Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Драгана Лалевић, ТВЦГ

08. 09. 2023. 19:40 >> 20:25
1

FORMIRANjE 44. VLADE

Tajnost pregovora može samo škoditi, javnost razočarana

Skoro mjesec nakon što je Milojko Spajić dobio mandat da sastavi novu vladu, i dalje se samo nagađa ko će biti dio buduće izvršne vlasti. Pregovara se iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti, što odaje utisak neozbiljnosti. To poručuju naši sagovornici, koji tvrde i da takvim ponašanjem političari škode samo sebi, jer će ćutanje i neozbiljnost prouzrokovati još veću apstinenciju građana na sljedećim izborima.

Ovako karikaturista Darko Drljević vidi proces formiranja 44. Vlade o kojoj se i tri mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora samo nagađa, na osnovu informacija koje procure u javnost. A ovih dana je procurilo i to da se Vlada dogovara iza ponoći, na vajber grupama i tajnim sastancima, pa se stiče utisak, kaže kolumnista Đuro Radosavović, kao da se ne formira Vlada.

"Zaista djeluje neozbiljno, u smislu da nije po srijedi pijaca. Ne želim pežorativno da se izrazim prema tome, ali u smislu na pijaci je moguće cenkanje, dobacivanje, galama, a ovo su ljudi koji će da sjede u Parlamentu i da predstavljaju državu i građane", kazao je pisac i kolumista Đuro Radosavović.

Iako je u pitanju najznačajnija institucija u državi građanima je uskraćeno pravo da znaju kada će Vladu dobiti i ko će je činiti, ocjenjuju u nevladinom sektoru.

"Gotovo dva i po mjeseca pravo javnosti da znaje ugroženo. Informacije koje dobijaju su ustvari kroz nezvanične izvore koje novinari dobijaju kroz pripremanje svojih priloga. S druge strane šalje se poruka da neće biti obaviješteni sve dok ne bude to finalno", kazao je iz NVO Uzor Marko Pejović.

Radosavović vjeruje da su građani razočarani i da su svi nakon više decenija nesmjenjivosti jednih očekivali više od novih političkih snaga, u najmanju ruku, transparentnost.

"Dobrim dijelom je to stav svih ljudi, bez obzira koga su glasali. Svi su se nadali da će ovo da protekne daleko transparentnije, ozbiljnije i da neće biti ove rašomonijade, odnosno da o jednom događaju četiri čovjeka različito pričaju, a bili su zajedno i onda nemoguće da su svi u pravu. Sve to, ocjenjuju naši sagovornici moglo bi prouzrokovati još veću apstinenciju birača na narednim izborima", istakao je Radosavović.

Da u cijelom procesu izostaje transparentnost primijetio je i Spajićev stranački kolega i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

"I te kritike koje je Milatović uputio su ustvari dvije različite vizije. Milatović smatra da sve treba da bude inkluzivnije i transparentnije dok Spajić i to je jedna praksa koju je on započeo i kao ministar finansija u smislu slobodnog pristupa informacijama", smatra Pejović.

I dok u javnosti nijedna strana nema ništa protiv učešča druge u Vladi, iza zatvorenih vrata se teško dolazi do dogovora. Zbog ideoloških razlika, fotelja ili neodlučnosti mandatara, zvanično nije poznato. No utisak koji ostavljaju, ne ohrabruje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније