Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

06. 09. 2016. 18:51 >> 18:31

FINANSIRANJE PARTIJA

CDT: I dalje se krši zakon

Broj subjekata koji ne objavljuju podatke se smanjuje, ali i dalje ima kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Oni su kazali da gotovo polovina državnih kompanija koje se nalaze u uzorku za monitoring ne objavljuje putne naloge iako su na to obavezne po zakonu.

„Obavezu objavljivanja putnih naloga nijesu ispunili Željeznički prevoz, Nacionalni parkovi, Rudnik uglja i Luka Bar. Putni nalozi Željezničke infrastukture ne obuhvataju cijeli izvještajni period“, navode iz CDT-a.

Oni smatraju da to što neke od najvećih državnih kompanija ignorišu zakonske obaveze, otvara sumnje da državne resurse koriste u partijske svrhe.

Iz CDT-a su ukazali da je rok za sedmodnevno objavljivanje putnih naloga i analitičkih kartica za period od 29. avgusta do 4. septembra istekao u ponedjeljak.

„Pored preduzeća, putne naloge u ovom periodu nije objavilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dok putni nalozi Uprave za inspekcijske poslove nijesu potpuni. Kada su u pitanju opštine putne naloge nijesu objavile Andrijevica i Kolašin. Putni nalozi Glavnog grada Podgorica ne obuhvataju kompletan izvještajni period“, precizirali su iz CDT-a.

Analitičke kartice, kako su dodali, nije obavilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, Uprava za inspekcijske poslove kao i opštine Andrijevica, Budva, Plav i Kolašin.

Navodi se da opština Rožaje više od mjesec nije uspjela da otkloni „kvar servera trezora“ - "kako uporno objašnjavaju razloge nepoštovanja zakona".

„Nepoštovanjem zakona, institucije, opštine i preduzeća otvaraju prostor za sumnje u zloupotrebe državnih resursa tokom izborne kampanje i dodatno urušavaju povjerenje u izborni proces“, ocijenili su iz CDT-a.

Oni su pozvali Agenciju za sprječavanje korupcije da razmotri prijave i dokaze koje će im CDT uputiti vezano za poštovanje zakona u periodu od 29. avgusta do 4. septembra i da reaguje u skladu sa svojim nadležnostima.

Kako su podsjetili, zaprijećena prekršajna sankcija za pravno lice koje ne objavljuje putne naloge je od pet do 20 hiljada eura, a od 200 do dvije hiljade eura za odgovorno lice u državnom organu koji u propisanim rokovima ne objavljuje analitičke kartice.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније