Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Beta ]

25. 04. 2018. 23:46 >> 23:40

SLOVAČKA

Kuća ubijenog novinara biće muzej

Odbornici Trnavskog regiona na jugozapadu Slovačke jednoglasno su podržali ideju da se kuća ubijenog slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove u selu Velka Mača pretvori u Muzej slobode govora, javila je danas slovačka agencija TASR.

"Cilj tih ljudi koji su se pobrinuli da Kucijak i Kušnirova umru bio je da ućutkaju istinu i ljude koji se protiv zla i laži bore slobodnom riječju. I zbog toga sjećanje na Jana Kucijaka i Martinu Kušnirovu ne smije da iščezne u vremenu koje teče. Ne smijemo da dopustimo nikakvo ograničavanje slobode govora", kazao je o ideji malog muzeja slobode govora predsjednik regiona Trnave Jozef Viskupič.

Da kuća koju je mladi par strpljivo sam renovirao da bi u njoj nakon svadbe zasnovao porodicu, u kojoj su 21. februara brutalno ubijeni, Kucijak sa dva metka u srce, Kušnirova jednim metkom u glavu, prema ocjeni policije zbog tema o kojima je Kucijak pisao, postane Muzej slobode govora predložila je porodica mladog ubijenog para i njihovi prijatelji i kolege novinari a prihvatile su i ličnosti slovačkog kulturnog života i one vode kampanju za tu ideju.

Ideja je da Kucijakova kuća ne bude samo običan Muzej već i mjesto susretanja, izložbi i umjetničkih radionica a projekat je sada dobio zeleno svjetlo i od Trnavskog regiona koji će pomoći da se realizuje projekt.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније