Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 10. 2017. 15:48 >> 15:20
1

PEJOVIĆ - ČRVENJAKOV

U EU u skladu s individualnim rezultatima

Crna Gora je nesporno lider na Zapadnom Balkanu u procesu evropske integracije i Bugarska će, naročito tokom predstojećeg predsjedavanja EU u prvoj polovini 2018, pružiti svu potrebnu podršku u pravcu intenziviranja pregovaračkog procesa i ubrzanja napredovanja prema članstvu u EU, saopšteno je tokom razgovora ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadora Bugarske u Crnoj Gori Mladena Črvenjakova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Pejović je upoznao ambasadora Bugarske s radom na zaokruživanju cjelokupnog procesa reformi s fokusom na ispunjavanje privremenih mjerila u oblasti vladavine prava.

"Iznio je očekivanje da će tokom predsjedavanja Bugarske EU Crna Gora otvoriti sva pregovaračka poglavlja i krenuti u intenzivniji proces njihovog zatvaranja", navodi se u saopštenju.

Ambasador Črvenjakov je pozdravio ostvarene rezultate i poručio da Bugarska podržava princip regate koji podrazumijeva napredovanje u skladu s ostvarenim individualnim rezultatima.

"Istakao je da će jedan od prvih prioriteta koje će Bugarska imati tokom predsjedavanja EU biti zagovaranje proširenja na zemlje Zapadnog Balkana", saopšteno je iz ministarstva.

Črvenjakov je kazao da će Bugarska intenzivirati komunikaciju država članica sa zemljama regiona, kroz organizaciju predstojećeg skupa posvećenog pravosuđu i unutrašnjim poslovima, te posebno organizaciji Samita između lidera država članica EU i Zapadnog Balkana u maju naredne godine.

"Na taj način će Bugarska, kao balkanska država, dati svoj doprinos daljoj integraciji Zapadnog Balkana i ubrzanju procesa proširenja", kazao je Črvenjakov.

Iz ministarstva napominju da su sagovornici dogovorili dalju saradnju po pitanju priprema za predsjedništvo.

"Ambasador Črvenjakov je prenio poziv ministru Pejoviću da u narednom periodu posjeti Sofiju kako bi se ministricom za predsjedavanje Bugarske EU dogovorili sljedeći koraci i kalendar predsjedništva u kontekstu politike proširenja", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније