Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

04. 04. 2024. 12:36 >> 13:02
1

Članovi većine i BS izostali

Odbor bez kvoruma, nema rasprave o zahtjevu za kontrolno saslušanje ministara

Na Odboru za evropske integracije na kojem je trebalo da se raspravlja o zahtjevu za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića i ministarke evropskih poslova Maida Gorčević u vezi sa radom predstavnika vlasti i njihove usklađenosti sa evropskim integracijama, nije bilo kvoruma. Predstavnici paralmentarne većine i Bošnjačke stranke nijesu došli na sjednicu.

Kako je kazao predsjednik Odbora Ivan Vuković sastali su se da bi se izjasnili o inicijativi pet poslanika iz redova opozicije, a kako bi se provjerilo da li je ono što rade predstavnici vlasti usklađeno sa evropskih integracijama.

"Nažalost, nećemo biti u mogućnosti da raspravljamo o ovom zahtjevu, jer kolegama iz parlamentarne većine politički to ne odgovara, a kolege iz BS se u tom dijelu solidarišu. Ovo pokazuje eklatantno nepoštovanje i Odbora i članova. Ovo je vrlo opasna stvar, jer se uskraćuje pravo opoziciji da djeluje kontrolno na rad Vlade. Danas me pomalo sramota, jer je ovo novi politički standard koji postavlja ovaj parlament. Novi negativni presedan i žao mi je što kao predsjednik Odbora ovom svjedočim", kazao je Vuković.

Poslanica URA-e Ana Novaković Đurović je dodala da je ovo danas loša poruka parlametarne većine i BS.

"Crna Gora u procesu EU integracija ima obevezu da usklađuje svoju politiku sa politikom EU i do je do sada bilo stoprocentno, ali sada vidimo sa novom većinom da postoje odstupanja i važno je da o toj temi razgovaramo i dobijemo odgovore od Gorčević i Ivanovića", kazala je Novaković Đurović.

Ona je dodala da će se o ovim temama, ipak, morati govoriti u narednim danima, jer ni IBAR ni druga poglavlja neće pomoći ako ne uskladimo politike sa evroatlanskim integracijama.

Adrijan Vuksanović iz HGI je kazao da je ovako nešto i očekivao, jer se radi o jednoj permanentnoj politici koja ima destruktivan uticaj na subjektivitet Crne Gore. 

"Ovo nije pitanje za koleginicu Maju Vukičević već za one koji je u parlamentu podržavaju i u političkom zajedništu su sa njom. Vanjska politika je bila najbolja do 2020. Slažem se da je lako deklarativno se opredijeliti za evropske integracije, ali na djelima se vidi šta se dešava", kazao je Vuksanović.

Članica Odbora Jevrosima Pejović je podsjetila da je jedini alat sa kojima parlametarci rade dijalog i da izostanak dijaloga vodi ka lošem radu.

"Politika je promjenljiv proces i ako od kolega iz Vlade nemamo informaciju da li se nešto mijenja u spoljnoj politici ili u nekim informacijama iz EU, mi ne možemo da dobro sagledamo situaciju. Ne možemo da zaključujemo ako nemamo sagovornika preko puta", kazala je Pejović.  

Mihailo Anđušić iz DPS je kazao da je neprijatno iznenađen nedolaskom kolega i da to pokazuje odnos vlasti prema opoziciji, a posebno kolega iz PES-a čijih resornih ministra se tiču ove teme.

"Tražili smo odgovore na ozbiljne kontradiktornosti i raspolućenosti stavova u Vladi. Građani su zasluživali da dobiju odgovore na sve ove kontradiktornosti u odnosu na evropske integracije", kazao je Anđušić.  

Vuković je napomenuo da je za sjutra zakazana nova sjednica Odbora na kojoj će raspravljati o učinku Vlade na planu ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 na putu za dobijanje pozitivnog IBAR-a.

Podsjećamo saslušanje Ivanovića i Gorčević zatražili su poslanici Demokratske partije socijalista Ivan Vuković i Mihailo Anđušić, Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović, Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i poslanica posebnog kluba Jevrosima Pejović.

Bilo je predloženo saslušanje na temu “Odstupanje predstavnika vlasti od zvanične vanjske politike Crne Gore i posljedice koje to proizvodi na proces EU integracija”.

U obrazloženju zahtjeva se navodi da se u posljednje vrijeme, u nekoliko navrata, svjedočilo primjerima neadekvatnog odnosa visokih državnih funkcionera prema potrebi zaštite i promocije zvaničnih vanjsko-političkih interesa Crne Gore.

Vuković je i danas podsjetio da je nedavno specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naveo da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi dio parlamentarne većine, kod koje nijesu prepoznali posvećenost evroatlanskim integracijama, mogao postati dio Vlade.

"Glasanje predstavnice koalicije Za budućnost Crne Gore povodom prijema Kosova u Savjet Evrope, koje je Crna Gora priznala je i narušavanje dobrosusjedskih odnosa, a prošlo je bez reakcije Vlade", istakao je Vuković.

Navodi se da je ideja kontrolnog saslušanja da Odbor, sa predstavnicima Vlade zaduženim za oblast vanjskih poslova i evropskih integracija, provjeri da li je ono što na različitim nivoima rade predstavnici vlasti, usklađeno sa vanjsko-političkim prioritetima Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније