Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

05. 05. 2023. 21:13 >> 21:15

ĐUROVIĆ - GAŠPARIKOVA

Nastaviti uspješnu saradnju sa UNDP-em

Dugogodišnja uspješna saradnja Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) treba da bude nastavljena na korist crnogorskih građana, poručeno je tokom sastanka predsjednice parlamenta Danijele Đurović i stalne predstavnice UNDP-a u Podgorici Daniele Gašparikove.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je primila danas u oproštajnu posjetu Gašparikovu.

Đurović je, navodi se, zahvalila Gašparikovoj na saradnji, angažmanu i posvećenosti koje je pokazala u snaženju partnerstva UNDP-a i Crne Gore tokom mandata.

Ona je istakla da su kvalitet projektnih rješenja koja je inicirao UNDP i podrška koju je pružio Vladi Crne Gore u njegovoj realizaciji doprinijeli bržem i efikasnijem razvoju nacionalnih politika, strateških programa i praktičnih rješenja u dostizanju razvojnih ciljeva i Agende 2030.

Prema riječima Đurović, programi saradnje sa UNDP-em u potpunosti korespondiraju sa strategijom unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkim ciljevima Crne Gore.

Ona je zahvalila UNDP-u na podršci koju je pružio Crnoj Gori u odgovoru na pandemiju COVID-19.

Đurović je navela da je ta organizacija bila ključni posrednik u nabavci lične i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, neophodnih medicinskih sredstava i drugog materijala za zdravstvene ustanove.

Ona je ponovila interes za dalje produbljivanje podrške UNDP-a tokom pregovaračkog procesa s EU, posebno u dijelu izgradnje i jačanja kapaciteta, reformskim procesima i definisanju razvojnih politika u oblastima važnim u procesu evropskih integracija.

„Na tom fonu, izrazila je uvjerenje da će se uspješna saradnja nastaviti u narednom periodu i kroz implementaciju novog Okvira saradnje za održivi razvoj između Vlade Crne Gore i UN sistema (UNSDCF) za period 2023-2027“, navodi se u saopštenju.

Gašparikova je podsjetila da je, osim tim Okvirom, dugotrajna, konstruktivna i otvorena saradnja UNDP-a sa crnogorskim institucijama potvrđena i petogodišnjim programskim dokumentom koji je fokusiran na dobro upravljanje za smanjenje siromaštva i nejednakosti, rodnu ravnopravnost, zaštitu životne sredine.

Ona je istakla da je UNDP usmjeren na upravljanje prirodnim resursima, ljudski razvoj i socijalnu inkluziju.

„Kao i na jačanje povjerenja u institucije, s ciljem unapređenja i postizanja jednakog pristupa građana i građanki kvalitetnim, inkluzivnim i uzajamno podržavajućim sistemima zdravstva, obrazovanja, zaštite i dostojanstvenog rada – kroz prevazilaženje socijalne isključenosti i rodne neravnopravnosti“, dodala je Gašparikova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније