Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 12. 2020. 13:02 >> 13:10
7

PATRIOTSKO KOMITSKI SAVEZ

Ustati u odbranu crnogorske crkvene imovine

Patriotsko komitski savez podržava apel mitropolita CPC Mihaila da se "organizovano i zajednički ustane u odbranu slobode i nezavisnosti države koju je napala njena Vlada", zbog, kako ističu, tajnog, diskriminatorskog i velikosrpskog nasrtaja na crkvenu imovinu države Crne Gore.

Kako navode u saopštenju, novi ministar Vladimir Leposavić, izmjenama članova 24, 62, 63 i 64 Zakona o slobodi vjeroispovijesti, namjerava da na "tacni" preda crkvenu imovinu države Crne Gore Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nova vlast je, dodaju, po izjavi ministra, u samo dva dana obavila razgovor sa predstavnicima tri konfesije, ali nije sa predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve, obnovljene na Crnogorskom zboru 1993. godine na Cetinju i upisane u Registar vjerskih organizacija ove države.

"SPC koja raspolaže sa 50 kvadratnih kilometara Crne Gore i sa 650 crkava i oko 60 manastira, nije registrovana u Crnoj Gori, jer je registrovana u matičnoj državi Srbiji, koja joj, u članu 11 njihovog Zakona, 'priznaje kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti iz 1836. godine i Zakona o SPC, Službene novine Kraljevine Jugoslavije, br 269/1929.godine!' Dakle, kojoj država Srbija priznaje kontinuitet od ukupno 191 godinu! Izmjenama člana 24 našeg Zakona, SPC bi dobila svu vjekovnu crnogorsku duhovnu baštinu, koju su Crnogorci branili mačem i životima, dok te crkve nije ni postojalo, što je katastrofalni potez za crnogorski identitet i istorijsko trajanje", smatraju u ovom pokretu.

Izmjenama članova 62, 63 i 64, kako se dodaje, država Crna Gora bi bila natjerana da dokazuje na sudu da jeste vlasnik i Cetinjskog manastira i Manastira Ostrog i crnojevićkih i balšićkih manastira, i grobljanskih crkava i grobova naših predaka, koje su, kao kuriozitet u pravoslavlju, građene samo u Crnoj Gori, dogovorom porodica i plemena.

"Crnogorci i Crnogorke, vrijeme je da kažemo da ne može Srpska crkva da postane državna crkva u Crnoj Gori! Vrijeme je da se saberemo i poručimo poslanicima crnogorske Skupštine da ne mogu glasati za ove izmjene Zakona, koje vode Crnu Goru, njen narod i crkvu u apsolutni istorijski zaborav", poručuju u Patriotsko komitskom savezu.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније