela Jugoistočna Evropa.

"Potpukovnik Melote je obećao da će se lično zalagati za nastavak odlične saradnje Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio nadu da će dvije zemlje saveznice zajedničkim snagama nastaviti da doprinose sistemu kolektivne bezbjednosti".

Bošković se zahvalio pukovniku Ficdžibonu na ličnom doprinosu i iskrenoj posvećenosti unapređenju odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane i izrazio uvjerenje da će se intenzivna i sadržajna saradnja nastaviti i tokom mandata potpukovnika Melota, ističući spremnost Ministarstva odbrane da podrži sve inicijative britanske strane, koje imaju za cilj unapređivanje međusobne saradnje.

"Britanske izaslanike odbrane primio je takođe i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane,  Ivica Ivanović, koji je ukazao na značaj podrške Ujedinjenog Kraljevstva u finalnoj fazi evroatlantskog procesa u Crnoj Gori i izrazio spremnost Crne Gore da bude pouzdan i kredibilan saveznik, kao i aktivan promoter evroatlantskih vrijednosti u regionu", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Tue, 5 Sep 2017 23:23:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/177108/prednosti-od-clanstva-i-za-ji-evropu.html
Nemoguća odbrana EU bez NATO-a http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/176331/nemoguca-odbrana-eu-bez-nato-a.html Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenbeg upozorio je da Evropska unija ne bi bila u stanju da se odbrani bez NATO-a i dva ključna saveznika van Unije - SAD i Velike Britanije, nakon Bregzita. ]]>

"Nakon Bregzita, dvije zemlje sa najvišim izdacima za odbranu, SAD i Velika Britanija, biće van EU a tri od četiri borbene grupe na istočnom krilu su pod komandom država van EU. Nije moguće da EU izdrži bez pomoći zemalja koje nisu u Uniji", kazao je Stoltenberg u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Žečpospolita.

Stoltenberg je naglasio da se NATO zalaže za jačanje odbrane EU s tim da moraju da se dopunjavaju a ne da budu jedni drugima konkurencija.

"Želimo više evropskih snaga, više modernih sposobnosti, više izdataka za odbranu, manje fragmentacije. Moramo da izbjegnemo dupliciranje kao stvaranje evropskih komandi ili evropske armije. I retorike da bi Evropa uspjela da se snadje bez NATO-a", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a izjavio je u intervjuu da zapadni saveznici ne žele novi hladni rat sa Rusijom jer će ona uvijek ostati najveći susjed sa kojim mora da se vodi politički dijalog.

"Rusija mora da zna da kršenje međunarodnog prava povlači konsekvence. Zato podržavamo sankcije, zato sa njom suspendujemo saradnju, zato jačamo odbrambene sposobnosti. Ali istovremeno ne želimo povratak hladnog rata, ne želimo otvorenu konfrontaciju. Rusija će ostati naš najveći susjed i zato moramo da vodimo sa njom politički dijalog", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar podsjetio je takođe Poljsku da je NATO organizacija zasnovana na poštovanju pravne države i građanskim slobodama i apelovao da ih Poljska poštuje.

]]>
Mon, 28 Aug 2017 09:59:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/176331/nemoguca-odbrana-eu-bez-nato-a.html
Članstvo ne znači da je posao završen http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/176142/clanstvo-ne-znaci-da-je-posao-zavrsen.html Regionalni evroatlanstki kamp REACT 2017, koji deseti put organizuje Alfa centar, počeo je danas na Žabljaku, okupivši 90 polaznika iz više zemalja Evrope. Oni će tradicionalno diskutovati i slušati predavanja na temu evroatlantskih integracija, a ovogodišnji kamp, obogaćen je temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona. ]]>

“Velika je čast po deseti put dočekati ovu energiju velikog broja mladih ljudi, provesti sa njima pet dana, i usmjeriti ih da svoje znanje i energiju investiraju u demokratske promjene u zemljama iz kojih dolaze”, istakao je Aleksandar Dedović, predsjednik ekspertskog savjeta REACT-a.

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara poželjela dobrodošlicu učesnicima poručivši im da su upravo oni budući lideri i da se od njih očekuju i zahtijevaju krupne stvari.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern se u svom govoru fokusirao na zajedničke vrijednosti NATO i EU, istakavši da se osnovne vrijednosti čovjeka moraju braniti ali bez upotrebe oružja.

“Kada govorimo o EU važno je napomenuti da su u Evropi već hiljadama godinama vode ratovi i sukobi, koji se rješavaju oružjem i ubijanjem, ali nastankom EU ti sukobi se rješavaju mirno. To je ustvari najvažniji posao EU", kazao je Matern.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša istakao je da Crna Gora kao zajednička saveznica ima važnu ulogu da svoje iskustvo na putu ka Alijansi približi i osvijetli put državama koje žele da dijele vrijednosti koje krase Alijansu.

Predsjednik opštine Žabljak, Veselin Vukićević koji je pohvalio napore koje je ALFA Centar uložio u informisanje i obrazovanje građana, o koncepciji i prednostima pristupanja Crne Gore u NATO.

“Jasno je da punopravno članstvo u NATO nije samo po sebi cilj, ono nam omogućuje da prije svega unapređujemo demokratske procese, obezbijedimo vladavinu prava i ekonomski napredak za sve naše građane”, naveo je Vukićević.

Nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović kazao je da se puno radilo kako bi se postigao istorijski uspjeh - članstvo države u NATO-u.

"Puno se postiglo od obnove crnogorske nezavisnosti i međunarodno pravnog priznanja Crne Gore. Jedna od bitnih oblasti bila je informisanje javnosti o ovom procesu i svim aspektima članstva u NATO savezu s naglaskom na neposrednu komunikaciju sa svim ciljnim grupama, otklanjanje predrasuda, stereotipnih mišljenja i emocionalnih shvatanja”, kazao je Pejanović dodajući da Crna Gora afirmišući i štiteći evroatlantske vrijednosti šalje jasnu poruku spremnosti na unapređenje i jačanje regionalne i međunarodne saradnje.

Predstavnica Ministarstva odbrane, Alma Adrović kazala je da članstvo Crne Gore u NATO ne znači da je naš posao završen.

"Tek treba da nastavimo sa sprovođenjem reformi i ispunjavanjem naših obaveza i odgovornosti. Tokom velikog broja godina Crna Gora je bila pouzdan partner tako da treba da osiguramo i obavežemo međunarodnoj zajednici da ćemo ostati i dalje pouzdan i povjerenja vrijedan saveznik”, rekla je Adrović.

Prvo počasno predavanje na REACT-u održao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu .

REACT će trajati do srijede 29. avgusta.

]]>
Fri, 25 Aug 2017 21:30:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/176142/clanstvo-ne-znaci-da-je-posao-zavrsen.html
Danas otvaranje REACT kampa na Žabljaku http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/174561/danas-otvaranje-react-kampa-na-zabljaku.html Regionalni Evroatlantski Kamp (REACT) deseti po redu počinje danas a trajaće do 29. avgusta na Žabljaku, saopšteno je iz Alfa Centra. ]]>  

Iz te nevladine organizacije poručuju da će realizacijom te jedinstvene ljetnje škole već desetu godinu daju svoj doprinos obrazovanju i edukaciji mladih ljudi na teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije.

"Ovogodišnji kamp je obogaćen temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona. Na raspisani poziv za učešće prijavilo se 328 kandidata iz 29 zemalja. Ekspertski savjet je odabrao 35 kandidata iz Crne Gore i 55 iz inostranstva, tako da će, uz 29 uvaženih predavača, ovo biti najbrojniji kamp do sada", navodi se u saopštenju.

Za pet dana kampa biće održano 16 predavanja, 11 panel diskusija, dvije radionice i debata a učesnike očekuju sportski i kulturni program.

"Predavači na kampu su, kao i ranijih godina predstavnici NATO-a, državnih institucija Crne Gore i zemalja članica NATO-a, predstavnici diplomatske zajednice, ugledni profesori sa više medjunarodnih univerziteta, lideri političkih partija, organizacija civilnog društva i medija", poručuju iz Alfa Centra.

Među predavačima su i Ivan Brajović predsjednik Skupštine Crne Gore, Milan Roćen bivši ministar vanjskih poslova, Genci Nimanbegu potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Dragan Pejanović Nacionalni Koordinator za NATO, Pol King iz NATO Odsjeka za javnu diplomatiju, ambasadori Veselko Grubišić i Hans Ginter Matern, general Robert Hjuston komandant NATO štaba u Sarajevu, Erik Baktai savjetnik u ministarstvu vanjskih poslova Mađarske, Aleksa Bečić predsjednik Demokrata, Dritan Abazović predsjednik Ure,  i mnogi drugi.

Predsjednik Ekspertskog Savjeta REACT-a Aleksandar Dedović kazao je da ga raduje što su i ove godine na kampu okupili predstavnike javnog i civilnog sektora, lokalne samouprave, biznis i medija partnera iz Crne Gore.

"Ističem da se veliki broj mladih ljudi, koji su kao studenti pohađali REACT, već sada nalazi na odgovornim mjestima na kojima se donose odluke od značaja za budućnost  Crne Gore I regiona. Među njima je 11 poslanika, 3 pomoćnika ministra, sedam glavnih urednika i devet novinara, 17 menadžera u organizacijama civilnog sektora i biznis kompanijama, kao i 18 rukovodilaca u političkim partijama. Siguran sam da će prijateljstvo, znanje i iskustvo koje u avgustu ponesu sa Žabljaka imati veliki pozitivan uticaj ne samo na njihove živote i karijere već i na stabilnost i demokratski razvoj  Crne Gore i regiona”, kazao je Dedović.

Realizaciju ovogodisnjeg kampa su podržali Vlada Crne Gore i Opština Žabljak, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, NATO Odsjek za javnu diplomatiju, MDI, “Plantaže”, Nacionalna turistička organizacija kao i TO Žabljak.

]]>
Fri, 25 Aug 2017 08:20:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/174561/danas-otvaranje-react-kampa-na-zabljaku.html