Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 10. 2014. 18:03 >> 18:00

LOKALNI PLAN

Cetinje: Rad na smanjenju socijalne isključenosti

Odbornici Skupštine Prijestonice jednoglasno su na današnjoj sjednici usvojili prijedlog odluke o donošenju Lokalnog plana za unaprijeđenje socijalne inkluzije / razvoj lokalnih socijalnih usluga-servisa Prijestonice Cetinje 2013-2017.

Odbornica DPS-a Vesna Miranović smatra da je ovaj dokument urađen na kvalitetan način i da je bio potreban zbog kvalitetnog uređenja te oblasti.

„Pred nama je važan i snažan dokument koji je bitan za prijestonicu, a njegovo donošenje je bitno i zbog usaglašavanja sa propisima Evropske unije kojima se nastoji smanjiti siromaštvo. Socijalna isključenost višedimenzionalni problem i vezan je za tržište rada, ljudska prava i druge segmente. Ovaj dokument je dao i važne statističe podatke za našu opštinu i takođe uključiće veliki broj subjekata koji će raditi na smanjenju socijalne isključenosti“, rekla je Miranović.

Mirko Stanić iz SDP- a podsjetio je da Prijestonica spada u najsiromašnije opštine, sa najvećom nezapošljenošću i brojem starih lica. Interesovalo ga je na koji način će se centralizovati sistem socijalnih davanja u opštini s obzirom na loše fisklane mogućnosti.

„Nijesam zadovoljan što resorni sekretarijat ima manji budžet od kabineta gradonačelnika, nešto oko 90 hiljada eura što mislim da nije dobro i želim da najavim da ćemo amandmanski djelovati na prijedlog budžeta za narednu godinu kako bi se ova oblast odredila na kvalitetniji način pa očekujem podršku svih kolega iz Skupstine“, rekao je Stanić.

Usvojen je i prijedlog odluke o ustupanju nepokretnosti Turističkoj organizaciji Prijestonice.

Taj prostor se koristi kao parking i mjesto za prodaju suvenira pa je stigla kritika iz redova SDP-a da se taj prostor ne održava adekvatno pa je potrebno da TO Cetinje mora pokazivati više brige za prostor koji im je povjeren.

„Treba možda razmisliti i o osnivanju preduzeća Parking servis koje bi preuzelo upravljanja tim prostorom i koristilo ga na adekvatam način“, predložio je odbornik Mirko Stanić.

Usvojen je i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju studenata.

Odbornik SDP-a Ivan Gazivoda je predložio ublažavanje kriterijuma za pojedine studijske program, za koje smatraju da su teži, s obzirom da je potreban prosjek 9 jer na taj način, kako kaže, loklana uprava će pokazati fer odnos prema mladim ljudima koji su na početku karijere.

„Trebalo bi iznaći načina da pojedini studenti koji dobijaju stipendije to dobijaju u kontinuinentu, jer se može desiti da u suprotnom nedostatak novca dovede u pitanje njivovo studiranje“, predložio je Gazivoda.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније