Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 07. 2014. 14:38 >> 14:41

LUKŠIĆ U DUBROVNIKU

Posvećenost garantuje uspješan put ka EU

Snažna posvećenost svih segmenata crnogorskog društva u sprovođenju potrebnih reformi čini njegovu kvalitetnu nadgradnju i predstavlja garant da će se zajednički projekat cijelog društva uspješno nastaviti i dovršit, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić na Croatia Forumu 2014 u Dubrovniku.

Lukšić je danas učestovao na CroatiaForumu 2014 – „Integracija Zapadnog Balkana u EU: aktuelna situacija“, koji se održava u Dubrovniku od 10 do 12. jula.

Na forumu koji je posvećen procesu proširenja zemalja Zapadnog Balkana, kao i izazovima pred kojima se nalaze vrijednosti Evropske unije danas, potpredsjednik Lukšić je imao izlaganje tokom prve sesije na temu „Integracija Zapadnog Balkana u EU: sličnosti i razlike “.

Kako je saopšteno iz njegovog resora, Lukšić je kazao da politički i ukupni društveni konsenzus predstavlja dobru polaznu osnovu za evropskih put država Zapadnog Balkana, kao i da Crna Gora prati napredak svojih susjeda i podržava integracijski napredak svih zemalja regije.

"Istovremeno, Crna Gora podržava sve regionalne platforme saradnje u okviru kojih se realizuju konkretni projekti u oblastima od zajedničkog interesa, što doprinosi daljem jačanju stabilnosti, demokratije i prosperiteta regiona", rekao je crnogorski potpredsjednik Vlade i ministar.

Istakao je i da je Crnoj Gori u interesu stabilan region, pa je stoga privržena regionalnim inicijativama, jer su "samo zajednički nastup, osnaženo djelovanje i saradnja država regiona usmjereni ka implementaciji inicijativa i projekata od značaja za građane".

"Države regiona su to prepoznale i zajednički rade na mehanizmima kako da se unaprijede postojeći okviri", dodao je Lukšić.

Ministarka vanjskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, na otvaranju Foruma je istakla koliko integraciju našeg dijela Evrope smatra važnim za stabilizaciju, ne samo regije, već i Evrope u cijelosti.

“Nikoga u 2014. ne treba podsjećati koliko je stabilnost jugoistoka Evrope važna, stabilinost regiona doprinosi i stabilnosti Evrope”, kazala je Pusić.

Croatia Forum, tradicionalno posvećen temama vezanim za Jugoistočnu Evrope i Evropsku uniju, otvoren je u prisustvu 18 ministara vanjskih poslova iz EU-a i zemalja regije, drugih visokih evropskih zvaničnika, ali i predstavnika SAD-a, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније