RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/rss.html Unlimited support of Hungary on the EU path http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/230600/unlimited-support-of-hungary-on-the-eu-path.html Montenegro achieves good results in the accession negotiations and can count on unreserved support of Hungary to become next EU member state, it was announced during meetings that Chief Negotiator Aleksandar Drljevic had in Budapest with Hungarian officials. ]]> Drljevic was on official visit to Hungary at the invitation of the State Secretary for EU Policy at the Cabinet of Prime Minister Sabolko Takac. He met with the head of the Balkans Section at the Ministry of Foreign Affairs and Trade of Andras Klein.
The chief negotiator informed his hosts about the results Montenegro achieved by opening 32 of the 33 chapters, pointing out the expectation that the remaining Chapter 8 - Competition would soon be opened, thus completing one phase of the European integration process.

]]>
Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/230600/unlimited-support-of-hungary-on-the-eu-path.html
Đukanović u ponedjeljak u NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/205213/djukanovic-u-ponedjeljak-u-nato-u.html Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg će se naredne sedmice sastati u Briselu sa novoizabranim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kada će obilježiti prvu godišnjicu crnogorskog članstva u Alijansi. To će Đukanoviću biti prva zvanična posjeta, od kada je stupio na dužnost predsjednika 20. maja. ]]>

"Prije godinu stajao sam pored predsjednika Vujanovića kada je 28 saveznica dočekalo Crnu Goru u NATO porodicu. To je bio istorijski dan za Crnu Goru i za Alijasnu”, naveo je Stoltenberg u saopštenju.

Generalni sekretar Alijanse je rekao da je pokretanje NATO Air Policing misije sa grčkim i italijanskim avionima, koji će štititi vazdušni prostor Crne Gore, konkretan primjer evroatlantske solidarnosti.

On je kazao da crnogorske trupe u Avganistanu izvrsno služe u misiji Odlučna podrška za obuku, savjetovanje i pomoć avganistanskim snagama bezbjednosti i institucijama i dodao da Crna Gora doprinosi finansijskoj podršci za avganistanske bezbjednosne snage.

CG čvrst i pouzdan saveznik

Stoltenberg je pohvalio doprinos Crne Gore stabilnosti na Zapadnom Balkanu i što je objavila plan da potroši dva odsto BDP-a na odbranu, kao što su se saveznice dogovorile na Samitu u Veslu 2014.

„Tako se Crna Gora pokazala kao vrlo čvrsta i pouzdana saveznica“, poručio je Stoltenberg.

On je naglasio da Crna Gora može računati na podršku svih saveznika, kao i da saveznici znaju da mogu računati na Crnu Goru.

„Crna Gora je doprinijela evroatlantskoj sigurnosti kao partner, a danas to i dalje radi kao NATO saveznica“, rekao je Stoltenberg.

Prijem Crne Gore u NATO, prema njegovim riječima, pokazao je da je na snazi politika otvorenih vrata i da ta politika predstavlja istorijski uspeh.

"Ona je donijela stabilnost, mir i prosperitet milionima širom evroatlanskog regiona i izgradila je veću saradnju. To pokazuje da smo Alijansa od 29 zemalja koje stoje zajedno i štite jedna drugu", zaključio je Stoltenberg.

]]>
Fri, 1 Jun 2018 18:24:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/205213/djukanovic-u-ponedjeljak-u-nato-u.html
Crna Gora neće graditi NATO baze http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/204262/crna-gora-nece-graditi-nato-baze.html Ministar odbrane Predrag Bošković ponovio je danas da Crna Gora neće graditi NATO baze na svojoj teritoriji, jer za tim nema potrebe. On je poručio da planirani vojni poligon, na planini Sinjajevini, neće ugroziti biljni i životinjski svijet na tom području. ]]>

Vlada Crne Gore odlučila je da formira na planini Sinjajevini Vježbovno-strelišni poligon za potrebe Vojske Crne Gore. Međutim, dio opozicije i nevladinog sektora i mještani ovog područja usprotivili su se namjeri Vlade da se na ovoj planini formira poligon za bojeva gađanja.

Protivnici gradnje vojnog poligona tvrdili su prethodnih dana da bi to trajno narušilo životnu sredinu, onemogućilo bavljenje poljoprivredom i turizmom, a neki sumnjaju kako se iza planova vlasti krije namjera da se prave NATO baze.

Odgovor na ovo pitanje dao je danas ministar odbrane Predrag Bošković.

"Crna Gora ne planira da gradi NATO bazu, bilo na Sinjajevini ili bilo gdje drugo, jer za tim nema potrebe. Otpad niti bilo kakvo uništavanje viška naoružanja ne planira se ni na Sinjajevini, niti bilo gdje u Crnoj Gori. Vojska Crne Gore treba poligon i taj poligon koji smo predvidjeli na Sinjajevini je bio poligon sedamdesetih godina, za gađanja koja i mi planiramo. Tada je bilo čak mnogo češćih gađanja. Najvažnije je da Vlada još nije donijela konačnu odluku o tom pitanju. Tek nakon istraživanja koje Ministarstvo odbrane bude sprovelo će se donijeti konačna odluka, a naše dosadašnje aktivnosti pokazuju da ono što smo mi planirali ne može napraviti nikakvu biljnu i životinjsku štetu niti zagaditi Savine vode. Vlada će se odgovorno odnijeti prema ovom pitanju", kazao je Bošković.

]]>
Wed, 23 May 2018 16:30:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/204262/crna-gora-nece-graditi-nato-baze.html
Saradnja NATO i EU za sigurnost Crne Gore http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/204140/saradnja-nato-i-eu-za-sigurnost-crne-gore.html Sigurnost Crne Gore biće unaprijeđena nastavkom saradnje NATO-a i Evropske unije (EU), koja je protekle dvije godine postala jača nego ikad, poručeno je iz Alijanse. ]]>

Portparol NATO-a, Pirs Kazalet, rekao je da NATO i EU imaju dugogodišnju saradnju na širokom nizu pitanja, ali da je tokom protekle dvije godine postala jača nego ikad.

On je u intervjuu agenciji Mina kazao da će predviđeni koraci za jačanje saradnje biti od velike koristi za sigurnost u Evropi.

„Imaćemo više raspoloživih mogućnosti, pravedniju raspodjelu opterećenja i čvršći okvir kako bi napori obje organizacije bili koherentni, transparentni i međusobno ojačani“, naveo je Kazalet.

On je ocijenio da će poboljšana saradnja između NATO i EU doprinijeti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, jer će, kako je kazao, pružiti platformu za konsolidaciju ključnih pokazatelja stabilnosti kao što su demokratija, dobro upravljanje i vladavina prava.

„Sigurnost Crne Gore takođe će biti unaprijeđena kao rezultat nastavka saradnje NATO-EU“, naglasio je Kazalet.

Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO

On je rekao da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO i da stabilnost i sigurnost u tom regionu pogoduju stabilnosti i sigurnosti u Evropi.

„Zadržaćemo naše prisustvo, fokus i angažman na Zapadnom Balkanu, kroz svakodnevne aktivnosti misije KFOR-a i napore sjedišta NATO-a u Sarajevu i Skoplju i vojne kancelarije za vezu u Beogradu i podržaćemo evroatlantske aspiracije zemalja regiona“, poručio je Kazalet.

Kako je dodao, demokratske vrijednosti, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusjedski odnosi od vitalnog su značaja za regionalnu saradnju i stabilnost.

„Budućnost regiona vidimo u evroatlantskoj saradnji i integraciji za one koji to žele. To će biti od koristi njihovim građanima i državama i cijeloj evroatlantskoj porodici“, poručio je Kazalet.

On je kazao da će, u susret NATO samitu u julu, istražiti mogućnosti za jačanje odnosa u drugim područjima, uključujući vojnu mobilnost i borbu protiv terorizma.

Kazalet smatra da će od saradnje u obje oblasti, koje su već jednom ojačane, imati koristi i NATO i EU.

„Vojna mobilnost je oblast u kojoj se interesi
naših organizacija očigledno konvergiraju, jer osigurava da naše snage brže i lakše pređu granice, kada je to potrebno“, naveo je Kazalet.

Što se tiče borbe protiv terorizma, prema njegovim riječima, cilj će biti poboljšanje nivoa razmjene informacija.

Predanost NATO-a saradnji sa EU

Kazalet je dodao da će samit u julu pružiti priliku da se potvrdi predanost NATO-a daljoj saradnji sa EU, navodeći da će generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg potpisati novu zajedničku deklaraciju s predstavnicima EU Donaldom Tuskom i Žan Klod Junkerom, gdje će biti predstavljena zajednička vizija kako saradnja NATO-EU može učiniti sve sigurnijima.

Kazalet je, na pitanje kako planiraju da ojačaju saradnju na području vojne mobilnosti, odgovorio da je ona važan faktor u procesu uspostavljanja nove komandne strukture NATO-a.

On je objasnio da su ministri odbrane donijeli odluke o ključnim elementima nove komandne strukture NATO-a, navodeći da jedan od njih predstavlja budućnost osnivanja nove podrške za logistiku, pojačanje i vojnu mobilnost.

„Dalje odluke, uključujući vremenske rokove i lokacije naših novih komandi donijeće ministri odbrane na sljedećem sastanku u Briselu u junu“, dodao je Kazalet.

On je, na pitanje koliko je PESCO sporazum o jačanju saradnje na području odbrane, koji je potpisalo više od 20 članica EU, važan za obje strane i koliko može uticati na NATO, odgovorio da je jača evropska odbrana dobra i za Evropu i za NATO.

„Ona nam može pomoći u pružanju novih mogućnosti i poboljšanju podjele tereta unutar Alijanse. Ovo je način za jačanja evropskog stuba unutar NATO-a. Ovo jača NATO kao cjelinu“, naveo je Kazalet.

Istovremeno, kako je dodao, važno je osigurati komplementarnost sa NATO-om, zato što će, nakon Bregzita, 80 odsto troškova obrane Alijanse snositi saveznici koji nijesu dio EU.

Kazalet je istakao da će, kako se napori EU u oblasti odbrane razvijaju, za NATO biti važne tri stvari.

„Prvo, prioriteti i rezultati razvoja EU i NATO sposobnosti trebaju biti koherentni. Zato što ne možemo predstavljati konfliktne zahtjeve i prioritete našim narodima“, rekao je Kazalet.

Prema njegovim riječima, snage i sposobnosti okupljene u okviru inicijativa EU trebalo bi biti dostupne NATO-u.

Kazalet smatra da je NATO-u potrebna najveća moguća uključenost saveznika koji ne pripadaju EU, jer igraju važnu ulogu u evropskoj sigurnosti.

„To bi osiguralo da naši napori budu koherentni, komplementarni i transparentni te da uključene zemlje mogu ojačati svoj doprinos EU i NATO-u“, ocijenio je Kazalet.

On je, na pitanje kako članstvo u NATO može pomoći ili ubrzati članstvo u EU, odgovorio da ne može da komentariše proces donošenja odluka u Uniji, ali da pridruživanje Crne Gore NATO-u pokazuje da su vrata Alijanse otvorena i da je to ključni element stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Pokazuje da Crna Gora značajno doprinosi našoj evroatlantskoj sigurnosti, uključujući trupe raspoređene u misiji Resolute Support u Afganistanu, i da smo savez od 29 država koji čvrsto stoje zajedno i štite jedni druge“, zaključio je Kazalet.

]]>
Tue, 22 May 2018 13:59:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/204140/saradnja-nato-i-eu-za-sigurnost-crne-gore.html
Na 2BS Forumu o bezbjednosti na Balkanu http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/202866/na-2bs-forumu-o-bezbjednosti-na-balkanu.html Osmi To Be Secure (2BS) Forum biće održan od 21. do 23. maja , u hotelu Splendid u Bečićima. ]]>  

Na svečanom otvaranju vodeće godišnje konferencije govoriće predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera, i zamjenik pomoćnika sekretara za evropske i evro-azijske poslove u Stejt Departmentu Metju Palmer. Forum će zvanično otvoriti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

"Centralna tema osmog Foruma je političko-bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu, regionu koji je ponovno postao sfera interesovanja ključnih donosioca odluka u međunarodnoj zajednici. Glavni govornik na tom tematskom panelu biće izabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović", saopštili su organizatori.

Osmi 2BS, kako se dodaje, prilika je za diskusije i analize aktuelnih regionalnih i globalnim pitanjia bezbjednosti, razmatranje izazova vanjske politike, rasprave o posljedicama sve prisutnijih dezinformacija, te načinu suočavanja i suzbijanja lažnih vijesti.

"Takođe, buiće riječi i o uticaju aktuelnih bezbjednosnih pitanja kako na oblikovanje međunarodnih odnose, tako i na budućnost Evrope i ostatka svijeta".

U programu Foruma, kao novina, uvršten je i poseban panel posvećen izuzetno važnoj temi : uzročno posledična povezanost religije i bezbjednosnih pitanja.

Ovogodišnji 2BS Forum okupiće više od 400 učesnika iz cijelog svijeta, među kojima su predsjednici, premijeri, ministri odbrane, ministri vanjskih poslova i drugi visoki zvaničnici iz zemalja Jugoistočne Evrope, zvaničnici SAD i EU, istaknuti analitičari, predstavnici akademske zajednice, eksperti iz oblasti bezbjednosne politike, mediji, itd. Posebna važnost skupa odnose se I na činjenicu da je organizovan neposredno pred obilježavanje prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO.

Organizator 2BS Foruma je Atlantski savez Crne Gore pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, a u saradnji sa Ambasadom SAD i NATO.

]]>
Thu, 10 May 2018 14:44:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/202866/na-2bs-forumu-o-bezbjednosti-na-balkanu.html
Politika Alijanse jača evropske vrijednosti http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/202512/politika-alijanse-jaca-evropske-vrijednosti.html O članstvu u NATO nije moguće govoriti izolovano i van konteksta Evropske unije i vrijednosti koje ona baštini. NATO i evropske integracije su dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne bezbjednosti, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice, kazao je ministar odbrane, Predrag Bošković. ]]>

Bošković se, govoreći na godišnjem Free Market Road Show koji je, u okviru posjete Podgorici, na Univerzitetu Donja Gorica organizovao Austrijski ekonomski centar (Austrian Economic Center, AEC), posvećenom vezi NATO članstva i evropskih vrijednosti, osvrnuo na period trasiranja i definisanja spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore nakon obnove državnosti, kao i na izazove u dostizanju NATO kriterijuma, pogotovo u procesu reforme sistema odbrane.

Bošković je kazao da ulazak u NATO predstavlja jedan od najznačajnijih momenata u novijoj crnogorskoj istoriji, da je riječ o civilizacijskom iskoraku koji je donio mnoge benefite, ali i nove vrijednosti na društveno-ekonomskom planu.

On je istakao da postignuti rezultati i lekcije savladane na evroatlantskom putu, predstavljaju značajno iskustvo na putu ostvarenja drugog spoljnopolitičkog cilja naše zemlje – članstva u EU.

"NATO integracije podstiču EU integracije. Politika koju promoviše Alijansa počiva na jačanju evropskih vrijednosti. U prilog tome govori činjenica da je saradnja Saveza sa EU visoko pozicionirana na NATO agendi. Bez koherentnog i usklađenog pristupa ove dvije najrazvijenije međunarodne organizacije, nemoguće je govoriti o stabilnom međunarodnom okruženju", kazao je Bošković.

On je podvukao da se Crna Gora snažno zalaže za politiku otvorenih vrata evroatlantske zajednice, posebno zbog istorijske nestabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

"Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su veoma značajni kriterijumi za NATO i EU. Bez stabilnosti regiona nije moguće govoriti o integracijama u porodicu evropskih država", istakao je Bošković.

Bošković je podsjetio da pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u mirovnim misijama pod okriljem Evropske unije, u misiji ATALANTA u vodama Somalije, od 2010. i u misiji EUTM u Maliju, od 2014.

Uvodna izlaganja imali su Barbara Kolm (Barbara Colm), direktorka AEC-a, i Veselin Vukotić, rektor UDG-a, dok je, pored Boškovića, na panelu učestvovao predsjednik Savjeta Javnog servisa, Ivan Jovetić.

Jedanaesti godišnji Road Show, čija je tema “Vrijednosti, koje vrijednosti?” (Values, what values?), a koji u saradnji sa oko 100 vodećih think - tank kompanija i evropskih univerziteta organizuje Austrijski ekonomski centar (AEC), obilazi tokom aprila i maja 40 gradova širom Evrope, među kojima je i Podgorica.

]]>
Mon, 7 May 2018 13:11:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/202512/politika-alijanse-jaca-evropske-vrijednosti.html
Vlast i opozicija oprečno o članstvu http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/201659/vlast-i-opozicija-oprecno-o-clanstvu.html Crnogorski parlament na današnji dan, prije godinu, na Cetinju je usvojio Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim su obezbijeđeni uslovi za stupanje Crne Gore u NATO. Ostvarenim u minuloj godini, zadovoljni u Alijansi. To u Crnoj Gori vlast i opozicija različito tumače. Građani će benefite osjetiti kroz desetak godina, poručuju iz civilnog sektora. ]]>

Učinak 29. članice Alijanse, godinu kasnije, pozdravlja i generalni sekretar Jens Stoltenberg.

“Crna Gora doprinosi miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Učestvuje u međunarodnim misijama, povećaće broj vojnika u Avganistanu. Takođe, Vaša zemlja ima jasan plan da za članstvo izdvaja dva odsto BDP-a”, kazao je Stoltenberg.

Zadovoljni su i u vladajućoj koaliciji.

Predsjednik Odbora za bezbijednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić ističe da se Crna Gora pokazala kao ozbiljan i pouzdan partner NATO-a.

“Mi ćemo uspjeti da sačuvamo svoj suverenitet i teritorijalni integritet, kako bi kako bi raspršili iluzije svima onima koji uvijek Crnu Goru vide u sastavu nekih drugih veliko-državnih projekata. Ja mislim da je ta priča završena zauvijek”, uvjeren je Stanišić.

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković ističe da je ta priča završena, ali ne voljom građana. 

“Po ispitivanju javnog mnjenja, donesen je u Skupštini, nelegitiman čin. Trebalo je raspisati referendum”, smatra Joković.

Stanišić poručuje da su benefiti nesporni i vidljivi.

“Prošlogodišnja turistička sezona, bila je najbolja od kada se Crna Gora bavi turizmom. Takođe, strane investicije su znatno bolje, dolaze od investitora iz zemalja članica NATO Alijanse”, navodi Stanišić.

Koristi članstva, Joković pak ne vidi.

“Nema novih investicija, nema povećanja BDP-a, nema povećanja plata, nezaposlenost je veća nego što je bila. Prema tome, efekti su ravni nuli”, kaže Joković.

Izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović smatra da će stvarne efekte sprovedenih reformi građani osjetiti tek za desetak godina.

“Ono što sasvim sigurno, šira zajednica ili građani mogu očekivati, to je da će se kako vrijeme bude odmicalo i naše institucije postepeno depolitizovati i prilagođavati novim standardima koje sada dijele zemlje NATO-a”, smatra Dedović.

Dedović ističe da je standarde NATO država u pojednim oblastima, Crna Gora već dostigla.

“Crna Gora kao članica NATO saveza, počela je bivati poštovana od strane svih zemalja svijeta. Naravno, u kratkom roku, ono što možemo reći jeste da je došlo do modernizacije u opremi, naoružanju i tehnici u službama bezbijednosti i odbrane”, kazao je Dedović.

Dio kolektivnog sistema odbrane, naša zemlja zvanično je postala 7. juna minule godine. Tada se crnogorska zastava zavijorila ispred sjedišta Alijanse u Briselu.

Marija Barjaktarović, Radio Crne Gore

]]>
Sat, 28 Apr 2018 13:12:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/201659/vlast-i-opozicija-oprecno-o-clanstvu.html
Žrtava se sjećati s pijetetom http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/198055/zrtava-se-sjecati-s-pijetetom.html Društvo je obavezno da se sa pijetetom sjeća žrtava, palih vojnika i nevino stradalih civila tokom NATO bombardovanja 1999. godine, poručili su iz Socijalističke narodne partije. ]]>

Oni su podsjetili da su na današnji dan, prije 19 godina, avioni NATO pakta bombardovali Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Iz SNP-a su ocijenili da je bombardovanje, koje je trajalo 78 dana, uz patnje naroda, rušenje puteva, mostova, bolnica, aerodroma, brojne stradale civile i pripadnike Vojske Jugoslavije “jedna od najtamnijih mrlja na obrazu međunarodne zajednice, koja je bez odluke Ujedinjenih nacija bombardovala suverene zemlje”.

“Naša je obaveza da se sa pijetetom sjećamo žrtava bombardovanja, palih vojnika i nevino stradalih civila, medju kojima je bilo i djece. Da se nikad ne zaboravi i da se nikad i nikome ne ponovi”, poručili su iz partije.

]]>
Sat, 24 Mar 2018 18:15:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/198055/zrtava-se-sjecati-s-pijetetom.html
Od bombardovanja 19 godina http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/198000/od-bombardovanja-19-godina.html Navršava se 19 godina od početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Trajalo je 78 dana, a ukupan broj žrtava nikada nije utvrđen. ]]>

Procjenuje se da je tokom tih 78 dana bombardovanja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, dok je ukupna materijalna šteta procijenjena na više desetina milijardi dolara.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ donijeta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN. 

Naredbu je američkom generalu Vesliju Klarku, tadašnjem komandantu savezničkih snaga, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Klark je kasnije u knjizi "Moderno ratovanje" napisao ne samo da je planiranje vazdušne operacije NATO-a protiv SRJ intenzivirano sredinom juna 1998. već i da je završeno krajem avgusta te godine. 

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspjeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosova. 

NATO je 24. marta 1999. u 19.45 započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja u Srbiji i Crnoj Gori. 

Poslije više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, posljednji projektili su pali na područje sela Kokoleč tog dana u 13.30 časova. 

Savjet bezbjednosti UN je istog dana, 10. juna 1999, usvojio Rezoluciju 1244, a na Kosovo je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja.

]]>
Sat, 24 Mar 2018 08:44:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/198000/od-bombardovanja-19-godina.html
CG 11. po izdvajanjima za odbranu http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/197134/cg-11-po-izdvajanjima-za-odbranu.html Crna Gora je za odbranu u 2017. godini potrošila 66 miliona eura, odnosno 1,58 odsto bruto društvenog proizvoda. Iako je po izdvajanju u odnosu na BDP na 11. mjestu među članicama Alijanse, Crna Gora je od svih članica izdvojila najmanji iznos, 66 miliona, pokazao je NATO izvještaj za 2017. godinu. ]]>

Prema podacima objavljenim u NATO godišnjem izvještaju za 2017. godinu, koji je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg predstavio juče u Briselu, najviše novca za odbranu izdvajaju Sjedinjene Američke Države i to 3,57 odsto GDP ili 685,957 milijardi dolara.

U poređenju sa zemljama regiona, Crna Gora izdvaja najviše BDP na sektor odbrane. Tako Hrvatska izdvaja 1,26 odsto (690 miliona dolara), Slovenija 0,92 odsto (478 milion dolara) Slovačka 0,98, (preko milijardu dolara) Albanija (145 miliona) ili 1,10 odsto BDP.

Kad je u pitanju broj vojnih lica, Crna Gora prema ovom dokumentu ima 1.700 vojnih lica. Dok najmanje ima Luksemburg 800.

Najbrojniji su Amerikanci, dok od zemalja šireg regiona prednjači Hrvataska sa 15.000. Albanija ima 6.800 vojnika, Slovenija takođe, dok je vojnih lica u Bugarskoj 25.000. Predstavljajući izvještaj, Stoltenberg je kazao da je u 2017. godini bilo mnogo posla za NATO, ali da će i u 2018. nastaviti sa radom kako bi se očuvao mir.

"Ovaj izvještaj pokazuje da, u svijetu koji je nepredvidiv, Alijansa pojačava svoj doprinos kako bi očuvala naše zemlje bezbjednim", kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu NATO u Briselu.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 07:34:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/197134/cg-11-po-izdvajanjima-za-odbranu.html
Članstvo u NATO motiv za region http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/190847/clanstvo-u-nato-motiv-za-region.html Članstvo Crne Gore u NATO dodatan je motiv i drugim zemljama u okruženju, koje strijeme članstvu u Alijansu, da istraju u svojim namjerama i da sprovode neophodne reforme na putu integracija, kazao je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović. ]]> On se danas, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastao danas sa direktorom NATO Direktorata za planiranje odbrane Polom Severoom.

"Ivanović se zahvalio na posjeti i izuzetnoj podršci koju NATO kontinuirano pruža Crnoj Gori. Sastanak je bio prilika da Ivanović upozna sagovornika sa dosadašnjim preduzetim koracima u ostvarenju zadatih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Ivanović je, kako se dodaje, tokom sastanka upoznao sagovornika i sa ostvarenim rezultatima u planiranju odbrambenih sposobnosti Crne Gore.

Severo je pohvalio napredak koji je Crna Gora ostvarila, što je doprinijelo formalizovanju članstva u NATO, kao i doprinosu koji pruža u ostvarenju zajedničkih ciljeva kolektivnog sistema bezbjednosti.

"Istovremeno je naglasio da Crna Gora može računati na podršku NATO pri ostvarenju potpune integracije", navodi se u saopštenju.

Na kraju sastanka, sagovornici su razmotrili dosadašnju saradnju i dogovorili detalje o nastavku u oblasti planiranja odbrambenih sposobnosti.  Takođe, razgovarano je o mogućnostima i izazovima koji Crnu Goru očekuju u narednom periodu.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 13:38:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/190847/clanstvo-u-nato-motiv-za-region.html
Već osjetili benefite članstva u NATO http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/189713/vec-osjetili-benefite-clanstva-u-nato.html Prethodna godina za Ministarstvo odbrane bila je i više nego uspješna, i to zahvaljujući članstvu u NATO-u, kaže resorni ministar Predrag Bošković. Prve benefite građani su osjetili tokom požara, a boljitka za našu državu će, kako kaže, biti još jer u Vladi očekuju veći priliv stranih investicija. U Ministarvu odbrane planiraju obnavljanje opreme, iako , kažu, naša vojska može da parira najrazvijenijim zemljama svijeta. ]]>

Peti jun, datum kada je Crna Gora postala 29. članica NATO-a, upisan je u Crnogorskoj istoriji, i to je prema riječima ministra odbrane Predraga Boškovića, možda i najveći civilizacijski iskorak naše države. On kaže da je dovoljno reći da smo dio najvećeg vojno političkog saveza i najrazvijenijih demokratija svijeta.

"Oni konkretni benefiti što bi trebao da vidi svaki građanin, vidjeli ste i ljetos kada je su bili oni veliki požari, kada je NATO reagovao u manje od 24 sata, stigla je pomoć NATO partnerskih zemalja, pojedinih članica NATO-a kao što je Bugarska i Hrvatska, i uspjeli smo da se izborimo sa tom starvičnom nepogodom bez ljudskih žrtava i bez velike materijalne štete", istakao je Bošković za TVCG.

Članstvo u NATO-u i ekonomski znači mnogo, jer, kaže Bošković, investitori Crnu Goru doživljavaju kao zemlju u kojoj je vladavina prava zagarantovana i u kojoj se vlasti odlučno bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. On tvrdi da smo imali priliku da prve ekonomske rezultate vidimo i u godini za nama, a vjeruje da ćemo ih gledati i ubuduće.

Na daljoj afirmaciji Crne Gore, radiće i diplomatsko vojni predstavnici.

"Tamo gdje imamo i određene jedinice slaćemo i komanda lica, a što se tiče samih vojno diplomatskih predstavništava, mi nećemo mnogo širiti mrežu. Ona je trenutno imamo svoje misije u Berlinu, Beču, Briselu i Vasingtonu. Na tome ćemo za sada ostati, možda razmišljamo u narednom periodu da pošaljemo nekoga i u Veliku Britaniju", kazao je ministar odbrane.

Bošković naglašava i da je Crna Gora i prije članstva, dobijala donacije zemalja članica, naročito one iz SAD-a. Očekujemo pomoć i iz Njemačke, jer nas, kaže, sve razvijenije zemlje, ne bez razloga, doživljavaju kao kredibilnog partnera.

"Ono što je bitno jeste da sada kao članice tog bezbjednosnog sistema ne moramo razvijati te skupe sisteme bezbjednosti, siguran sam da ne bi bili sposobni a samim tim bi bila ugrožena bezbjednsot Crne Gore, na ovaj način bezbjednost je zagaranovana , granice su zagarantovane , to je najveći bezbjednosni doprinos NATO-a Crnoj Gori", naveo je Bošković.

Kazao je da za 2018. u Ministravu imaju ambiciozne planove, jer će im na raspolaganju biti 53 miliona eura. Dio će iskoristiti za obnavljanje opreme, od koje izdvajaju nabavku tri višenamjenska helikoptera, a dio za poboljšanje standarda zaposlenih u vojsci.

]]>
Fri, 5 Jan 2018 16:13:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/189713/vec-osjetili-benefite-clanstva-u-nato.html
Vrata NATO-a da ostanu otvorena http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/186247/vrata-nato-a-da-ostanu-otvorena.html Ministar odbrane Predrag Bošković saopštio je da će Crna Gora, kao članica NATO-a, nastaviti da promoviše demokratske vrijednosti alijanse, kao i da podržava sve susjedne zemlje koje su orijentisane ka članstvu u evroatlantskoj porodici. ]]>

Bošković je, na marginama sastanka ministara odbrane Američko–jadranske povelje (A-5), koji se održava danas u Ohridu, razgovarao sa kapetanom bojnog broda Gorazdom Bartolom, šefom NATO Kancelarije za vezu u Skoplju.

Bošković je izrazio zadovoljstvo podrškom koju NATO kancelarija pruža makedonskim institucijama u procesu evroatlantskih integracija.

"Bošković i Bartol su razmijenili mišljenja o situaciji u regionu i saglasili se da su integracije i kontinuirana regionalna saradnja presudni za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Bošković je naglasio da će se Crna Gora zalagati da vrata Alijanse ostanu otvorena za sve zemlje koje svojim rezultatima reformi pokažu da zaslužuju mjesto u NATO, i ponovio da na tom putu Makedonija moze računati na punu podršku Vlade Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar Bošković sastao se i sa ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti, Rustemom Berišom, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji Crne Gore i Kosova u oblasti bezbjednosti, kao i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana.

"Bošković i Beriša su se složili da postoji dovoljno prostora za unapređenje bilateralne saradnje Crne Gore i Kosova u oblasti bezbjednosti, ističući da unapređenje saradnje zemalja regiona doprinosi očuvanju povoljnog bezbjednosnog ambijenta u ovom dijelu Evrope. Ministar Bošković je istakao da će Crna Gora, kao članica NATO nastaviti da promoviše demokratske vrijednosti Sjevernoatlantske zajednice, kao i da podržava sve susjedne zemlje koje su orijentisane ka članstvu u evroatlantskoj porodici. Ministar Beriša se zahvalio na podršci Crne Gore politici 'otvorenih vrata', ukazujući na neprocjenjiv značaj spremnosti Crne Gore da svoja iskustva iz evroatlantskog procesa podijeli sa zemljama koje su se opredijelile za politiku mira i prosperiteta", navode iz MO.

]]>
Fri, 1 Dec 2017 10:26:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/186247/vrata-nato-a-da-ostanu-otvorena.html
NATO partnerima predstavili CG proizvode http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/185092/nato-partnerima-predstavili-cg-proizvode.html U sjedištu NATO-a u Briselu, juče je održan NATO Humanitarni bazar, na kome su zemlje članice Alijanse i Partneri predstavili i, u dobrotvorne svrhe, prodavali svoje nacionalne proizvode, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. ]]>  

Navodi se da je u akciji, kao i prethodnih godina, učestvovalo je i Stalno predstavništvo Crne Gore pri NATO, uz podršku Ministarstva odbrane, Privredne komore i privrednika Crne Gore.

"To je bila prilika da se velikom broju posjetilaca predstave kulturni i turistički potencijali naše zemlje, kao i crnogorski proizvođači hrane i pića", poručili su iz Ministarstva. 

Među mnogobrojnim gostima, crnogorski štand su obišli zamjenica generalnog sekretara NATO, Rouz Gotemeler, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog komiteta, general-potpukovnik Stiven M. Šepro i generalni direktor Međunarodnog vojnog štaba, general-potpukovnik Jan Broek.

"Crna Gora na ovoj značajnoj manifestaciji učestvuje od 2011. godine", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Mon, 20 Nov 2017 12:54:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/185092/nato-partnerima-predstavili-cg-proizvode.html
CG pouzdan saveznik SAD-a i NATO-a http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/183323/cg-pouzdan-saveznik-sad-a-i-nato-a.html Crna Gora je pouzdan saveznik Sjedinjenim Američkim Državama i NATO, zaključeno je tokom današnjeg susreta ministra odbrane, Predraga Boškovića i vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu SAD, Lore Kuper. ]]>

Kako navode iz Ministarstva odbrane, Bošković je zahvalio na sveobuhvatnoj podršci i značajnom doprinosu SAD-a u procesima reformi koje su prethodile članstvu Crne Gore u Alijansi.

"On je istakao da je bilateralna saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane sadržajna i kvalitetna, ukazujući na modalitete njenog unapređenja kroz savezništvo u okvirima NATO. Ministar je naglasio da će Crna Gora nastaviti da se snažno zalaže za trajnu stabilnost na Zapadnom Balkanu, posebno kroz unapređenje regionalne bezbjednosne saradnje i promociju NATO politike otvorenih vrata, te da doprinosi međunarodnom miru aktivnim učešćem u mirovnim misijama", navode u saopštenju.

Bošković je, kako navode iz Ministarstva, podvukao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da podržava Vojsku Crne Gore u budućim etapama integracije u kolektivni sistem bezbjednosti, kao i u procesima modernizacije i jačanja interoperabilnosti, te da konstantno ulaže u edukaciju i usavršavanje kadra.

"Kuper je apostrofirala uspjeh Crne Gore u evroatlantskim integracijama. Ona je naglasila da Crna Gora predstavlja primjer ostalim zemljama regiona, posebno na planu realizacije glavnih spoljno-političkih ciljeva značajnim trudom i adekvatno sprovedenim reformama", dodaju u saopštenju..

Kuper je, kako ističu, kazala da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u promociji NATO vrijednosti u regionu, ali i u daljoj modernizaciji Vojske Crne Gore.

Američka delegacija koju predvodi Kuper boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane, u okviru sedmih Bilateralnih odbrambenih konsultacija dvije zemlje.

Tokom konsultacija, navode, da je delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, upoznala američke sagovornike sa aktivnostima Crne Gore kao NATO članice, te aktuelnim i budućim planovima modernizacije Vojske Crne Gore.

"Ivanović i Kuper su razgovarali i o bezbjednosnoj i političkoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi, kao i o načinima za unapređenje bilateralne odbrambene saradnje u narednom periodu", zaključili su u saopštenju.

]]>
Fri, 3 Nov 2017 16:55:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/183323/cg-pouzdan-saveznik-sad-a-i-nato-a.html
"CG na dobrom putu i primjer regionu" http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/181416/cg-na-dobrom-putu-i-primjer-regionu.html Rezultati u procesu reformi pokazatelj su da je Crna Gora na dobrom putu i primjer koji treba da slijede ostale zemlje regiona, ocijenio je menadžer za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Tomas Majr-Hartington. ]]>

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se danas sa Majr-Hartingtonom i ambasadorom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivom Oravom.

„Predstavnici Evropske unije čestitali su na članstvu Crne Gore u Alijansi i pozdravili napredak u pristupanju EU, istakavši da je Crna Gora pouzdan i dosljedan partner Unije. Majr-Hartington naveo je da su do sada ostvareni rezultati u procesu reformi pokazatelj da je Crna Gora na dobrom putu i primjer koji treba da slijede ostale zemlje regiona“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bošković je, kako se navodi, rekao da je članstvom u NATO Crna Gora ostvarila jedan od svojih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva, kao i da će u narednom periodu intenzivno raditi na integrisanju nacionalnog sistema u sistem kolektivne bezbjednosti Alijanse.

„Istakao je da će naša zemlja ostati čvrsto posvećena svom evropskom cilju, kao i da su do sada sprovedene reforme stabilna osnova za uspjeh pregovaračkog procesa i budućeg članstva u EU“, navodi se u saopštenju.

Ministar je kazao da Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem NATO, EU i UN.

„Takođe, naveo je da će Crna Gora kao nova članica NATO snažno podržavati aspiracije susjeda kada je riječ o članstvu u EU i NATO i nastaviti da pruža puni doprinos regionalnom miru i stabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnom statusu pregovaračkog procesa, sa fokusom na poglavlja koja se tiču pitanja odbrane i bezbjednosti.

„Saglasili su se da su evropske i evroatlantske integracije komplementarni procesi i da je u tom cilju važno izbjeći dupliranje snaga u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne prijetnje“, navedeno je u saopštenju.

]]>
Mon, 16 Oct 2017 17:59:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/181416/cg-na-dobrom-putu-i-primjer-regionu.html
"Impresivni rezultatati CG" http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/180647/impresivni-rezultatati-cg.html Rezultati koje je Crna Gora posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja NATO standarda su impresivni, ocijenio je generalni seketar Alijanse, Jens Stoltenberg. ]]>

On je na Plenarnoj sjednici Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, zahvalio parlamentu Rumunije na organizaciji 63. godišnjeg zasijedanja tog tijela i aktivnostima kojima država domaćin kao članica Alijanse doprinosi očuvanju međunarodnog mira.

„U kontekstu aktuelnog skupa istakao je važnost djelovanja i snaženja uloge Parlamentarne skupštine NATO posebno imajući u vidu da jačanja veze između parlamentaraca i građana doprinosi boljem predstavljanju rada i rezultata NATO“, piše u saopštenju crnogorskog parlamenta.

Stoltenberg je podsjetio da Sjeverno atlantska Alijansa predstavlja čuvara bezbjednosti građana na globalnom nivou, spremnog da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima i naglasio da je taj političko-vojni savez u cjelosti posvećen ispunjavanju datih obećanja i postavljenih ciljeva.

„Tokom riječi o Zapadnom Balkanu te aktivnostima koje je NATO imao na ovom području i politici otvorenih vrata s tim u vezi, Jens Stoltenberg je istakao da su impresivni rezultati koje je Crna Gora tokom posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja standarda te iskazana puna posvećenost zajedničkim ciljevima Alijanse, predstavljali njenu najbolju preporuku za punopravno članstvo u NATO“, piše u saopštenju.

Navoi se da se Stoltenberg posebno osvrnuo i na pitanje jačanja saradnje na relaciji NATO-Evropska unija, posebno imajući u vidu aktuelni složeni međunarodno bezbjednosni ambijent, i istakao važnost integrisane i djelotvorne bezbjednosne saradnje na tom nivou u cilju združenog suprotstavljanja unutrašnjim i vanjskim bezbjednosnim izazovima.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO, Paolo Alli, čestitao je Crnoj Gori na punopravnom članstvu u Alijansi, poželio dobrodošlicu u zajednicu euroatlantskih država i pozvao učesnike da aplauzom podrže taj uspjeh, kako za Crnu Goru tako i Alijansu.

„Istakao je da ulazak Crne Gore u Sjeverno atlantsku Alijansu predstavlja rezultat posvećenog i predanog rada u proteklom periodu kao i pruženog doprinosa međunarodnom miru, i istakao čvrsto uvjerenje da će isti biti nastavljen u predstojećem periodu“, navodi se u saopštenju.

Učesnicima Plenarne sjednice predstavljen izvještaj blagajnika Parlamentarne skupštine NATO Marc Angel-a, i s tim u vezi uslijedilo je izjašnjenje delegata o Nacrtu budžeta za narednu godinu.

Saopšteno je da su se delegati izjasnili o predlozima rezolucijama i amandmana na Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine NATO.

“U okviru tačke dnevnog reda Plenarne sesije posvećene izboru i imenovanjima za predsjednika Parlamentarne skupštine NATO ponovo je izabran član stalne Delegacije Italije Paolo Alli, a za potpredsjednike - Lord Campbell iz Ujedinjenpišekaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je 63. Godišnje zasijedanje PS NATO okupilo predstavnike parlamenata zemalja članica iz Sjeverne Amerike i Evrope, pridruženih i partnerskih zemalja, posmatrače i druge relevantne predstavnike sa ciljem vođenja diskusija o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima međunarodnog karaktera.

Kako se navodi, stalna Delegacija Skupštine Crne Gore koja je učestvovala u radu 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO bila je u sastavu Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu.

Dodaje se da 63. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO današnjom Plenarnom sesijom završava rad.

]]>
Mon, 9 Oct 2017 17:45:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/180647/impresivni-rezultatati-cg.html
"Ratni čin" Rusije ka CG http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/179348/ratni-cin-rusije-ka-cg.html Američki senator, Ron Džonson optužio je Moskvu za ratni čin protiv Crne Gore, poručujući da Zapad mora da obrati pažnju na Jugoistočnu Evropu, čije odnose sa zapadnim demokratijama Rusija aktivno pokušava da podrije. ]]>

"Suđenje u Crnoj Gori trebalo bi da dokaže svima koji su spremni da slušaju da to nije bila samo propaganda i širenje dezinformacija. To je bio čin rata protiv sada članice NATO-a. To je ozbiljna situacija", kazao je on.

Senator Džonson govorio je na prvom Transatlantskom forumu za strateške komunikacije u Atlantskom savjetu, na kojem se raspravljalo o pokušajima državnih i ne-državnih aktera, među kojima je i Rusija, da utiču na zapadne demokratije, širenjem dezinformacija.

Pokušaji Rusije da se miješa u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore za republikanskog senatora Rona Džonsona, predsjedavajućeg pododbora za Evropu u senatskom Spoljnopolitičkom odboru, nijesu bili iznenađujući. Destabilizujuća priroda ruskih poteza, kako je rekao na današnjoj konferenciji u Atlantskom savjetu, vidljiva je širom Evrope, naročito u njenom istočnom dijelu.

Moskva, upozorava američki senator, svakodnevno pokušava da podrije odnose zapada sa državama u Jugoistočnoj Evropi, regionu – koji je prema njegovom mišljenju – na prekretnici.

“Ključno je da zapadna Evropa, zapadne demokratije obraćaju pažnju i da prenesemo Balkanu, jugoistočnoj Evropi, koliko su ključni za nas, za mir i stabilnost. Ako to ne uradimo, počeće da se okreću istoku, u situaciji kada je njihova cjelokupna ekonomska budućnost na zapadu. Susreo sa sam se sa predsjednikom Vučićem, sa predsjednikom Kosova. Oni bi željeli da poboljšaju odnose, da preuzmu rizik za mir, ali im je potrebna pomoć i podrška Amerike, Evropske unije i NATO-a”, rekao je Džonson.

Samo Zapad može da donese bezbjednost regionu, kategoričan je senator Džonson, koji ove godine više puta posjetio Balkan.

“Ne bi trebalo da budemo toliko usredsređeni na našu unutrašnju situaciju da zaboravimo koliko su važni odnosi i angažman sa Jugoistočnom Evropom. Njihova budućnost je sa nama. Moramo to da prepoznamo i da uradimo sve što možemo da im obezbijedimo stabilnost, da im otvorimo vrata. U suprotnom ćemo propustiti šansu”, kazao je on.

U međuvremenu, ključno pitanje ovdje i s druge strane Atlantika je kako se suprostaviti ruskoj kampanji dezinformisanja i destabilizacije. Džonson smatra da je za to neophodna čvršća saradnja i bolja koordinacija SAD i Evrope.

“Suština ruske propaganda je širenje dezinformacija, da se Evropljani natjeraju da vjeruju da nikome ne mogu da vjeruju. Svakako ne Rusiji, ali ni zapadnim liderima. Time se podrivaju demokratije i to je veoma efikasna strategija. Potrebna nam je daleko bolja koordinacija da se tome suprostavimo, ako ćemo da obezbijedimo mir i stabilnost”, zaključio je senator DŽonson.

]]>
Wed, 27 Sep 2017 07:35:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/179348/ratni-cin-rusije-ka-cg.html
"Pokazatelj vrijednosti mreže partnera" http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/179132/pokazatelj-vrijednosti-mreze-partnera.html Civilna NATO vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija demonstracija je istinske vrijednosti mreže partnera Alijanse, ocijenjeno je na današnjem otvaranju vježbe u Tuzli. ]]>

Vježbu “Bosna i Hercegovina 2017” organizuju Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), koji je glavni mehanizam NATO-a za pružanje pomoći u evroatlantskom području.

U vježbi učestvuje 1.200 ljudi iz više od 34 savezničke i partnerske zemlje, uključujući i tim iz Crne Gore.

Vježba će trajati do 29. septembra, a danas je demonstrirano kako reagovati u dvije incidentne situacije – hemijskom incidentu i saobraćajnoj nezgodi.

Novinar agencije MINA iz Tuzle prenosi da je u prvoj vježbi, predstavljen specijalni robot koji se, u slučaju hemijskog incidenta, šalje na lice mjesta po uzorke, nakon čega na teren izlaze spasioci sa adekvatnom opremom, dok se u blizini nalazi i mobilna laboratorija.

Pokazano je i kako timovi, u slučaju saobraćajne nezgode sa pet povrijeđenih, reaguju i spašavaju iz auta žrtve, pružaju medicinsku pomoć i evakuišu ih helikopterom.

Vođa crnogorskog tima, Milan Radović, kazao je crnogorskim novinarima u Tuzli da im je čast da prvi put, nakon učlanjenja Crne Gore u NATO, učestvuju u jednom ovakvom događaju.

„To je ujedno velika obaveza pred ovim momcima, da se pokaže da smo spremni i da možemo ispunjavati sve standarde koje NATO od nas traži. Ovo je još jedna prilika da provjerimo i svoje kapacitete, našu interoperabilnost, da se uključimo u rad sa drugim timovima na terenu“, kazao je on.

Prema riječima Radovića, Crna Gora u vježbi učestvuje sa dva tima – jedan je tim za spašavanje sa upotrebom čamaca, odnosno spašavanje na vodi, a drugi je tim za CBRN.

„Ovo je odlična prilika da uvježbavamo ove timove. Timovi su obučeni, sertifikovani i ovo je još jedna prilika da oni svojim praktičnim radom na terenu pokažu svoju spremnost za eventualno djelovanje u vanrednim situacijama u realnim okolnostima“, poručio je Radović.

Asistent generalnog sekretara NATO-a, Sorin Dukaru /Sorin Ducaru/, kazao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom bezbjednosti BiH, Draganom Mektićem, da su razmjere ove, 17. vježbe EADRCC-a, impresivne.

„Ovo demonstrira istinsku praktičnu vrijednost našeg partnerstva. Partnerska mreža je jako važna za NATO i ova vježba je konkretan način za unaprjeđenje saradnje između Alijanse i njenih partnera“, kazao je on.

Dukaru je poručio da su u vanrednoj situaciji vrijeme i efikasna organizacija najbitniji.

On je ocijenio da vježba pomaže u pravim vanrednim situacijama, što spašava ljudske živote.

Dukaru je podsjetio da je EARDCC tokom proteklih nekoliko godina primao pozive za pomoć za vanredne situacije u regionu, u Albaniji, Crnoj Gori.

„Zemlje koje rade zajedno da odgovore na izazov – to je ono što NATO predstavlja“, poručio je Dukaru.

On je ocijenio da nikad ne treba uzeti zdravo za gotovo bezbjednost. „Istorija nas uči tome. I ova zemlja je imala takva iskustva, 2014. smo imali poslednje takvo nemilo podsjećanje u poplavama i solidarnost NATO i partnera je bila pokazana na djelu ovdje u BiH“.

„Vježbaćemo narednih dana široku lepezu spašavanja, reagovanja na vanredne situacije. Ovo povećava mogućnost za svaku zemlju da bolje sarađuje sa drugima. Ovo je prilika da se u realnim uslovima isprobaju neke nove tehnologije, novi koncepti“, rekao je Dukaru.

Kako je kazao, nijedna organizacija ili zemlja ne može biti tako dobro pripremljena niti efikasna u vanrednoj situaciji kao kad svi zajedno reaguju.

Dukaru je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je BiH važan partner NATO-a.

„Što se tiče BiH i NATO-a, NATO cijeni BiH kao partnera, imamo uvažavanje za neke od osnovnih ciljeva BiH. Kad se ispune uslovi i kad reforme osposobe bezbjednosni sektor, spremni smo da izgrađujemo partnerstvo sa BiH i dalje ga osnažujemo i ispunimo ciljeve, čak i članstvo u NATO kad se ispune svi ciljevi“, rekao je on.

Upitan kako je došlo do saradnje sa Bjelorusijom, koja učestvuje u vježbi kao partner, imajući u vidu dešavanja u baltičkom regionu, Dukaru je kazao da je vježba široko otvorena za sve partnere NATO-a iz evroatlantske zajednice i šire, podsjećajući da u vježbi učestvuje i Pakistan.

„Imamo samo jednu zemlju koja nije uključena u vježbu – dok traje politički dijalog, praktična saradnja sa Rusijom je zaustavljena. Nastavljamo svejedno politički dijalog sa Rusijom, a za druge zemlje iz partnerstva vježba je otvorena i zahvalni smo svim učenicima koji doprinose vježbi“, kazao je on.

Mektić je poručio da vježba ima neprocjenjivu vrijednost za samu BiH, ali i za region i sve zemlje koje učestvuju u vježbi.

„Da se na određen način provjere, da ovdje u BiH naučimo određene lekcije u svrhu spašavanja ljudskih života i imovine i otklanjanja posledica katastrofa“, kazao je on.

Mektić je rekao da sa NATO-om skoro godinu radi na pripremi i organizaciji ove vježbe.

„Ovdje su zaista nova iskustva, dostignuća, i u tehnološkom smislu, i u obučenosti osoblja za sprječavanje posledica ovih katastrofa i posebno nama u BiH ovo treba da znači da bukvalno kao društvo i država dajemo jedan apsolutno veći značaj ovoj komponenti“, kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, vježba znači da se u saradnji više od 34 zemlje može zajednički raditi, jedni drugima pomagati i da praktično posledice katastrofa, bez obzira na to kakve bile, mogu svoditi na minimalni nivo.

Kako je objašnjeno, vježba se sastoji iz teorijskog dijela, tokom kog timovi razgovaraju sa stručnjacima, i praktičnog, koji će se dešavati na više lokacija, i obuhvatiće i noćne vježbe.

Cilj vježbi je, kako je poručeno, da timovi uspiju da odgovore na zadatke, sarađuju sa drugim timovima, kao i da se kućama vrate bezbjedni.

]]>
Mon, 25 Sep 2017 15:54:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/179132/pokazatelj-vrijednosti-mreze-partnera.html
NATO bi da okupira Srbiju i proguta Balkan http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/178332/nato-bi-da-okupira-srbiju-i-proguta-balkan.html Narod Crne Gore talac je dvije nedemokratske elite - one u Crnoj Gori i njihovih partnera u NATO savezu, ocijenio je predsjednik Otpora beznađu i Pokreta za neutralnost, Marko Milačić. ]]>  

On je, na anti NATO protestu koji je nedavno održan u Švedskoj, rekao da je Crna Gora postala članica NATO-a "na silu i protiv volje većine građana, bez referenduma ".

"Mom narodu nije dozvoljeno da odluči. Moj narod je brutalno prevaren. Moj narod je talac dvije nedemokratske elite: one u Crnoj Gori i njihovih partnera u NATO savezu. Moj narod se – procesom atlantizacije koji traje posljednje tri decenije – iskorjenjava, dijeli i uništava", saopštio je Milačić na protestu.

Prisutnima je saopštio da je Crna Gora "suočena sa snažnim, dvostrukim pritiskom".

"Pritisak spolja dolazi od NATO saveza i tog konglomerata ubilačke sile. Sa druge strane pritisak iznutra dolazi od tri decenije nesmjenjivog režima Mila Đukanovića", rekao je Milačić.

On je iznio, kako je rekao, zvanični podatak, prema kom je "čak 84 odsto građana Crne Gore za referendum o učlanjenju u NATO".

"Referenduma nije bilo. Iako je većina građana moje zemlje za neutralnost, odluka da pristupimo NATO-u donijeta je. Ne samo to, NATO želi da okupira i susjednu zemlju, Srbiju, da tako proguta cijeli Balkan. To ne smijemo dozvoliti. Ovdje je u pitanju duša cijele regije", kazao je Milačić.

Tvrdi da su izbori u Crnoj Gori "falsifikovani", dok su institucije, prema njegovim riječima, "privatizovane".

"Imate slobodu govora, ali ako kritikujete premijera i njegove drugove, ostaćete bez posla, dobiti prijetnje, ugroziti sigurnost svoje porodice, možda ćete biti prebijeni, poslati u zatvor, ili čak ubijeni. Dakle, to su partneri NATO-a u Crnoj Gori", poručio je Milačić.

Stoga je neutralnost, prema njegovoj ocjeni, jedino održivo rešenje, koje garantuje dugoročnu stabilnost, prosperitet i mir.

"Zato je od velike važno da vi, narod Švedske, nastavi i odbrani koncept neutralnosti. Borba za neutralnost i borba za očuvanje neutralnosti je prva linija odbrane slobodne Evrope. Biti Slobodan Evropljanin znači biti protiv NATO saveza", poručio je Milačić.

]]>
Sun, 17 Sep 2017 10:43:00 +0100 Otvoreno o NATO-u http://www.rtcg.me/vijesti/otvoreno-o-nato-u/178332/nato-bi-da-okupira-srbiju-i-proguta-balkan.html