Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Vikend novine ]

19. 12. 2020. 07:35 >> 08:03
13

BEŠLIN

"Priželjkivani suverenitet prva žrtva nove Vlade"

Srpski istoričar Milivoj Bešlin ističe da je nova crnogorska Vlada, po njegovom mišljenju, najčudnija Vlada u regionu. Kaže da je toliko priželjkivani suverenitet pao kao prva žrtva "montipajtonovske pseudo demokratizacije".

“Ako ste pažljivo gledali skupštinsku raspravu mogli ste zaključiti da nova vlada nikoga ne predstavlja, jer osim jednocifrenog broja poslanika, ostali su je kritikovali i ograđivali se od nje”, kaže istoričar za Vikend novine.

Ističe da ovo stanje nije ni naivno, ni bezopasno.

“Ne bi trebalo gajiti iluzije da će se lako i brzo okončati. Vlada koja od početka ima hroničan problem sa deficitom legitimiteta može dvostruko da šteti crnogorskom društvu. Prvo zbog toga što ona suštinski ne predstavlja gotovo nikoga, osim interesno-finansijske strukture, usljed čega političku odgovornost za njen rad neće snositi niko. Dakle, to građanima ubija vjeru u demokratski poredak”, kaže Bešlin.

Smatra da postoji deficit legitimiteta nove vlade, jer je, kako kaže,  obesmišljen čitav demokratski poredak, “prevarena je izborna procedura, temeljno potkopana demokratija, ponižene institucije”.

“Toliko priželjkivani suverenitet je pao kao prva žrtva ove montipajtonovske pseudo demokratizacije. Takav režim, po pravilu, nema drugog načina da se održi osim da koristi nasilje, brutalnu medijsku agresiju, da izbjegava demokratske standarde i silom nameće, oktroiše rješenja”, navodi se u saopštenju. 

 Ističe da je jednovjerski i jednonacionalni revanšizam je na djelu, kao i pokušaj svojevrsnog institucionalnog etničkog čišćenja.

“Crnogorci i Bošnjaci su, koliko vidim, prvi na udaru. Doći će se i do Srba koji ne dijele velikosrpske i klerikalne svjetonazore. Zapanjujuće zvuče svakodnevne prijetnje novinarima i urednicima Javnog servisa. To se ranije, ipak, nije dešavalo. Način na koji je najavljeno donošenje novog zakona o vjerskim slobodama, a to jeste suštinski novi zakon, bez jednog jedinog dana javne rasprave, bez demokratske procedure, bez mišljenja Venecijanske komisije. Slušajte, to je hajdučki princip. Tokvil bi rekao, tiranij a većine. Samo što ovo i nije većina, ovo se pretvara u teror i institucionalno nasilje jedne odmetnute grupe”, kaže istoričar.

Politikološki posmatrano ovo, prema njegovom mišljenju,  jeste jedna vrsta uzurpacije.

“Da ne pominjem najavu otpuštanja više hiljada ljudi u administraciji i donošenje skandaloznog zakona po kome se smanjuju godine iskustva za rukovodeće položaje u državnoj upravi. Jasno vam je šta se dešava kada nekompetentni preuzmu krvotok svake države javnu upravu. Srbiji se to desilo i posljedice su katastrofalne. A najgore tek slijedi. Istovremeno plaši i to olako izbacivanje parola, prevrtljiva i nedostojanstvena politika premijera: u Crnoj Gori priča se jedna priča, a u Briselu potpuno suprotna. Jedno se govori, drugo javno radi, a sasvim treće iza scene. Zapanjujuće izgleda profesionalna biografija novog šefa ANB-a. Jel to politika bez podjela? Da ne pominjem tajno i bezmalo zavjereničko zaduživanje za 750 miliona eura. Stalno mislim šta bi se dešavalo da je ovakve poteze vukla i tako skandalozne izjave davala prethodna vlada i njeni čelnici. Društvo bi proključalo”, kazao je Bešlin.

Otpor ovakvoj vlasti i ovoj vrsti majorizacije i pokušaja sprskog nacionalizma da pokori, prevrednuje, preinači Crnu Goru može biti samo stalni i nepokolebljivi otpor iz svih segmenata društva.

“Vi ćete, ako bi se društvo ućutalo i umirilo, vrlo brzo doći u poziciju kosovskih Albanaca poslije nasilnog gušenja pokrajinske autonomije i uspostavljanja Miloševićevog aparthejda 1989. godine. Dakle, jedini otpor koji mora doći je iz društva, gradnjom mreže medija, nevladinih organizacija i svih onih institucija koje moraju reflektovati istinske demokratske i pluralističke vrijednosti moderne i antifašističke Crne Gore”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније