Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

(Mina)

11. 06. 2018. 19:17 >> 19:07

DARMANOVIĆ U SPLITU

CEI snažna podrška integracijama

Centralno-evropska inicijativa (CEI) potvrdila je ulogu mehanizma za dijalog, izgradnju povjerenja i integrisani pristup u regionalnim pitanjima, snažno podržavajući evropsku integraciju država članica, ocijenio je šef diplomatije Srđan Darmanović.

On je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, učestvovao na sastanku šefova diplomatija zemalja članica CEI-a u Splitu.

Domaćin sastanka bila je potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, a učestvovali su šefovi diplomatija država članica, visoki predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi i Savjeta za regionalnu saradnju.

Navodi se da su u okviru sastanka ˝CEI: perpspektiva sjutrašnjice˝ ministri vanjskih poslova razgovarali o iskustvima i izazovima evropske integracije i zajedničkim naporima na očuvanju regionalne stabilnosti.

Darmanović je rekao da su sve zemlje regiona prošle kroz veoma izazovne faze i razvojne procese, ukazavši na značaj dinamične regionalne saradnje zasnovane na zajedničkim ciljevima, kao načina za prevazilaženje izazova sa kojima se region suoačava.

"CEI, kao jedna od najvažnijih platformi u tom smislu, potvrdila je svoju ulogu mehanizma za dijalog, izgradnju povjerenja i integrisani pristup u regionalnim pitanjima, snažno podržavajući evropsku integraciju država članica koje još nijesu u Evropskoj uniji, kao i finansiranje brojnih, projektno orijentisanih aktivnosti", kazao je Darmanović.

On je istakao da će Crna Gora nastaviti da podržava aktivnostima značajne za ostvarivanje zajedničkih interesa u CEI regionu.

Visoki zvaničnici zemalja članica Centralno-evropske inicijative razgovarali su i o evropskoj perspektivi regiona i nastavku procesa proširenja.

Potvrđena je podrška zemalja EU punoj integraciji regiona Zapadnog Balkana i ocijenjeno da je postignut vidljiv napredak u prethodnom periodu. Takođe, razgovarano je o migrantskoj krizi i, sa tim u vezi, konstatovana potreba daljeg sinhronizovanog sprovođenja zajedničkih aktivnosti.

Na današnjem sastanku usvojeno je i Saopštenje ministara vanjskih poslova (Communique) koje sadrži smjernice za dalje aktivnosti inicijative i zemalja članica.

Navodi se da je na marginama sastanka Darmanović imao bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Italije Encom Moaverom Milanezijem, sa kojim je razgovarao o perspektivi članstva u EU, aktuelnim regionalnim dešavanjima kao i o planiranim aktivnostima u okviru crnogorskog predsjedavanja JJI/EUSAIR.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније