Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O. Z. ]

14. 12. 2019. 20:56 >> 20:55
11

DPS MITROPOLIJI

"Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako"

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) nije stvorila državu već pokušava da naruši njenu stabilnost i preuzme ulogu, koja joj ni po čemu ne pripada, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS)

U DPS-u smatraju da narativ MCP, koji obiluje politikantskim kvalifikacijama i dnevno - političkim floskulama više priliči, saopštenju neke od nacionalističkih, velikosrpskih partija, nego vjerskoj zajednici koja ne propušta da naglasi svoju navodnu miroljubivost i tolerantnost.

„Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako“, poručili su iz te partije.

Oni su naveli da MCP polazi od pogrešne teze koju temelji na svojim interesima i zabludama ali ne i na činjenicama.

„Tvrdnja da je “Mitropolija stvorila državu” prosto je besmislena. To je umišljaj ili ljepše rečeno, “vjerovanje” na osnovu kojeg čelnici SPC proizvode niz netačnih i proizvoljnih zaključaka. Jedna od “zabluda” je da Crkva ima mandat da se miješa u ingerencije države, da je njeno pravo da odlučuje o pitanjima koja su isključivo u nadležnosti legalno izabranih državnih organa“, kazali su iz DPS-a.

Oni smatraju da MPC takvim pogrešnim shvatanjem svoje uloge, pokušava na različite načine da spriječi državu da na demokratski način usvoji zakonsko rješenje koje će regulisati pitanje vjerskih zajednica, i urediti jednu važnu oblast za život naših građana.

„ Zato je licemjerna zamjena teza da se država miješa u nadležnosti Crkve. Naprotiv, čelnici SPC, odnosno MCP već godinama, u svakoj situaciji u kojoj se odlučuje o vitalnim državnim pitanjima, izlaze na teren dnevne politike, pokušavajući da naruše stabilnost države i preuzmu ulogu, koja im ni po čemu ne pripada“, kaže se u saopštenju.

Oni smatraju da pokušaj MCP da moštima Sv Vasilija Ostroškog mobiliše narod u cilju ometanja izglasavanja zakonskog rješenja je neprimjeren, necivilizacijski i manipulatorski.

„Ma šta čelnici MCP tvrdili, simbolika nošenja i šetanja moštiju, asocira na zloslutna vremena kada se nisu birala sredstva da se duh nacionalizma i bratoubilaštva pusti iz boce“, navodi se u saopštenju.

Na sreću, dodali su, Crna Gora je sada stabilna, demokratska i pravno uređena država, u kojoj zakon važi za sve podjednako.

„Tu činjenicu treba da prihvate i čelnici MCP, i okrenu se vjerskim pitanjima a uređenje države ostave onima koje je narod birao da se tim poslom bave“, rekli su iz DPS-a.

Oni vjeruju da će, kako su rekli, MCP odustati od banalizacije svoje uloge.

„Imajući u vidu odlučnost države da na principu demokratskih načela, bez obzira na sve pritiske i opstrukcije, sprovodi svoju ulogu na korist svih građana Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније