Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Ivan Mijanović, TVCG ]

06. 03. 2024. 10:04 >> 10:24
Čitaj mi:

PETAR MARKOVIĆ

Posjete evropskih zvaničnika znak da je Crna Gora povratila kredibilitet

Učestalost posjeta visokih zvaničnika iz zemalja Evropske unije, kao i sve češći odlasci naših predstavnika u Brisel predstavljaju definitivan povratak kredibiliteta Crnoj Gore kao međunarodnog partnera i predvodnice u procesu evropske integracije, smatra šef misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Petar Marković. On je za TVCG kazao da se prva tranša plana rasta za Zapadni Balkan može očekivati nakon juna.

Marković je za TVCG podsjetio da je u proljeće prošle godine Evropska komisija napravila presjek ispunjenosti privremenih mjerila, odnosno procjenu prema kojoj je Crnoj Gori preostalo da ispuni 31 privremeno mjerilo.

“Od tada, posebno sa početkom rada aktuelne Vlade, parlamenta i sa imenovanjima u pravosuđu, taj broj je definitivno manji”, kazao je Markovič.

Istakao je da svakodnevno traje intenzivan rad između organa Crne Gore i Evropske komisije na monitoringu ispunjenosti privremenih mjerila,  koji teče paralelno sa njihovim ispunjavanjem.

“Tako da se do ljeta ove godine ispuni kompleksan, ali realan zadatak, da to je čitav niz mjera koji podrazumijevaju od zakonodavne djelatnosti, na primjer, usvajanje medijskih zakona ili izmjene i dopune zakona o sprečavanju korupcije, do konkretnih stvari, poput otvaranja skrovišta za žrtve trgovine ljudima”, kaže Marković.

Govoreći o tome kada Crna Gora može očekivati prvu tranšu iz plana  rasta za Zapadni Balkan, on je podsjetio da je Evropska komisija zajedno sa godišnjim izvještajima za zemlje kandidate u novembru iznijela svoj predlog novog plana rasta i sa njim vezanu Evropsku uredbu. Trenutno se taj predlog nalazi i razmatra u Savjetu Evropske unije, gdje su predstavljene države članice i u Evropskom parlamentu.

“I ove dvije institucije će imati svoj mandat negdje sredinom marta, na osnovu kojih će sa Komisijom ući u trijalog. Sa ovaj ubrzanim tempom postoji velika vjerovatnoća da će novi plan rasta imati svoj konačan izgled i biti usvojen do početka ljeta, recimo juna mjeseca, što je najambiciozniji datum kada bi mogle da krenu prve tranše”, istakao je on.

Istakao je  da novi plan raste i tzv. reformska agenda, koju je vlada Crne Gore još u decembru prošle godine usvojila s njim u vezi, podrazumijeva i set mjera iz oblasti vladavine prava koje se podudaraju sa naporima vezanim za IBAR, tako da se iz više pravaca djeluje da Crna Gora u ovom procesu ispadne pobjednik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније