Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Iv.P.

12. 02. 2024. 10:22 >> 12:43
1
Čitaj mi:

MILOVIĆ

"Dobro je što je Skaj potvrđen kao dokaz"

Ministar pravde Andrej Milović saopštio je da je formirana radna grupa koja će raditi na preseljenju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u staru zgradu vlade.

Milović je na radnom doručku sa novinarima kazao da bi to preseljenje trebalo da se desi dva do tri mjeseca.

Između ostalog, najavio je novi zakon o Specijalnom državnom tužilaštvu i izmjene Krivičnog zakonika.

Ministar je kazao da će se u roku od dva do tri mjeseca izvršiti iseljenje tužilačkih institucija i da se će krenuti sa rekonstrukcijom zgrade stare vlade.

"Vidjećemo može li se u rekonstrukciju uklopiti i specijalni sud. Jedna od ideja je i da stara vlada bude mjesto za sve organe "specijalnog karaktera", kazao je Milović.

Plan je, ističe Milović, da se naprave po dvije velike i male sudnice.

"Možda ćemo morati da tražimo nova rješenja za specijalni sud, ako ne bude tehnički izvodljivo da bude na istom mjestu, naveo je ministar i dodao da Vrhovni sud ostaje gdje je, te da je, kako je poznato, rekonstrukcija zgrade u toku", istakao je on. 

Da se u visokoj korupciji ratnih zločina bude smješteno u zgradi stare vlade. 

"Da stara vlada bude mjesto specijalnih pravosudnih institucija. Gdje bi se od one velike sale gdje se sprovode organizuju konvencije i one manje sale u kojoj zasjeda državna izborna komisija mogli da napravimo dvije velike i dvije manje sudnice u koje bi po američkom modelu sudi imali direktan pristup", kazao je Milović.

Naglasio je da će vidjeti da li je to izvodljivo tehnički, jer zna da se i Vrhovnom državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu žuri po pitanju preseljenja ili će na kraju morati za specijalni sud da traže potpuno novi objekat.

"To je nešto što još nismo definisali. Ja sam blizu za ideju da pokušamo da sve bude na jednom mjestu u zgradi stare vlade, ali ukoliko ne bude tehnički izvodivo, možda ćemo potražiti neki drugi objekat koji bi bio prilagodljiv za specijalni sud", kazao je Milović. 

Ministar pravde se osvrnuo navode da je prisustvovao jednoj slavi u Beranama gdje je rečeno da su navodno bila bezbjednosna interesantna lica i da je Milović bio u njihovom društvu. 

Miloviću je na sjednici Odbora navodno spočitano da se radi o kontaktima sa kriminalnih grupa.

"Meni nije poznato, i do daans nijesam dobio informacije da su na toj slavi bila neka lica iz organizovanih kriminalnih grupa. Napadaju me, ja sam najveći target jer sam pogodio u centar problema. Nijesam vjerovao da će nastaviti da zalaze u provatni život. To je ispod svakog ljudskog nivoa, sve to govori koliko ih je strah od mene, zato i udaraju", kazao je Milović. 

On je pozdravio presudu Lazaru Iliću i drugim okrivljenima danas u Višem sudu. Tvrdi da je dobro što je Skaj prepiska potvrđena kao dokaz. 

Govoreći o slučaju Do Kvon, Milović je rekao da ne može davati detalje, jer se radi o tajnom predmetu. 

Milović je kazao da je postupak za utvrđivanje okolnosti neizručenja Telmana Ismailova Rusiji u toku i kako tvrdi, u tom slučaju je glavni osumnjičeni bivši premijer Dritan Abazović. 

Naglasio je da kada su u pitanju pravosudni kvart, da su promijenili lokaciju i sada je to lokacija na Zabjelu.

"To je lokacija nedaleko od zgrade uprave Katastra, gdje je nekad bio tuški put, odnosno na tuškom putu. Tako da to je parcela nekih, kao što znate, 45.000 kvadrata sa mogućnosti gradnje oko 50.000 kvadrata", poručio je Milović. 

Na tom mjestu će, istakao je, biti smještene manje-više sve pravosudne institucije, osim institucija specijalnog karaktera.

Vrhovni sud bi, kako je kazao, ostao na poziciji gdje je sada, zato što se radi kompletno renoviranje fasade i opremanje.

"I kada se iseli Apelacioni i Viši sud, dobit ćemo jedan ozbiljan objekat za Vrhovni sud. Ono što smo govorili u Ustavnom odboru, u Skupštini, jeste da negdje po pravilu bi trebalo da Ustavni sud ima poseban objekat, zbog simbolike i značenja Ustavnih sudova u jednom sistemu. To bi po pravilu trebalo da budu sudovi koji su u centralnoj urbanoj zoni i koji svojim izgledom objekata daju poruku da se štiti Ustav ", kazao je Milović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније