Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

D.Ž.

01. 09. 2016. 20:57 >> 20:41

PAUNOVIĆ I VLASI

Ratifikacija neophodna, unutrašnja trvenja presudila

Ne postoji razlog da Kosovo ne ratifikuje Sporazum o demarkaciji granica sa Crnom Gorom, smatra načelnik odjeljenja za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima, Milan Paunović. Kosovski analitičar Azem Vlasi ne očekuje, kako je istakao za TVCG, da će današnja dešavanja u kosovskom parlamentu poremetiti odnose dvije države.

"Očekivali smo da će Kosovo, kao i Crna Gora, u skladu s potpisanim sporazumom i preuzetim obavezama, ratifikovati sporazum. Ne postoji apsolutno nijedan razlog da taj sporazum ne bude potpisan", kazao je Paunović gostujući u Dnevniku TVCG.

Još jednom je ponovio argumente za ratifikaciju.

"Podsjetimo da se raspad bivše države desio zbog granica. Nakon svih razaranja i ljudskih žrtava, svih sedam država na prostoru nekadašnje Jugoslavije nastale su u okviru nekadašnjih administrativnih, odnosno katastarskih, granica. Postavlja se pitanje - čemu sve to. Dalje, uslov za međunarodno priznanje svih sedam država bio je da one javno saopšte da se odriču da imaju pretenzija na teritorije susjeda. Sljedeće, nakon tri godine vođenja pregovora, usaglašenih stavova, potpisan je sporazum kojim je u milimetar potvrđena nekadašnja administrativna granica između Crne Gore i Kosova. Pored toga, radi se o granicama koje su utvrđene ustavom Kosova", kazao je Paunović, koji je predvodio crnogorski pregovarački tim o demarkaciji granice.

Smatra da nema razloga za zabrinutost.

"Ne vidim razloga za nestrpljenje. Treba imati razumijevanja za ukupnu političku situaciju na Kosovu", dodao je Paunović. 

Analitičar Azem Vlasi očekuje da će međunarodna zajednica pomoći da se prevaziđe trenutna, kako je nazvao, pat pozicija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније